reklama

EÚ – choroba šialeného normovania

Podobne ako choroba šialených kráv, či prasačia/prasacia chrípka (nelogické normovanie nie je len záležitosťou EÚ), aj choroba šialeného normovania postupuje rýchlo a zbesilo. Ľuďmi nevolený a stále sa rozrastajúci byrokratický aparát Európskej Únie chrlí normu za normou a snaží sa do bodky predpísať všetko okolo nás. Uvádza tým celé spoločenstvo, kde sa bez znalosti príslušnej normy nebude dať ísť ani na WC, do čoraz strnulejšieho kŕča.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (52)

Regulujme čo sa dá
Eurobyrokrati sa neustále snažia posilňovať svoju moc a zasahovať do kvanta oblastí bežného života. Nepreberné množstvo kvót a regulácií sa dotýka najmä poľnohospodárstva. Spoločná poľnohospodárska politika v EÚ sa volá príslovečne CAP (Common Agricultural Policy), ktorého spravili záhradníkom.

Každoročne byrokrati určujú množstvo kvót a ďalších parametrov na jednotlivé poľnohospodárske činnosti alebo produkty ako mlieko, škrob, cukor, rybolov a tak ďalej. Potom tieto nezmyselné pravidlá prísne sledujú a udeľujú štátom pokuty za ich nedodržiavanie. Príklady sú tu, tu, alebo tu. Budem na ilustráciu citovať len jednu pasáž z posledného dokumentu:
Pokrok bol dosiahnutý takisto pri požadovanom premeriavaní rybárskych plavidiel. Medzi štáty, ktoré ešte musia tento proces dokončiť, patria Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Poľsko a v menšej miere Spojené kráľovstvo.
Vzhľadom na systém riadenia, ktorý monitoruje maximálne dovolené prírastky a úbytky v počte rybárskych lodí v rybárskej flotile, z hodnotiacej tabuľky vyplýva, že väčšina členských štátov, okrem Belgicka a Talianska, požiadavkám vyhovela."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Normovanie sa však netýka len poľnohospodárstva. Najnovšie byrokrati tiež zakázali od roku 2012 používať klasické, ekologické a cenovo dostupné žiarovky a nariadili používať niekoľkonásobne drahšie, údajne úsporné, ale pri poškodení zdraviu škodlivé, žiarivky. Žiarivkám trvá dlhšie, kým dosiahnu plnú svietivosť, takže nie sú vhodné hlavne do kúpeľní a záchodov a pomalé rozsvecovanie nie je dobré pre zrak človeka. Paradoxom je, že EÚ na jednej strane zakazuje používanie ortuťových teplomerov, ale na druhej strane prikazuje používať svietidlá obsahujúce ortuť.

Aby bolo jasné, netvrdím, že niektoré základné kvalitatívne, bezpečnostné a ekologické normy nie sú potrebné. Problém je však v tom, že EÚ dostala príliš neobmedzenú moc vo veľa oblastiach, ktorú zneužíva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zakrivenie banánov
Za väčšinou rozhodnutí sú pritom lobistické skupiny. Najžiarivejším príkladom sú banánové vojny. Za nevinne, aj keď hlúpo, vyzerajúcou snahou byrokraticky normovať zakrivenie banánov (Nariadenie Komisie č. 2257/94 zo 16.9.1994) nestálo nič iné ako prachsprosté lobovanie záujmových skupín. Firmy z určitých štátov EÚ, ktoré dovážali banány z ich bývalých kolónií, si jednoducho vylobovali predpísanie takého tvaru, aby sa hodil na ich banány a nehodil na banány odinakiaľ (v krajinách strednej a južnej Ameriky sa pestujú tradične zaoblené banány). Naplno sa to ukázalo, keď EÚ v týchto normách po obrovskom tlaku poľavila, ale zároveň zaviedla nižšie clá na banány z vybraných krajín. Nakoniec túto banánovú vojnu prehrala.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kŕč prerastá do základnej zmluvy
Pandémia šialeného normovania a zatrieďovania prerástla až do Lisabonskej zmluvy (LZ), ktorá, ak sa schváli, bude plniť funkciu ústavy Európskeho spoločenstva. Zo svojej dôležitosti si nič nerobí a pokojne rieši, okrem iného, záležitosti ako priradenie čísiel v Bruselskej nomenklatúre. Dozvieme sa tu, že „Prasačí tuk a iný vyškvarený bravčový tuk; vyškvarený alebo lisovaný hydinový tuk" má číslo 15.01. Alebo „vnútornosti, močové mechúre a žalúdky zvierat (iných než rýb) celé alebo ich časti" si vyžrebovali číslo 05.04. Ak by niekto chcel vedieť, tak Cannabis má číslo 57.01. Je to však pravé konope, nie marihuana. Tú asi niekto hulil, keď tam takéto tabuľky zaraďoval. Neviem, čo by napríklad Američania povedali na to, keby ich ústava riešila prasačí tukmočové mechúre.
Euroúradníkom to však nehovorte, urazili by sa. Oni sú tí rovnejší z rovných na Farme zvierat (Najväčšia časť z rozpočtu EÚ ide do poľnohospodárstva - na farmy a pod., takže Farma zvierat je príhodný alternatívny názov). Ak by niekto pochyboval, v Lisabonskej zmluve sú pre istotu priamo vymenované ich výsady oproti bežnému obyvateľstvu.
Toto sú však tie nevinné časti Lisabonskej zmluvy. Oveľa horšie je to, že LZ dáva EÚ 68 nových, výlučných kompetencií. Dobre ste počuli, namiesto zredukovania chorobného normovania sa drasticky rozšíri pole jeho pôsobenia. Druhá z mnohých zlých vecí je posilnenie hlasovacích práv štátov ako Nemecko a Francúzsko na úkor malých ako Slovensko a Česko. Treťou je, že bude stačiť menej hlasov štátov na odsúhlasenie záležitostí v kompetencii EÚ a navyše si púhym odhlasovaním bude môcť EÚ sama zvýšiť kompetencie. Implikácia je jasná - menšie štáty sa stanú len štatistami (de facto sú už teraz, keďže nemajú ambíciu aktívne participovať) a pre 2 najväčšie + bruselskú byrokraciu sa EÚ stane de facto a aj de iure bezbranná hračka. Keďže tieto majú vysoké dane a už dlhšie ich škrú nižšie inde, vieme čo bude ich prvotným cieľom. Harmonizácia priamych daní bude najšialenejšou normou, ktorá ochromí EÚ.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V daniach už úradnícky šimel vystrája tiež
A to pozor, niektoré dane sú znormované už teraz! Napríklad na DPH je minimálna povolená sadzba 15%. S typickou bruselsko-byrokratickou komplikovanosťou je potom tovar roztriedený podľa rôznych kategórii, podľa ktorých sa udeľujú výnimky. Jednotlivé členské štáty trávia kvantum času a energie na vybavovanie si týchto výnimiek, kvôli čomu sa organizujú nákladné summity.
Čiže, niekto vymyslí hlúposť - úplne zbytočne a nezmyselne niečo regulovať a spoločenstvo štátov s takmer 500 miliónmi obyvateľov sa potom hrá nekonečné hry, kde sa to rieši, schvaľuje, zamieta. Asi niet reálnych problémov, ktorým by sa dalo venovať.
Regulujú sa tiež spotrebné dane a EÚ sa snaží zaviesť aj špeciálnu daň, ktorá by bola odvádzaná priamo EÚ. Potom by už nebola závislá na jednotlivých štátoch (z ktorých rozpočtov sa poplatky EÚ odvádzajú) a mohla si robiť definitívne čo si len zmyslí.

Nebudeš mať iného boha okrem EÚ
Aby ideológia EÚ nebola ohrozovaná, začína jej administratíva robiť kroky aj v tejto oblasti (slovensky tu, anglicky tu). Koncom tohto roka bude prerokovávať návrh, v rámci ktorého by mohlo dôjsť k zakázaniu kresťanských symbolov na verejných priestranstvách. Zrejme má v úmysle príkazmi a zákazmi vykoreniť všetko, čo by jej mohlo ideologicky konkurovať a sama tak chce uplatniť stredovekú verziu cirkvi. Aj keď nie som fanúšikom cirkvi, nie je to EÚ, kto má diktovať čo je správne a čo nie, ale „trh" ľudských názorov a postojov (extrémizmus je samozrejme samostatná kapitola).
EÚ zároveň týmto návrhom dáva možnosť žalovať ateistov, ak by na verejnosti vystavovali veci, ktoré by poburovali druhú stranu. Inak povedané, my spravíme nariadenie, vďaka ktorému sa vy budete môcť zožrať navzájom a my sa budeme prizerať. Keď sa vy pomeliete navzájom zistíte, že jediné, čo je dovolené, sú symboly EÚ.

Dostane zdravý rozum šancu?
Mierny závan zdravého rozumu prinieslo zrušenie normovania tvarov niektorých druhov ovocia a zeleniny. Napríklad uhorka tak už nebude musieť mať zahnutie menšie ako 10 milimetrov na 10 centimetrov dĺžky.
Za všetko môže dlhoročný tlak zlých, zlých, zlých „euroskeptikov", ktorí zdravý rozum a racionalizáciu byrokratického aparátu presadzujú, čím chcú samozrejme zákerne narušiť ľudovo-demokratické zriadenie EÚ. Až kríza dovolila vypočutie týchto nepriateľských hlasov, keďže kvôli reguláciám sa zlikviduje až pätina zeleniny a je tak drahšia až o 40%.

Bohužiaľ, toto je len prvá lastovička a ak sa v tlaku na debyrokratizáciu nebude pokračovať, môže byť aj posledná. Práve teraz je tu však šanca ísť 6. júna voliť do Europarlamentu ľudí, ktorí v snahe o normálnu Európu budú pokračovať.

Jozef Rajtar

Jozef Rajtar

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Autor sa rád zapája do diskusií na rôzne témy a myslí si, že keď je človek o niečom presvedčený, mal by to aj vyjadriť. Zakladajúci člen strany Sloboda a Solidarita. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu