reklama

Architektúra a interiérový dizajn v Kazachstane.

Nemo som stála nad obrovskými investíciami do zlatých stien, kryštálových lustrov, dekoratívnych obkladov, drahých tapiet, gréckych stĺpov, veľkolepých schodísk a francúzskeho nábytku...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Almaty, najväčšie mesto Kazachstanu, s viac ako milión obyvateľmi, centrum biznisu i kultúry krajiny. Prisťahovala som sa sem pred 6-timi rokmi z New York-u, kde som žila pred tým. Strednú Áziu som poznala len zo zemepisu. Prvé, čo sme potrebovali, bolo treba nájsť dom alebo byt na prenájom. S dedičstvom kultúry bývania na Slovensku, pod vplyvom Ameriky i štúdia interiérového dizajnu som zo začiatku zažila šok. Nemo som stála nad obrovskými investíciami do zlatých stien, kryštálových lustrov, dekoratívnych obkladov, drahých tapiet, gréckych stĺpov, veľkolepých schodísk a francúzskeho nábytku. Márne som hľadala funkcionálnu kuchyňu, kvalitný matrac na posteli a kúpeľnu s dvoma umývadlami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Iný kraj, iný mrav! Kazaši milujú pestrosť a farby, neboja sa experimentovať, všetko musí vyzerať bohato, aby sa mohli odprezentovať pred rodinou a priateľmi. Kazaši milú oslavy, stretávajú sa vo veľkom počte ľudí. Ak sa doma nepomestia, prenajmú si tzv. banketnú sálu, kde sa veselia a zabavajú. Stoly sa prehýbajú od množstva jedla, ktoré sa potom rozdáva domov spolu s darčekom pre každého hosťa. Veľa žien dbá o svoj imidž, sú štýlové a elegantné, milujú kvalitu a investujú do seba. Muži za svoj hrad považujú svojho štvorkolesového tátoša.

Novostavby sú veľkolepé, nové byty sa stavajú s bohatými vonkajšími fasádami, byty majú priestranné izby a vysoké stropy. Byt sa kupuje v holom stave t.j. len betónové steny, žiadna dispozícia bytu, žiadne podlahy, žiadne dvere, žiadne kúpelne. Všetko treba vytvoriť od začiatku. Vašej kreativite sa medze nekladú. Domy vyššej triedy majú svoju ochranu, recepciu, srávcu, opravárov a personál na pravidelné upratovanie spoločných priestorov. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Bytový dom  Versaille, kde som prežila niekoľko rokov
Bytový dom Versaille, kde som prežila niekoľko rokov 
Bytový dom  Versaille -pohľad na dvor
Bytový dom Versaille -pohľad na dvor 
Holobyt
Holobyt 

V Almate sú obchody od typických východných bazárov až po top luxusné. Všetko závisí od Vašeho rozpočtu. Pri mojich prvých potulkách po meste som neverila vlastným očiam, keď som tu našla také značky ako Baker alebo Roche Bobois.

Tu veľmi veľa ľudí buduje, prerába, investuje do domu alebo bytu. Muž je hlava rodiny a hlavný investor, tiež rozhoduje o viac veciach ako žena. Na začiatku je obrovské nadšenie. Pretože prvé treba postaviť steny a urobiť podlahy, dvere... Tie sú zvyčajne najbohatšie, a potom už neostáva na nákup kvalitného nábytku, ktorý sa lacný vozí z Číny. Kuchyňa je od Scavollini, no môže sa ľahko stať, že je bez umývačky riadu a kvalitného osvetlenia. Otvorený priestor nie je obľúbený kôli zápachu z kuchyne. Obývačka je zaplnená obrovským sedacím nábytkom a veľkým stolom s množstvom stoličiek. Len veľmi málo kúpelní má dve umývadlá, i keď priestorovo je to možné. V každej izbe je televízor a veľký kryštálový luster.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Typický sedací nábytok a dekorácia okien
Typický sedací nábytok a dekorácia okien  
Návrh spálne
Návrh spálne  
Veľkolepé stolovanie
Veľkolepé stolovanie  

Áno, je tu odlišná kúltúra bývania, ponímanie krásy a štýlu. Pre mňa je Kazachstan a okolité krajiny veľmi išpiratívne, som vdačná za túto životnú príležitosť, že som mohla ako Marco Polo cestovať po hodvábnej ceste Východu a Čingischána, ktorá prechádza i Kazachstanom.

Tak ako svetová ekonomika aj interiérový dizajn sa stáva globálnym, je pod vplyvom rôznych krajín a kultúr. Umiestnenie predmetov z ďalekých krajín v miestnosti nás umáša do diaľok, a my snívame o cestovaní. Ornamenty Ázie sú inšpiráciou pre súčasný modený i tradičný štýl.

Jurta - tradičný dom Nomádov
Jurta - tradičný dom Nomádov 
Interiér jurty
Interiér jurty  
Izba s tradičnými ornamentami
Izba s tradičnými ornamentami 
Rodinný dom
Rodinný dom  
Interiér domu
Interiér domu  
Interiér s bohatým dekoratívnym stropom
Interiér s bohatým dekoratívnym stropom 
Obklady stien s ornamentami
Obklady stien s ornamentami 
Renata Botev

Renata Botev

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Renata Botev - slovenská interiérová dizajnérka, žila a študovala interiérový dizajn v New Yorku v rokoch 2008-2009, po presťahovaní sa v roku 2009 do Almaty (Kazachstan) so svojím manželom diplomatom, sa plne venuje dizajnu interiéra. V roku 2012 založila úspešnú firmu Real Beauty Interior Design, otvorila show room v Bratislave, dostala sa na medzinárodný trh so svojimi dizajnérskymi kobercami, ktoré pravidelne vystavuje na výstave Maison&Objet v Paríži. Od januára 2016 pokračuje vo svojej dizajnérskej práci v Nairobi, Keňa. Zoznam autorových rubrík:  LifestyleSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu