reklama

Slobodný otrok - úvod

Niektorí zamestnávatelia na Slovensku zo svojich zamestnancov urobili slobodných otrokov, ktorí majú  možnosť ,,slobodne sa rozhodnúť ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Dovolím si Vás osloviť s príbehmi akých je na Slovensku veľa v rôznych podobách, ale pointa ostáva v každom z nich tá istá, hlavný hrdina sa stal SLOBODNÝM OTROKOM.

Termín SLOBODNÝ OTROK som prvýkrát počula vypovedaný budúcim mladým „mužom“ (cca 10 rokov) v súvislosti s povinnosťou, ktorú musel urobiť na príkaz svojich rodičov, aj keď dostal na výber. Možnosť nevykonania práce by však bola zo strany rodičov sankcionovaná a v tom prípade si vybral možnosť ju vykonať. Slobodne sa rozhodol (pritlačený podmienkami) pre alternatívu, ktorá mu nevyhovovala a skonštatoval, že je slobodným otrokom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V príbehu išlo o výchovný moment, čo je podľa mňa v poriadku, ale ja by som si dovolila termín aplikovať na zamestnanca, o ktorom príbeh bude (týmto zdravím autora výroku, dnes už mladého, úspešného muža).

Niektorí zamestnávatelia na Slovensku zo svojich zamestnancov urobili slobodných otrokov, ktorí majú dve možnosti slobodne sa rozhodnúť:

  • slobodne vykonať aj hlúpy príkaz a potom niesť dôsledky hlúpeho rozhodnutia zo strany zamestnávateľa alebo

  • slobodne odísť, však na ulici sú zástupy nezamestnaných, ktorí ho nahradia – väčšinou argumentácia zamestnávateľa, žeby v rámci Etického kódexu??? Náhradou veľmi často býva príbuzný alebo známy niektorého nadriadeného.

Je pravda, že ak sa zamestnanec rozhodne pre 1. možnosť a hlúpy príkaz splní aj tak ho nakoniec čaká výpoveď lebo o to v tých hlúpych príkazoch ide a tomu, čo prebieha v dobe kým zamestnávateľ zamestnanca „zdeptá“ a doženie ho k výpovedi, prípadne k infarktu alebo niečo naň „našije“ a výpoveď mu nakoniec aj tak dá, sa „ľudovo“ hovorí ŠIKANA.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vo vyspelých demokratických krajinách a odborných kruhoch sa používajú odborné termíny:

MOBBING – útok skupiny na jednotlivca súčasne alebo postupne, systematicky a dlhší čas,

BOSSING – útok nadriadeného zamestnanca na podriadeného,

STALKING – sledovanie , teror zasahuje až do súkromia prenasledovanej osoby,

Termíny boli „dovezené“ zo zahraničia, kde problematiku psychického týrania majú zákonne ošetrenú Nemecko, Francúzsko, Rakúsko...

Dokonca zákony vo Švédsku, Nórsku a Fínsku nechránia len fyzické, ale vyslovene aj duševné zdravie pracovníkov. Lekár z odboru pracovnej medicíny Ebeling konštatuje, že mobbing vedie k psychosociálnemu pracovnému úrazu. Ak trvá dlhšiu dobu zasiahne sociálne, rodinné vzťahy, výrazne aj zdravie dotyčného, neraz končí infarktom, nádorovým ochorením, narušením psychickej rovnováhy a žiaľbohu aj samovraždou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Iróniou je, že terčom psychického teroru sa stávajú zamestnanci nezávislí, talentovaní, silní, iniciatívni, vytrvalí, s morálnymi zásadami, vysokou mierou zodpovednosti a empatiou.

A sme v praxi, kde funguje princíp podľa seba súdim teba: ak si iný si podozrivý, ak nemám tieto vlastnosti ja, je to podvod a inakosť sa trestá. Ľudia bývajú vylúčení z kolektívu pre inakosť: ak sa niektorá uvedená vlastnosť spojí s telesným postihnutím, náboženským alebo názorovým presvedčením, rasou, výzorom, kastou, pôvodom, dokonca i pohlavím dotyčného „treba ho potrestať“.

V praxi sa vyskytuje aj ďalší dôvod na bossing - strach, že podriadený je schopnejší a je potrebné ho „zlikvidovať“ skôr ako si to všimne okolie. Ak je to okoliu už známe, je potrebné podriadeného znemožniť. Ďalšími dôvodmi môže byť žiarlivosť na výzor, fungujúcu rodinu, priateľov, obľúbenosť u kolegov, ale môže ísť aj o statky, jednoducho niečo, čo mobber alebo bosser nemá, trpí tým, a urobí všetko pre to, aby nepohodlnú osobu znemožnil, obrátil proti nemu kolektív, nadriadených, prípadne „odstránil“ z kolektívu výpoveďou, dotlačením k výpovedi, "zbossovaním" až k práceneschopnosti...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rafinovanosť bossera, mobbera spočíva v schopnosti pôsobiť na pracovisku dojmom zamestnanca, ktorému záleží na tíme, kvalitne odvedenej práci, čestnosti a zodpovednosti. Ale spôsob akým to presadzuje je eliminácia jedinca (čo je aj účelom), ktorý mu nezapadá do jeho predstáv, alebo ho inakosťou ruší.

Zrejme by nebolo na škodu spojenie pracovná nuda legalizovať ako terminus technicus a následne definovať. Jav vyskytujúci sa v štátnych podnikoch. Dobre financovaný štátom z našich daní. Jedného zamestnanca s inakosťou podporíme v iniciatíve a necháme urobiť kus práce. Následne ho „odstránime“, čo sa týka spôsobu je na výber... v novej organizačnej štruktúre vytvoríme nové miesto vedúceho oddelenia, zástupcu vedúceho tímu, na nižšiu pozíciu prijmeme absolventa náhodou príbuzného niektorého manažéra, prípadne ešte niekoľkých z „ulice“ z radu nezamestnaných aká náhoda zasa známi... a prácu prerozdelíme. Začne sa nám vyskytovať jav, že niektorí ten kúsok svojej práce odvedú a snažia sa zapadnúť, záleží od sily pozadia (protekcie) a pracovnej pozície, ktorú obsadili, niektorí sú naozaj šikovní a niektorí sa zjavne budú v práci nudiť a začnú mobbovať zamestnanca, ktorým sa cítia ohrození. Terčom sú často zamestnanci, ktorým sa hovorí „inventár“ a sú vo svojej práci doma. V tíme vzniká patologická situácia, za ktorú je obviňovaný človek, ktorý sa vlastne iba bráni. 

Dočítate sa v príbehoch o osudoch ľudí z môjho okolia, neznámych ľudí, ktorí prechádzajú tragédiou a podelili sa o svoje skúsenosti. Príbehy Slobodného otroka budú z pracovného života jedného Slováka zamestnaného v štátnej firme aplikovateľný na kohokoľvek.

Verím, že spoločnými silami sa z tohoto marazmu dostaneme. Poznám úžasného človeka, ktorý sa tejto téme venuje už roky. Terajšia vládna moc nemá záujem riešiť tento problém. Musím poďakovať za možnosť kandidovať a prispieť pani

JUDr. Ritomskej Márii kandidát č. 1 za Priamu demokraciu strana č. 22

Ďakujem za príbeh a dôveru všetkým zúčastneným a prajem príjemný deň

Mária Reptová kandidát č. 69 za Priamu demokraciu strana č. 22

Motto dňa: Nie je hanbou pred psychopatom utiecť, omnoho horšie je zostať a nebrániť sa!

Mária Reptová

Mária Reptová

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vitajte!!! Zaujímam sa o problémy okolo seba. Každá veková skupina rieši niečo iné. Rada by som prispela k ich riešeniu na parlamentnej pôde. Idem do volieb ako kandidát č. 69 za Priamu demokraciu strana č. 22 priamo z ľudu. Ďakujem za záujem. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu