reklama

Voľby 2012 - Zápas o stabilitu

Do predčasných parlamentných volieb zostáva už iba 40 dní a s tým ako sa voľby približujú narastá na intenzite kampaň jednotlivých strán i boje medzi nimi. Iba málokto si ešte neuvedomil, že tieto voľby budú pre Slovensko ešte viac dôležité než tie predchádzajúce. Na následujúcich niekoľkých riadkoch vám ponúknem argumenty prečo si myslím, že to tak je.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Do volieb sa so svojimi kandidátnymi listinami prihlásilo 26 politických strán, ktoré sa snažia pokryť politické zmýšľanie a nálady obyvateľov Slovenska a dostať sa do parlamentu. Toto číslo je v 19 ročných dejinách Slovenska druhé najvyššie - vo voľbách v roku 2002 sa o priazeň voličov uchádzalo 28 strán. Samotné číslo i rozmanitosť v názoroch a programoch jednotlivých strán jasne ukazuje dva zásadné aspekty slovenského politického systému. Prvým je, že si ľudia verejne a otvorene pripúšťajú, že náš systém nie je zatiaľ zrelý a že má svoje slabé miesta. Druhým aspektom je, že rozdielne názory na možné riešenia týchto problémov, ale i všeobecne rozdielne názory vo vnútri strany, sa z veľkej časti riešia odchodom niektorých členov, ktorí si neskôr založia vlastnú politickú stranu. Preto je možné vidieť tri politické strany, ktoré vznikli odštiepením z jednej a tri z týchto štyroch strán sa zúčastnia marcových volieb. Takýto trend, ale pripisujem iba mladosti a nezrelosti nášho straníckeho systému i jednotlivých politických strán. Rozsiahlejšia atomizácia straníckeho systému je prvým krokom k destabilizácii straníckeho systému. Celý proces vzájomného prepojenia atomizácie a následnej destabilizácie systému je veľmi dobre viditeľný na desiatich politických stranách, o ktorých sa v súčasnosti najviac hovorí a u ktorých je šanca, že po voľbách budú mať vplyv na politickú scénu - jedná sa o strany KDH, SDKÚ-DS, SMER-SD, Most-Híd, Sloboda a Solidarita, SNS, HZDS, SMK, Obyčajní ľudia a Nezávislé osobnosti a 99%. Týchto desať subjektov je možné rozdeliť na dve skupiny:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  • parlamentné strany: KDH, SDKÚ, Most-Híd, SaS, SNS a SMER

  • neparlamentné strany: Obyčajní ľudia, SMK, HZDS a 99%

Iným delením, na základe dĺžky a spôsobu fungovania na politickej scéne je možné tieto strany rozdeliť na iné dve skupiny:

  • strany s predvídateľným správaním: KDH, SDKÚ, Most-Híd, SNS, SMK, SMER, HZDS

  • strany s ťažko predvídateľným správaním: SaS, Obyčajní ľudia a 99%

Je možné pripojiť ešte jedno delenie; a to na základe dĺžky pôsobenia danej strany v parlamente. Od roku 1994 kedy sa konali prvé parlamentné voľby po vyhlásení samostatnej Slovenskej republiky sa do NR SR vždy dostalo KDH a jedna zo strán zastupujúcich maďarskú menšinu na Slovensku. Tu je potrebné poznamenať, že Kresťanskodemokratické hnutie sa v roku 1998 dostalo do NR SR ako člen Slovenskej demokratickej koalície. Ostatné strany je možné následne rozdeliť takto:

SDKÚ-DS - strana vznikla v roku 2000 kedy Mikuláš Dzurinda, predseda účelovej koalície SDK zameranej proti HZDS a najmä jeho predsedovi Vladimírovi Mečiarovi, odmietol spolu s niektorými z ministrov jeho vtedajšej vlády vystúpiť z SDK a podľa dohody sa vrátiť do svojej pôvodnej strany. Od volieb v roku 2002 sa SDKÚ stalo najsilnejšou pravicovou stranou a hoci nikdy nevyhralo voľby tak vo voľbách v roku 2002 a 2010 bolo poverené zostavením vlády.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

SMER - SMER vznikol v roku 1999 kedy sa najpopulárnejší politik Strany demokratickej ľavice, Róbert Fico rozhodol z SDĽ odísť a založiť vlastnú stranu. Táto strana sa už od začiatku prezentovala ako „strana moderného progresívneho stredoľavého prúdu" a teda ako jasná alternatíva proti vtedajším stredoľavým stranám. Od volieb v roku 2002 sa SMER vždy dostal do parlamentu a v rokoch 2006-2010 zostavil koaličnú vládu spolu so SNS a HZDS.

HZDS - Táto strana bola od svojho založenia v roku 1991 stranou jedného človeka - svojho predsedu Vladimíra Mečiara. Mečiar bol predsedom slovenskej vlády v rokoch 1990-1991 a 1992, a následne predsedom vlády SR v rokoch 1993-1994 a 1994-1998. V roku 1998 bol vo voľbách porazený keď SDK, SMK, SDĽ a SOP vytvorili vládnu koalíciu. Vo voľbách v roku 2010 HZDS nezískalo dostatočný počet hlasov (iba 4,32%) a nedostalo sa do NR SR.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

SNS - Slovenská národná strana je druhou najstaršou stranou na Slovensku a hlási sa k odkazu - historickému i ideologickému - Slovenskej národnej strany z rokov 1871 - 1938. Od roku 1992 sa SNS pokúša značne agresívnou rétorikou zabrániť údajnému „pomaďarčovaniu" južného Slovenska a jej vystupovanie voči maďarskej menšine občas hraničí s xenofóbiou. Za dobu svojej existencie sa SNS do parlamentu nedostala iba vo voľbách v roku 2002 kedy získala iba 3,32% hlasov. V rokoch 1992-1994, 1994-1998 a 2006-2010 bola koaličnou stranou.

SaS, Obyčajní ľudia a 99% - Tri strany vedené SaS je možné považovať za nových hráčov, ktorí sú značne nepredvídateľní a ich správanie viac-či-menej chaotické. Sloboda a Solidarita túto nepredvídateľnosť demonštrovala pri hlasovaní o „Eurovale" kvôli ktorého neschváleniu bola vláde Ivety Radičovej vyslovená nedôvera. O týchto stranách, ale bude reč v ďalšom pokračovaní mojich úvah pred voľbami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na základe týchto troch analýz je teda možné rozdeliť strany na stabilné alebo predvídateľné a nestabilné-nepredvídateľné. Medzi stabilné strany je možné zaradiť SMER, SNS, HZDS, SDKÚ a KDH. Správanie každej z týchto strán je z viac ako 75% možné predvídať a vďaka tejto predvídateľnosti, každá z nich prispieva k stabilite politického systému na Slovensku. Na opačnej strane sú strany ako SaS, Obyčajní ľudia a 99% ako „najžiarivejšie príklady" nových, nepredvídateľných a teda nestabilných strán.

V období finančnej, ale i spoločenskej krízy v Európe potrebuje Slovensko, rovnako ako každý iný štát, aby jeho záujmy boli reprezentované stranami, ktoré dávajú konkrétne sľuby, ktorých konanie sa dá predvídať a u ktorých sa vie akým spôsobom fungujú na politickej scéne. Takáto stabilita je prvým krokom k zlepšeniu finančnej i spoločenskej situácie a jedným z dôležitých krokov vedúcich k pozitívnej prezentácii Slovenska na poli medzinárodnej politiky.

V druhom pokračovaní mojich úvah sa bližšie pozriem na koaličný potenciál jednotlivých politických strán.

Ondrej Rajkovič

Ondrej Rajkovič

Bloger 
  • Počet článkov:  34
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Politológ a človek, ktorý sa snaží prísť na koreň princípom a udalostiam v bezpečnostnej sfére i v našej domácej politikeTweet Zoznam autorových rubrík:  PolitikaVoľby 2012ArmádaÚvahyOn War/On PeaceSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu