reklama

Umenie správne sa rozhodnúť

Žijeme v uponáhľanom svete, máme nadbytok informácií, z ktorých niekedy nedokážeme správne vybrať a rozhodnúť sa. Mnohé možnosti, niektoré vyzerajú úplne protirečivo a pritom tak reálne a objektívne...a vy sa musíte rozhodnúť. A tak prichádza na rad náhly impulz, intuícia, ale aj stres či „zjavná“ účelnosť.  Sú však tieto rozhodnutia správne? Alebo som sa rozhodol iba na základe danej chvíle a konám vlastne proti svojim najlepším zámerom, hodnotám? Nový pohľad na takéto rozhodovania ponúka princíp 10-10-10.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

V knihe s názvom 10 minút, 10 mesiacov, 10 roko v ho vysvetľuje novinárka a spisovateľka Suzy Welchová, ktorá píše napríklad pre obľúbený O, the Oprah Magazine. Sama kedysi urobila mnohé nerozvážne, unáhlené a z pohľadu budúcnosti nesprávne rozhodnutia. Pritom je to vzdelaná, rozhľadená žena, ktorá má skúsenosti, milujúcu rodinu... Jednoducho, keď čelíme dileme, nie vždy uvažujeme efektívne a prezieravo.

Princíp 10-10-10 hovorí o troch otázkach, ktoré si treba položiť v danej chvíli: aké budú dôsledky môjho rozhodnutia o 10 minút, 10 mesiacov a 10 rokov? Samozrejme, že tu nejde o tento presný čas, ale skôr o symboliku. Prvá desiatka označuje „práve teraz“, druhá desiatka chvíľu, keď sa začne prejavovať počiatočná reakcia na rozhodnutie a posledná desiatka poukazuje na vzdialenejšiu budúcnosť, ktorú si predstavujeme len hmlisto, no všetko v našom živote je navzájom poprepájané.

Najdôležitejšia je teda otázka, ktorú si musíme položiť v okamihu rozhodovania. V tom okamihu sme totiž na akomsi rázcestí, ovplyvňovaní rôznymi vedľajšími aspektmi, vnútornými rozptýleniami. Čiže efektívne rozhodovanie podľa princípu 10-10-10 treba začať určením podstaty problému. A práve to popisuje zaujímavo Suzy Welchová v knihe 10-10-10. Niekto berie princíp ako štartovací kopanec, aby rozmrzol...iný – konkrétne kanadský minister – ako vysoký most, ktorý nám umožňuje vidieť veci z perspektívy. Každopádne, stojí za vyskúšanie, ukážky z knihy si môžete prečítať TU .

Dominik Renovský

Dominik Renovský

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Áno, to som ja - nezdám sa, však? Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu