Kuchárske perličky z internátu

Tieto recepty vznikli onehdy, za cias, ked som sa este predieral studentskym zivotom, vecne bez penazi a v jednom kuse hladny. Pisal sa rok 2001 a toto vsetko byvalo na dennom jedalnicku. Dobru chut.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (41)

Recept č.1
Rožky s pečenou cibuľou
Na prípravu potrebujeme 2 alebo 3 rožky,1 veľkú cibuľu a trochu oleja. Ak nemáme olej, nič sa nedeje, aj tak to prihorí. Takže cibuľu nakrájame na jemné plátky a skúsime ju opražiť, alebo aspoň nejako tepelne spracovať. Pridáme všetko korenie, ktoré máme po ruke včetne rasce. Po 5 min. cibuľu nanášame na vopred rozkrojené rožky. Môžeme podľa chuti dosoliť a podávame hladným spolubývajúcim.

Recept č.2
Zemiaky Pietre
Budeme potrebovať kilo zemiakov, najlepšie nezhnitých, ale ak sú aj také, sme radi, že máme aspoň niečo. Pokúsime sa ich pol kila oškrabať a nakrájať na kúsky. Klasicky ich dáme do vody, prípadne osolíme, čo nie je na škodu. Keď sa nám zdajú mäkké, vyberieme ich a dáme na vopred rozpálenú panvicu aj s olejom a posypeme korením na pečené zemiaky. Po chvíľke ich vysypeme na tanier a môžeme jesť. Za chvíľu budeme zase hladní a preto urobíme to isté aj s druhou polovicou. Dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Recept č.3
Zemiaky s ryžou
Tento recept je obdobou Granadírskeho pochodu, len ako už s názvu vyplýva , tak namiesto cestoviny použijeme ryžu. Takže necháme uvariť zemiaky podľa predošlého receptu a zakryjeme ich tanierom, aby nám nevychladli. Teraz dáme variť ryžu. Ak nemáme ryžu vo varných vreckách, môžeme použiť mikroténové vrecko, do ktorého narobíme dierky vidličkou. Ryžu necháme variť v slanej vode, kde pridáme korenie na ryžu. Potom zmiešame horúcu ryžu so zemiakmi, ktoré aj tak stihli vychladnúť. Toto jedlo je nás schopné zasýtiť aj na 3 hodiny.

Recept č.4
Cestoviny s lekvárom
Budeme potrebovať balíček cestovín, je jedno či vaječných alebo bezvaječných. Pripravíme si hrniec s vodou , ktorú necháme zovrieť. Samozrejme použijeme soľ .Ak máme pocit, že vode už vrie, tak tam hodíme cestoviny, množstvo je priamo úmerné hladu. Po nejakých 15 minútach ich precedíme a doplníme lekvárom, najlepšie jahodovým, ale keď je človek hladný, na lekvári nezáleží. Po 3 lyžičkách zistíme, že už máme dosť a začneme sa diviť, ako sme mohli zjesť až 3 lyžičky. Na 10 minút sme zahnali hlad.

SkryťVypnúť reklamu

Receptč.5
Vyprážaná paštéka
Kúpime si jednu, ale ozaj iba jednu 115gr paštéku.(nie Pali) Po otvorení loveckým nožom ju hodíme na panvicu, kde sa začne pražiť. Keď sa z nej začne dymiť, zoškrabeme ju z panvice a nanášame na chlieb, ktorý sme našli za skriňou, alebo inde na izbe.
(Poznámka autora: majme po ruke iskru)


Recept č.6
Ryža s kompótom
Tento recept vznikol potom ako som zistil, že mám v chladničke jeden kompót. Keďže ryža je na izbe stále, bolo rozhodnuté. Uvaríme ryžu, tak ako vieme, to znamená, že v mikroténovom sáčku. Nesmieme zabudnúť na všetko korenie, ktoré nájdeme. Ak je už ryža uvarená, pridáme kompót. No, čo Vám budem hovoriť, treba to vyskúšať :o)
Ako obdoba tohto “jedla” je ryža s pečenou cibuľou, ktorú pripravujeme podľa už spomínaného postupu.

SkryťVypnúť reklamu

Recept č.7
Študentské volské oko
Skúsime nájsť nejaké vajíčka. V najhoršom prípade sa dajú požičať. Vajíčka opatrne rozbijeme, lebo iné už nezoženieme a hodíme ich na panvicu. Ak nemáme olej, čo je dosť možné, môžeme použiť maslo, alebo masť. Kým sa nám vajíčka pražia, my skúsime nájsť zvyšky salámy, alebo klobásy. Potom ich nakrájame na kolieska a pridáme medzi vajíčka. Ak máme aj plátkový syr, sme neskutočne šťastní a pridáme ho tam. Metódou najmenších štvorcov odhadneme čas prípravy a podávame. Keď sa nám stane, že nemáme chlieb, utekáme si ho rýchlo požičať, alebo to môžeme zajesť koláčom.

Recept č.8
Študentská tyčka
Na prípravu potrebujeme ovsené vločky, maslo, kakao, cukor a hodí sa aj trochu lekváru.
Do ovsených vločiek pridáme maslo, kakao, cukor a trochu lekváru a uvolníme si cestu na najbližšie WC.

SkryťVypnúť reklamu

Recept č.9
Krumplemix
Tento recept je jeden z mojich obľúbených. Je trochu náročný na ingrediencie, ale výsledok stojí za to. Potrebujeme zemiaky podľa hladu, 2 párky, 1 cibuľu, olej, mlieko, maslo, trochu slaninky a samozrejme neodmysliteľné koreniny. Uvaríme zemiaky v slanej vode, potom ich na chvíľu odstavíme a necháme spražiť cibuľku so slaninou a s párkami, ktoré sme nakrájali na kolieska. Túto zmes vlejeme do zemiakov, ktoré sme medzitým obohatili o koreniny. Po zamiešaní pridáme trochu masla a keďže sa nám zdajú zemiaky stále suché, pridáme aj mlieko, ale len tak s citom , aby sme nepokazili výsledný efekt. Toto vysoko energetické jedlo môžeme konzumovať s mliekom, ak sa nám nejaké zvýšilo.

Recept č.10
Klobásovo-salámový chlieb s chlebom
Toto jedlo sa konzumuje len v prípade, ak došli viacerí spolubývajúci z domu, čo znamená, že priniesli klobásu a salámu. My , čo sme ostali cez víkend na internáte si pripravíme 2 krajce chleba zo včerajška a natrieme ich zvyškom masla. Keďže sme veľmi hladní, nakrájame si aj klobásu aj salámu vo dvoch radoch a nanesieme na chlieb č.1. Potom sa takto upravený chlieb pokúsime prikryť chlebom č.2. Ak sme boli úspešní, je už len na nás , či sa nám podarí tento sendvič vopchať do úst. Veľa šťastia.

Recept č.11
Praženica vajcová
Keď sa chceme najesť, budeme potrebovať aspoň 5 vajec, tí veľmi hladní 6 a viac. Pripravíme si panvicu, olej, varešku, soľ a korenie na ryžu. To všetko je potrebné na to, aby sme nemuseli odbiehať do kúpelne , alebo inde a zháňať ingrediencie, alebo narýchlo umývať riad, ktorý budeme potrebovať. Rozbijeme všetky vajcia a rýchlo začneme miešať, aby sa nám nepripiekli, aj keď máme na panvici olej. Na to by som sa nespoliehal. Pokúsime sa pridať soľ a čo je najlepšie, korenie na ryžu, čo dodá praženici orientálnu chuť a najmä vzhľad. Podávame s chlebom bez plesne.

Recept č.12
Spolubývajúceho pomoc
Toto jedlo sa oplatí jesť iba vtedy, ak je spolubývajúci doma. Keďže my zase nemáme peniaze, je to naša posledná nádej. Postupujeme takto: Otvoríme skrinku, ktorá pochopiteľne nie je naša, a zistíme , čo by nemalo spolubývajúcemu chýbať, keď sa vráti. Aj nájdeme paštéku, cestoviny, zemiaky, alebo ryžu, môžeme postupovať už podľa známych receptov.
Sme mu vďační, a na otázku , kde sú moje zásoby, keď sa vráti, len nechápavo krútime hlavou.

Recept č.13
Klasika
Ako už z názvu vyplýva, ide o veľmi populárne jedlo na všetkých internátoch. Patrí medzi lacnejšie a relatívne chutné. Treba sa nejakým spôsobom dostať ku Morca-Delle a cestovinám. Nezáleží na druhu , ani tvare cestovín. Treba ich jednoducho uvariť, čo by nemal byť pre skúseného stravníka problém. Keď sa už dajú hrýzť, precedíme ich a pridáme Morca-Dellu. Výhoda tohto jedla je, že sa dá jesť priamo z hrnca, kde bolo varené. Potom ho stačí ľahko opláchnuť. Nenechajte to zaschnúť. Potom môžete hrniec rovno vyhodiť. Dá sa ešte vylepšiť troškou syra.

Recept č.14
Aralbageta
Tento recept sa týka iba študentov na Mladej Garde. Potrebujeme na neho 32, alebo 55Sk. Ak sme už hladní na nevydržanie,je sobota večer, alebo už žiadny obchod nie je otvorený a máme zvyšnú požadovanú sumu, nie je naša situácia až taká zúfalá. Skočíme na Aral a kúpime si bagetu. Môžeme si ju ohriať v modernej mikrovlnke priamo na mieste.

Peter Repiščák

Peter Repiščák

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Ahooj. Som tu pre Vas.. Zoznam autorových rubrík:  o vselicompotulky po AnglickuSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

225 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,074 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu