reklama

Kúpa nehnuteľnosti v Anglicku

Ak bývate v Anglicku a uvažujete o  kúpe vašej prvej nehnuteľnosti, tak čítajte ďalej. Mám pre vás dobré správy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Daň z nehnuteľnosti

Od konca novembra 2017 už nemusíte platiť takzvanú Stamp Duty Land Tax (daň z nehnuteľnosti), ak kupujete vašu prvú nehnuteľnosť do 300,000 libier. Predtým to bolo tak, že ste museli zaplatiť štátu 2% z ceny nehnuteľnosti, ktorá Vás stála medzi 125,000 libier do 250,000 libier, 5% z ceny nehnuteľnosti nad 250,000 libier do 925,000 libier, 10% do 1,500,000 a 12% od 1,500,000.

Keď si to zrátate, tak je to celkom veľká položka. Pri kúpe domu za 300,000 libier ste zaplatili daň 5,000 libier, čo boli prakticky vyhodené peniaze, ktoré ste už nikdy neuvideli. Keď si prirátate depozit 10%, čo je 30,000 libier a poplatky za právnika, tak si mnohí ľudia ani nemohli dovoliť kúpiť svoj prvý dom alebo byt, lebo toľko nenašetrili. Vláda chcela týmto krokom umožniť svojim občanom kúpiť si svoju prvú nehnuteľnosť a pritom ušetriť na daňovom poplatku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale pozor! Ak už ste predtým vlastnili nehnuteľnosť v Británii alebo v zahraničí, tak sa vás táto zľava netýka. Zákon vám takisto nariaďuje deklarovať majetok, ktorý máte v zahraničí, inak sa dopúšťate trestného činu.

Stamp Duty Surcharge ( extra daň)

Je treba podotknúť, že pokiaľ už máte vo vlastníctve aspoň jednu nehnuteľnosť, tak okrem bežnej dane od 0% do 12% , zaplatíte ďalšie 3% navyše pri kúpe druhej a ďalších nehnuteľností. Čiže v takomto prípade zaplatíte minimálne 3% pri nehnuteľnosti do 125,000 libier a viac pri drahších nehnuteľnostiach.

Ak už máte nehnuteľnosť napríklad na Slovensku a kupujete ďalšiu v Anglicku, tak sa vás táto daň týka. Zatajenie majetku v zahraničí a nezaplatenie dane v Anglicku pri kúpe sa považuje za trestný čin.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takisto sa Vás pravidlá týkajú pokiaľ ste zosobášení a jeden z Vás už nehnuteľnosť vlastní, alebo vlastnil. Nezáleží na tom či je nehnuteľnosť na meno jedného alebo oboch manželov.

Pokiaľ zosobášení nie ste, tak sa dá zákon legitímne obísť.

Viac informácií ohľadom výpočtu dane nájdete tu:

https://www.stampdutycalculator.org.uk/

https://www.tax.service.gov.uk/calculate-stamp-duty-land-tax/#/intro

Poznámka autora: Tento článok sa netýka komerčných nehnuteľností. Článok sa týka len kúpy nehnuteľnosti v Anglicku. V Škótsku, Walese a Severnom Írsku sú podmienky podobné, ale podrobnosti si treba zistiť cez HMRC.

Petra Ratajová

Petra Ratajová

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  0x

V Anglicku som vyštudovala právo (LLB Hons) v roku 2007. Postgraduál (LPC) som dokončila v roku 2014 so špecializáciou na všetky druhy práva. Som kvalifikovaný Solicitor (právnik). Zoznam autorových rubrík:  Petrina poradnaCestovanie po sveteUniverzitne vzdelanie v AnglicAko ma privitala AmerikaAnglicko v. SlovenskoZazitky z AnglickaZdravie a choroby

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu