reklama

Varehovo "Maltézske" bratstvo

Alebo príbeh o tom, ako podvodníci podvodníka dobehli. Keď Mikuláš Vareha žiadal o prijatie do rytierskeho rádu asi netušil, že všetky peniaze čo investoval do rádu a jeho činnosti vyhodil do vzduchu. Rád Sovereign Order Of Saint John, Knights of Malta, Federation of the Autonomous Priores (ďalej len KMFAP) je totižto falošným rádom. Takýchto rádov sú doslova stovky, niektoré pôsobiace aj na Slovensku. História tohto falošného šľachtického rádu ma natoľko zaujala, že som sa rozhodol Vám ho bližšie priblížiť cez tento blog.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

O Rádoch všeobecne

Pre začiatok, ako rozoznať rády? Pokúsim sa to čo najviac skrátiť. Sú tri kategórie: cirkevné, panovnícke a svetské. Prvé dva typy sú legitímne. Cirkevné rády sú tie, na ktorých čele stojí pápež ako hlava katolíckej cirkvi. Panovnícky je ten, ktorý vlastní monarcha ako veľmajster alebo rod, ktorý patril medzi panovnícke rody v minulosti. Tretia kategória je svetský rád. Je to taký, ktorý nenadväzuje historicky na predchodcu a je skôr združením šľachty. Táto kategória je len tolerovaná so zatvorenými očami a nie všetky svetské rády sú uznané. Potom sú falošné rády a tie sa snažia človeka voviesť v omyl čo sa týka vlastnej histórie, na peňažné podvody a podobne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo motivuje niekoho založiť si falošný rád?

Peniaze... Takýto rád sa sústreďuje na tri cieľové skupiny: starších občanov, podnikateľov a politikov. Napríklad na Slovensku je dosť veľa podnikateľov a politikov, ktorí sú členmi falošných rádov, platia takzvané poplatky na charitu a majiteľ rádu v Amerike si užíva zisk.

Čo motivuje podnikateľa a politika vstúpiť do rádu?

Niektorí obchodníci ako Vareha v ňom vidia vstup do vyššej spoločnosti (napríklad do prezidentskej kancelárie), obchodných kruhov, a nadviazanie nových kontaktov, vstup do medzinárodných think tankov. Niektorí sú zas filantropi a cez rád posielajú peniaze na charitatívne účely. Druhí sa zas len radi chvascú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aké ponúka falošný rád výhody? (Člen nikdy nevie, že rád je falošný a že doklady sú falošné).

Falošné diplomatické pasy a automobilové značky.

Zvyčajne tým falošný šľachtický rád vysvetľuje svoju suverenitu avšak ak ten doklad použije člen pri policajnej kontrole alebo na hraniciach a polícia mu nato príde, väčšina štátov má pre tieto prípady pripravené trestné zákony. Najnebezpečnejší je falošný šľachtický rád, ktorý tvrdí že poskytne svojim členom diplomatickú imunitu. Väčšina takýchto prípadov nekončí dobre, keďže tú imunitu žiadny štát neuzná.

Napríklad Károly András Nagy, člen falošného šľachtického rádu KMFAP, sa vyjadril pre maďarský portál Heti Válasz, že pri svojich cestách za námestníkom ministra zahraničných vecí SR (2008) používa pas tohto rádu aby sa vyhol slovenskej policajnej kontrole a čakaniu v rade...(sic!)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Poskytovanie daňových úľav v daňovom raji.

Môžeme to nazvať aj off-shore banking. Beda, ale ak rád ukončí činnosť a člen svoj majetok neuvidí.

Kupovanie titulov. Šľachtická hierarchia je pomerne zložitá a taký šikovný podnikateľ, ktorý falošný šľachtický rád vlastní, si každý titul finančne ohodnotí. Pre člena sa tomu hovorí „zaplatiť administratívny poplatok". Samozrejme niekedy ak člen nemá záujem, tak mu ho kolégium uloží za odmenu a platiť musí aj tak. Veď falošný rád z niečoho žiť musí.

Obrázok blogu

"rytiersky certifikát"

História Sovereign Order Of Saint John, Knights of Malta, Federation of the Autonomous Priores

Tento falošný rytiersky rád má pôvod v Amerike a s pôvodným rádom na Malte nemá nič spoločné. Momentálne pôsobí aj v Maďarskej republike a snaží sa expandovať do Rumunska. Rád je zameraný hlavne na podnikateľov a politikov. Množstvo maďarských politikov, ktorí sú členmi, má blízko k socialistickej strane MSZP. Niektorý honorárny konzuli, ktorí sú členmi rádu, študovali na Národnom inštitúte pre medzinárodné vzťahy v Moskve, ktorý bol pod priamou kontrolou KGB. KMFAP vydáva vlastné mince a tým zdôrazňuje svoju suverenitu, ktorú samozrejme ale vôbec nemá po právnej stránke. Členom je napríklad aj György Hunvald socialistický starosta 7. budapeštianskeho okresu, ktorý pre svoju kriminálnu činnosť utiekol do Mexika. Samozrejme nájdeme tam hercov, spevákov, ale aj také rarity ako hlavného kňaza Ankh I. občianskym menom János Nagy - vodcu sekty Cirkev večného života. Medzi vplyvnými osobnosťami sú aj István Elek, István Fodros, József Pintér, József Kovács, Sándor Oszter , Béla Danielisz, Gergely Bárándy, György Lasz Jr., Andor Schmuck a množstvo iných ktorí sa dajú nájsť cez internet.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Falošný rád KMFAP sa dostal do popredia keď usporiadal zbierku na 15.000$ na obhajobu teroristu Előda Tóása. Bol to jeden z členov komanda ktorí vyhodili do povetria dom kardinála Julia Terrazasa v Bolívií pri pokuse zabiť prezidenta Eva Morálesa. Členovia komanda boli: Michael Martin Dwyer, Eduardo Rózsa-Flores, Mario Tadic, Előd Tóásó, Tibor Révész, Gábor Dudog, Ivan Pistovcak, Arpád Magyarosi . Révész a Tóásó sa poznali z polovojenskej organizácie Székely Légió (Sikulská Légia) ktorá si dala za úlohu pričleniť rumunské Sikulsko k Maďarsku. Po výbuchu ich polícia chytila v hoteli a počas divokej prestrelky väčšina teroristov skončila zastrelená a Tóásó zajatý. Révész okrem svojej činnosti v polovojenskej skupine si spravil kurz VIP bodyguarda v International Bodyguard and Security Services Association (IBSSA-2008, Maďarsko), ktorá je tesne napojená na falošný rád KMFAP. Dokonca tak tesne, že dôležití členovia v IBSSA sú predstaviteľmi aj v ráde. Napríklad „knieža" George/György Popper.

Zľava: Veľmajster rádu "princ" Cosmelli a Gyorgy Popper "knieža".

Celá história rádu od zakladateľa až po jeho nástupcov je plná klamstiev a podvodov. Dôverčivých ľudí oberajú o peniaze výmenou za takzvanú „charitu", neplatné mince, pasy a šlachtické tituly. Niektorí vodcovia rádu boli dokonca členmi viacerých iných šľachtických rádov s podobným menom, ktoré používali podľa potreby. Zakladateľ rádu bol „princ" Nicholas de Ligny-Luxembourg de Lascaris Ventimille, ktorý si zarábal ako penzista predajom rôznych titulov. Aby sa jeho obchody zvýšili, založil si šľachtický rád. Počas existencie sa história rádu často prepisovala (mená osôb ale aj rádu a titulov) s každým novým vedením aby sa nedali vystopovať nedostatky pôvodných členov. Ďalší významný škandál sa týka bývalého veľmajstra rádu samozvaného „kniežaťa" Michael Paul Pierr De Valitch. Prvé zmienky o jeho kariére podvodníka sú z roku 1962, keď sľúbil lojalitu „princovi" Nicholasovi. V roku 1968 mu bolo ľúto nedostatku titulov a tak sa stal aj „biskupom" dokonca potom aj „arcibiskupom Efezským". Ďalší člen rádu a „princ La Chastre" a „dedičný veľko-prior najsvätejšej trojice vo Villedieu 1 " pridal v roku 1977 Valitchovy dedičný prídomok - Villedieu.

Obrázok blogu

"biskup" de Valitch

Tento prominentný člen falošného šľachtického rádu s menom a titulmi „H.S.H. Prince Don Alessandro Licastro de la Chastre Grimaldi Lascaris Ventimiglia, Sovereign Prince of Deols, Duke and Marquis de la Chastre2" bol svojim občianskym menom Alessandro Licastro a nemal grécky pôvod ako tvrdil, ale bol Talian. Na tlak talianskeho ministerstva spravodlivosti bol rád a titul promptne zrušený. Prešlo pár rokov a Licastro si znova obnovil rád a titul v 1975 a začal profesionálne spolupracovať s podnikateľom Carlom Stivalom3, ktorý používal titul „Markíz z Flavigny4". Po Licastrovej smrti prevzal falošný titul „Prince of La Châtre" Belgičan Pierre Pasleau, ktorý bol ale 1992 odsúdený na 30 mesiacov väzenia a pokuty 100 tisíc belgických frankov za falšovanie pasov, osobných mien a titulov.

Rok 1992 tiež nebol dobrý pre „knieža a titulného Efezského Arcibiskupa" De Valitch keď bol vyhlásený za mentálne chorého. Jeho nástupcom sa stal partner Dom Lorenzo. Vypukol nenávistný spor medzi Dom Lorenzom a Rogerom Rooneym, lebo obaja sa snažili dostať do vedenia rádu. Cena za vstup do rádu sa v tej dobe pohybovala okolo 25.000 dolárov. De Valitchova pobočka sídlila na 1 West 67th Street (Café des Artistes). Sídlo Knights of Malta Priory of the Holy Trinity of Ville Dieu bolo na 853 Seventh Avenue a na tej istej adrese sidlil Sovereign Order of Cyprus (všetko samozrejme falošné šľachtické rády). Pri investitúre bol komandérom radu vymenovaný Joe Anton Walter/ Joseph A. Walter.

Café des Artistes

Joseph A. Walter pridružil k svojmu rádu v roku 1988 aj KMFAP. Jeho kolegovia v podvode boli Glen F. Stinson a Bert H. Jacob.

Nová investitúra sa konala v Airport Hilton Hotel - Kansas City (Missouri 1993). V 1994 sa skupina rozšírila do Texasu a Virgínie. Investitúra v 1995 sa konala v kaviarni na letisku s večerou za 20 dolárov. Čítalo sa „10 prikázaní rytierstva" a „pozdravný list od pápeža" s pobozkaním prsteňa.

Airport Hilton Hotel - ilust. foto.

Rád sa postupne internacionalizoval a po páde železnej opony presunul svoje aktivity do východnej Európy (hlavne Maďarska). Sústredil sa na podnikateľov, majiteľov koncernov a politikov. Pod značkou exkluzivity predával tituly a pasy.

Počas Investitúry sa dal falošný šľachtický rád dobehnúť ďalším podvodníkom „Princom" Michaelom z Albany. Predstavoval sa ako nástupník na škótsky trón HRH Prince Michael James Alexander Stewart, 7th Count of Albany. Netrvalo dlho a anglické úrady zistili, že nie je princ a dokonca ani Angličan. Pôvodom je Belgičan a jeho občianske meno je Michel Roger Lafosse. Má zakázaný vstup do Anglicka za falšovanie pasu a musel odtiaľ doslova utiecť.

V roku 2002 „Jeho Výsosť a Blaženosť" Dom Lorenzo povýšil „kniežaťa" J. Cosmelliho do vedúceho postavenia a adoptoval ho ako svojho bratranca a nástupníka. Dom Lorenzo zomrel na porážku o 3 roky neskôr v chudobinci.

Nemocnia a starobinec Sv. Vincenta

Teraz už „princ" Jose Cosmelli vymenoval kniežaťa Georga Poppera KGCM ako svojho poručík-generála v ráde. Cosmelli v roku 2006 „obnovil" Suverénny rád Cyprusu7 nazvaný Sword and Silence (Meč a Ticho). Tento rád sa dáva paramilitantným členom rádu ktorí sú členmi alebo vlastnia bezpečnostnú službu. Výkonným členom rádu sa stal "knieža" George/Georgy Popper ktorý je zároveň činný aj v IBSSA a hlavne členovia IBSSA sú odmeňovaní týmto rádom.

UPDATE: Na slovensku pôsobí pobočka tohto rádu pod názvom Suverénny rád cyperských rytierov - Rád rytierov Ticha a Meča.

1 Hereditary Grand Prior of the Priory of the Most Holy Trinity of Villedieu

2 niektoré zdroje uvádzajú aj alternatívu Prince Alexander Licastro Grimaldi Lascaris Comnenus Vintimiglia, Duke of La Châtre

3 Carlo Stivala

4 Marquis de Flavigny

5 Kenneth Roger Rooney

6 Count Sir George Popper

7 Sovereign Order of Cyprus

Korektor: Ján HronecAk sa vám článok páčil hlasujte zaň aj na: alebo na Tweet

Rastislav Gajdošík

Rastislav Gajdošík

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Personálny Manažér, zástanca priamej demokracie Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéPolitikaPráca

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu