reklama

Svätí účel prostriedky?!

David Baldacci sa dostal do päťky najčítanejších autorov na svete za minulý rok. Konečne sa mi dostala do rúk jeho politický thriller „Nelítostní rivalové“ a musím povedať, prinútila ma zamyslieť sa. Najmä o lobizme a tom starom známom – účel svätí prostriedky. Je to naozaj tak? Kde je hranica, limit?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Krátko k príbehu: Danny Buchanan je najvplyvnejší a najbohatší lobista vo Washingtone. Kontakty s najvyššími politikmi sa snaží využívať na získavanie financií pre rozvojové krajiny. A to aj podplácaním, korupciou. Darí sa mu až do chvíle, keď ho odhalí CIA a tá ho donúti, aby im odovzdával materiály usvedčujúce kongresmanov a senátorov z podvodov. Dannyho kolegyňa vytuší, že čosi nie je košér a tak sa obráti na FBI. A rozbieha sa kolotoč vzrušujúceho pátrania, vyšetrovania, intríg...

Na tejto knihe sú zaujímavé predovšetkým dve veci: o komplexe CIA, ktorá nesmie zo zákona operovať na území USA, bolo natočených niekoľko filmov a napísaných zopár kníh, ale Baldacci výborne prepojil tieto dve služby a ich súboj. Rivalita medzi jednotlivcami a celými tímami CIA a FBI, nedodržiavanie pravidiel a obmedzení...autor však upozorňuje na jednu podstatnú vec: aké metódy a prostriedky sú dovolené, že dokážu ospravedlniť konečný cieľ? Je nejaký limit? A držia sa ho obe strany alebo je to iba kus papiera? Svätí účel - v tomto prípade ochrana záujmov celého systému – prostriedky? Čiže vraždenie, zabíjanie agentov z druhej tajnej služby ap.?

Druhý aspekt, ktorý mňa osobne zaujal – lobing. Baldacci vynikajúco popísal prácu lobistu, vrátane korupcie, ktorú táto práca so sebou nesie. Každý lobista vstupuje do rizika podplácania, čo ho zároveň hendikepuje. A tak ako pri niektorých ďalších povolaniach, aj tu je hranica zákona veľmi, veľmi tenučká. Možno taká tenká, ako je vaša profesijná morálka. Jedna z otázok teda znie – svätí účel, čiže pomoc rozvojovým krajinám, prostriedky, ktorým je prinajmenšom podplácanie?

Skvelá, akčná a pútavá kniha. Nelítostní rivalové.

Dominik Renovský

Dominik Renovský

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Áno, to som ja - nezdám sa, však? Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu