reklama

Slovensko na mape filmových destinácií

Už štyri roky existuje Asociácia európskych filmových agentúr (EUFCN). V tomto roku sa rozhodla premiérovo udeliť výročnú cenu za najlepšiu európsku lokalitu vo filmovom a televíznom priemysle a Slovensko je pri tom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V prvej fáze národné agntúry predkladali jeden návrh miesta z ich krajiny, v ktorom sa medzi 2. júlom 2019 a 20.septembrom 2020 točil film, seriál alebo dokument. Následne päťčlenná porota vybrala piatich finalistov a medzi nimi aj Banskú Štiavnicu, v ktorej sa točila miniséria BBC a Netflixu Dracula.

Filmové produkcie prinášajú do regiónu mnohé benefity, ale samozrejme predstavujú aj isté riziká. V prvom rade ide o výrazné zvýšenie imidžu lokality, v prípade zahraničných produkcií aj mimo Slovenska. To by bolo za iných okolností bolo finančne náročné a menšie destinácie by si takúto investíciu nemohli nikdy dovoliť. Zároveň počas konania natáčania využívajú mnohopočetné produkcie spravidla miestne zdroje – ubytovanie, stravu, obchody, služby. Prenajímajú si rôzne verejné priestranstvá či pamiatky, do komparzu zapájajú miestnych ľudí. Pre mesto, ako Banská Štiavnica, ktoré je stále viac – menej sezónnou destináciou by boli zaujímavou formou ekonomického stimulu turizmu v mimosezónnom období.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzi riziká paradoxne patrí to, že sa v danom mieste podarí natočiť mimoriadne úspešný seriál alebo film, ktorý priláka do regiónu viac návštevníkov, ako by bol schopný absorbovať. Ak nastane podobná situácia, skutočné hodnoty daného mesta ostávajú často nepochopené návštevníkmi a dochádza k nežiadúcemu masovému turizmu (príkladom je chorvátsky Dubrovnik).

Ale vráťme sa k európskej cene. Po výbere odbornej poroty nastáva čas pre verejnosť. Až do 12. januára 2021 je možné hlasovať za jedno z miest na stránke https://cineuropa.org/en/felaindex/. Hlasuje sa poskytnutím a následným potvrdením e-mailu. Ak teda chcete podporiť Slovensko ako filmársku destináciu, zahlasujte za Banskú Štiavnicu.

Rastislav Marko

Rastislav Marko

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  148x

Po takmer dvadsiatich rokov v regionálnej kultúre som sa rozhodol zabojovať o zlepšenie podmienok v nej aj prostredníctvom tohto blogu.Verím, že aj touto formou získame nielen väčšiu podporu verejnosti, Ministerstva kultúry, ale možno aj nových členov do združenia AKIS, ktoré združuje samosprávne kultúrne inštitúcie z celého Slovenska. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu