reklama

EÚ, rómske osady, rasizmus a SaS

Osady s neprispôsobivými občanmi, ktorými sú posiate najmä oblasti východného Slovenska, budú nepochybne v budúcnosti jedným z najväčších problémov našej krajiny.Pred pár rokmi, keď u nás ešte pôsobilo veľvyslanectvo Európskej Únie, sa k tomuto problému vyjadril veľvyslanec, Eric van der Linden. Ako riešenie navrhol po konzultáciách tzv. internátne školy. V nich by boli deti aspoň cez pracovné dni a domov, k neprispôsobivým rodičom, by sa vracali len na víkendy, prípadne ešte menej. Takto by vyrastali v normálnom prostredí bez špiny, biedy a zlých návykov.Bol to dobrý návrh? A čo na to slávna EÚ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)
Obrázok blogu

Ako rieši zanedbávanie detí náš dnešný právny poriadok:
Zákon č. 36/2005 Z.z., § 28 (1) hovorí: Súčasťou rodičovských práv a povinností sú najmä:
a) sústavná a dôsledná starostlivosť o výchovu, zdravie, výživu a všestranný vývoj maloletého dieťaťa...
Paragraf § 38 (4) ďalej hovorí, že ak rodič zneužíva rodičovské práva o.i. zanedbávaním maloletého dieťaťa, súd ho pozbaví výkonu rodičovských práv.
Tento zákon sa však v praxi u nás dodržiava iba v prípade jednotlivo bývajúcich rodín, na jeho dodržiavanie v prípade celých komunít si nikto netrúfne (aj keď lekár nahlási jeho nedodržiavanie na príslušný úrad).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Internátne školy pre zanedbané deti by boli miernejším vykonávaním tohto zákona, keďže deti by do istej miery zostali v kontakte s rodičmi (aspoň si porovnajú dva svety).

Riešenie problému internátnymi školami navyše nie je sociálnym inžinierstvom, ale len jeho náprava. Rómske (v bežnom jazyku „cigánske") osady sú tu práve „vďaka" sociálnym inžinierom - komunistom, ktorí zakázali kočovanie a potulné remeslá a tým pripravili túto komunitu o možnosť žiť a starať sa o seba svojím vlastným štýlom. Pred dajme tomu troma storočiami štátny sociálny systém nebol, no Rómovia sa dokázali SAMI uživiť.

Povolaní, aj slobodných, je dnes na výber do aleluja, prečo sa potom veľa z nich nedokáže uživiť teraz? Lebo sú stále živení socialistickým systémom podpôr, z ktorého sa sami neodpútajú. Niet sily to bez motivácie zmeniť, ak nerátame výnimky. Prvým vylepšením by bolo zavedenie odvodového bonusu, ktorý značne zväčšuje rozdiel medzi dávkou a minimálnou mzdou (teraz je nepatrný) a tak motivuje pracovať. Účinok to bude mať, ale nie dostatočný na reálne vyriešenie problému.
Reálne podchytiť v širokej miere sa dá len najmladšia generácia. Tá má šancu len ak nebude vyrastať v zdevastovanom prostredí so zlými návykmi. Práve internátne školy, ak sa celý systém premyslí, by mohli byť tým pravým riešením, ako im dať príležitosť lepšie žiť. Nesporne väčšina z nich nájde v sebe talent, ktorý nemajú šancu objaviť vo svojom terajšom prostredí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo na to rómske organizácie?
Vyberám citát z oficiálnej správy: „Rómski lídri pokladajú myšlienku veľvyslanca Európskej komisie v Bratislave Erica van der Lindena o zriadení internátnych škôl pre rómske deti za správnu..."

Čo na to Európska Únia?
Pokračujem v citácii oficiálnej správy: „...pričom Európska komisia práve na základe tohto výroku zakázala van der Lindenovi o Rómoch sa vyjadrovať."

Takže zakázali sa vyjadrovať. Prečo?
Ponúka sa jedna odpoveď. Keď sa problém rieši donekonečna, dajú sa donekonečna brať peniaze daňových poplatníkov a používať ich na nikam nesmerujúce „riešenia".
nedávnom rozhovore na Sme tento problém pripomenula aj rómska žurnalistka Denisa Havrľová. Citujem z neho:
Pomoc Rómom v treťom sektore zväčša funguje tak, že sa vymyslí hlúposť, ktorá nemá opodstatnenie, zrealizuje sa a navonok sa vykáže obrovský balík pomoci. Že nemala žiadny efekt? A koho to trápi? Dôležité je ukázať, že sa niečo robí, čo tam po tom, že sa všetko míňa účinku."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takýto nekonečný príbeh potom uživí kopec úradníkov a mimovládnych organizácií (česť tým, čo to robia s dobrým úmyslom a nie pre materiálny zisk). Ak títo počujú o reálnom riešení, podľa možností robia zákazy alebo vykrikujú „rasizmus!", aby odradili tých, ktorým to nemôžu zakázať. Nebolo by divu, ak by sme spočítali výdavky na takýchto príživníkov v Bruseli a u nás a zistili, že pohltia viac peňazí ako sociálne dávky pre neprispôsobivé osady. Tieto peniaze sa pritom dajú použiť priamo na financovanie internátnych škôl (pričom niektoré už fungujú). A ak nie, tak sú tu štedré eurodotácie, ktoré sa teraz používajú napríklad na budovanie hotelov v karibiku alebo sa rozkrádajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo s tým?
Je treba podporiť tých, čo sa neboja o tejto veci hovoriť, ako nová strana SaS, a presadiť naozajstné vytrhnutie rómskej komunity z biedy tým, že im dáme šancu sa naučiť ryby chytať, nie im ich hádzať na stôl. Je dôležité zapojiť aj tých, čo sa z tohto prostredia dokázali vytrhnúť sami, aby slúžili ako príklad a motivovali ostatných. Je to beh na veľmi dlhú trať, no prvý krok je ukázať nekompetentným v Európskej komisii a inde, že pred týmito vecami sa nedá strčiť hlavu do piesku a zakazovať ostatným sa k tomu čo len vyjadrovať. A to sa dá aj v Eurovoľbách 6. júna.

Technická poznámka: článok zadávam dnes večer druhý krát, keďže na prvý sa nezobrazoval na Sme a podstránkach.

Jozef Rajtar

Jozef Rajtar

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Autor sa rád zapája do diskusií na rôzne témy a myslí si, že keď je človek o niečom presvedčený, mal by to aj vyjadriť. Zakladajúci člen strany Sloboda a Solidarita. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu