reklama

Pred kamerou Bratislava, za kamerou ...

Niekoľko videí o Bratislave, nájdených na internete, s mojimi drobnými doplnkami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Bratislavský hrad
Bratislavský hrad 


Áno, Hrad

Pred pár týždňami som sa trochu prehrábol netom, hľadajúc pohyblivéobrázky Bratislavy: na samom začiatku mi padol do oka propagačný klipna webe magistrátu (už ani neviem, ako som sa k nemu dostal, možnože odtiaľto) a potom ma napadlo pohľadať aj ďalšie.

Vložil som Bratislavu do vyhľadávadla na serveri GoogleVideo a dostal zhruba 1400 vecí. Zopár z nich malo byť priamo na GV, väčšina všaknaYouTube (je to výsledok prednedávnom uvedeného spojeného vyhľadávaniaa tiež ďalší prejav nedávnej kúpy YT Googlom). Ďalších 70 výsledkov pridala Petržalka. S názvami ďalších mestských častíalebo iných významných pojmov súvisiacich s mestom som sa užnezdržiaval - môžeteto skúsiť sami.

Z tej vyše tisícky položiek som si nechal vypísať zoznam zhruba prvýchsto a z nich si vyberal na pozretie iba tie, ktoré ma v textovom popisealebo v náhľadovomobrázku niečím zaujali. Ignoroval som napríklad záznamy pesničiek zkoncertov (DM, MassiveAttack apod.), lebo obvykle nestoja za veľa (mizerná kvalita zvukuapod.) a videá z fodbalovýchzápasov (z tých fanúšikov mávam divné pocity okoložalúdka).

Napokon zostalo približne 20 nahrávok, niektoré z nich aj celkom schopné.Samozrejme, nebol by som to ja, keby som každú z nich aspoň trochu (aleboaj viac než len trochu) nepokritizoval :-)

:No, pán kritik, a kde je Váš výtvor, há?
Veru, veru. Asi pred dvoma týždňami si hovorím: Á, zajtra mám cestu do mesta, veznem zo sebó aj kameru, zastavím sa na pár miestach a nakrútim hromadu záberov - nech z toho potom neskôr môžem vyrobiť nejaký menší dokument.

Máš ho vidieť! Zajtra bol škaredý čas - pod mrakom, fúkalo, občas ajspŕchlo, takže z akvírovania veľkého množstva záberov zostala nakonieclenjedna krátka zastávka - trochu som sa pomotkal po pravom brehu Dunaja,okolo mosta s nejasným menom a nakrútil len nejakých pätnásť minútsurového materiálu. A to som ešte mohol byť rád, že ľahká prehánka smikrokvapkami zostala naozaj len ľahkou prehánkou, takže som tú vecnemuselratovať podka bátom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Pod mostom, ale s hlavou hrdo vztýčenou
Pod mostom, ale s hlavou hrdo vztýčenou 


Pod mostom: keď po ňom prechádza niečo ťažké, dolu počuť zvláštne dunenie

Strihať sa mi to moc nechcelo, bachnúť to na net v surovom stave, mmm,tiež nič-moc nápad, tak som z toho aspoň vypúlil zopár kvázi-fotiek, ktorými tento článokilustrujem.

Ak vám niektoré z nich budú pripadať mierne psychedelické alebo chmúrne, budeto hlavne tým, že sa mi už nechcelo hrať sa s postprocessingom akompenzovať tú ľahkú hmlu ležiacu medzi kamerou a objektami, anikompenzovať dôsledky občas nie celkom správne nastavenej manuálnejclony. Alebo, ako vravia niektorí: ak sa ti niečo nepodarí, vyhlás to za umelecký zámer.Ešte na margo prehnaného retušovania: Je to normálne, ak sa niektofotky urobené za hmly alebo lejaku pokúša prerobiť tak, aby vyzeraliako zoslnečného dňa?

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Brucho mosta
Brucho mosta 


Ja, s Ufom nad hlavou ( hi-res verzia)


K veci. Prvá poznámka: aby z tých videí nebola jedna masa, rozdelil som ich na niekoľko kategórií: profesionáli - rôzne miesta- pivečkoví cudzinci - most esenpé - v pohybe - momentky a udalosti a blbina. Druhá: dôvod, prečo sem tie videá nevkladám, ale len dávam odkazy nane, som vysvetlil už minule. Kamerá .. klapká .. idemé!


Profíci

- Začnime klipom, ktorý ma vlastne naštartoval ku spáchaniu tohoto textu. Dostaneme sa k nemu z bratislava.sk cez odkaz Video projekcia, vedúci k podstránke Bratislava dnes. Ak ho chcete vidieť v celom okne browsera,vyberte si z priamych liniek na súbor: 1, 2, 3 (= 130, 190 a 410 Kbit/s), ak v kontexte tej stránky, tak zvoľte 1, 2 alebo 3.

Klip je dlhý 7 minút a zrejme je naozaj produktom profesionálnychvideofilmárov. Vyšantili sa v ňom napr. na časozbernom snímaní, preostrovaní ainých efektíkoch, nezabudli pridať ani animáciu (možno bolo hlavnýmcieľom filmu spropagovanie nového loga mesta).

Kto je jeho autorom? Nezistil som, tým pádom mi zostáva len tipovať.V prípade hudby by som dal asi 70 percent na to, že ide o This is Kevin.Táto skupinka zvykne lietať veľmi nízko, často ažtesne nad infrazvukom. Takže ak nechcete nechať vyjsť navnivočpodstatnú časť tohoto soundtracku, aktivujte subwoofer, alebo sinahoďte slúchadlá a mierne pritlačte (dosiahnete tzv. infrazvukovéčistenie sluchového aparátu :o) , ale pozor, neprehánať to).
V prípade obrazu, hm, čo ja viem, takže naozaj len tipy: 35 percent na Oreo, po 10 na Mayu, K2Studio a podobné, a zvyšok na neviem.

- O nasledovnom výtvore mám ešte menej informácií a našiel som ho len na YouTube: reklama na mesto.

Zhrniem: klípky vcelku zaumíjavé, také turisticko-šantivé. Akurátže jaho (ten prvý) beriem skôr ako dramenbejzovú skladbu a obraz len ako jejprídavok. No a v oboch mi chýba takpovediac normálna Bratislava. Všakovakéturistické „zaujímavosti”, Čumila s Nácim, petangy a bowlingy,najtklaby, diskotéky a podobné, tam vidíme vo výdatných množstvách,ale stále mám dojem, že toto by malo byť len ako bonus-track k ozajstnému predstaveniu mesta. Stop, pokračovanie úvahy bude o kus nižšie.


Rôzne miesta
(alebo tak nejak)

- Ba2006 a Ba2006 II- jarnoletný a jesenný klip od jedného autora. V porovnaní spredošlými použil o poznanie voľnejší strih. ...

Poznámka „kritika”: Zdá sa, že k niektorým videám budem podstatnestručnejší, ak neviem ani na tretí pokus nájsť vhodné slová navyjadrenie názoru. Profesionálni kritici to zrejme majú ťažké -stále musia byť pripravení dať presné a zaručene správne hodnotenia. Javeru neznášam, keď sa zo mňa niekto snaží vyžmýkať jednoznačný názor naniektoré veci, hlavne ak ide o také intuitívne alebo pocitovézáležitosti, ako je napríklad film. Takže sa vyjadrujem len vtedy alebolen k tým aspektom, u ktorých ten pevný názor mám, a k ostatnému radšejpomlčím.

- Ešte malý prídavok od rovnakého tvorcu ako u tej dvojice: Čo jenajdôležitejšie v Brne? Predsa stánok zvonkárov.

- Nasleduje Staré mesto a jeho okolie, podfarbené mierne tragickou hudbou.

- Chcete masmediálno komunikovať? Pozrite si uvalsitarB únčon. Škoda, že tú hudbu spod záverečných titulkov nedali aj pod samotný film.

- Stock footage, v preklade čosi ako archívne zábery. Často aj s dovetkom royalty free, nie však zadarmo. V tomto konkrétnom prípade to však vyzerá byťproduktom amatérskeho tvorcu, ktorý si popri cestovaní s rodinkou robí ajarchív záberov z príslušných destinácií (v tomto prípade Bratislava a asiaj nejakí jej menší juhovýchodní susedia).

Čo sa týka technickej a úžitkovej kvality, tieto štokzábery sú zhruba na úrovni amatérskeho videa. Jediné, čo ma na tom zaujalo, bol stereofónny zvuk, navideohostingových serveroch bohužiaľ dosť zriedkavý. Ak si chcetevypočuť pouličný ruch alebo polosúkromné rozhovory takto priestorovo, na stránke videa kliknite na Download. Na samotné stiahnutievidea vo formáte gvi je potrebné mať nainštalovaný GoogleVideoPlayer,prehratie však zvláda aj iný sw, napr. VLCplayer. Ak vám stačímono-huhlanina, zmienku o downloade ignorujte. Naopak, pre tých, ktorýmuž narástlo 5,1 ucha, nemám nič :(


Pivečkoví cudzinci

- Akási Muallimalla,návšteva zo severu. Chvíľami sa zdá, že sú to našinci, robiaci sisrandu zo škandinávskych jazykov, asi ako kedysi L+S. Alebo je to lenprejav permanentného ľahkého podchmelenia? Neviem, sami posúďte ...

- Mesto - fotky, video a k tomu kapela s híkajúcou speváčkou. Zvuky zmobilu prosím Nié! - znejú ako šmirgel.

Tu trochu odbočím, ale len pár tisícok kilometrov:
- Rotterdam - chalan sa vybral do Holandska a čo-to tam nakrútil. Dve veci ma na tom vyrušili: Prvá - zábery na tekno nohy mohli byť ozaj kratšie. Druhá: niektorí (aj tento v Las Vegas)sa domnievajú, že ak chcú zo strechy vysokej budovy urobiť kol-do-kolnýzáber, tak ju musia kompletne obísť, doslova obkráčať. Pritom však stačíprísť až k zábradliu, zastaviť sa, urobiť pomalú 180stupňovú panorámu,toisté zopakovať ešte z jedného alebo dvoch ďalších miest tej výhliadky(o 180 alebo 2x120stupňov ďalej) a potom ich vo videoeditore vhodne spojiť. Naopak,tieto chodivé panorámy, sú skôr prehliadkou trasenia kamery, ostatných divákov, zábradlia a prípadne aj pohybových kompresnýchartefaktov (viď tú lasvegaskú).

Návrat späť (a zároveň pokračovanie úvahy zhora): Zdá sa, že turisti za hlavné veci považujú pár historickýchuličiek, puby a reštaurácie, nejaké tie pamiatky, srandičku zozákulisia, pivečko, á ták (na čo som ešte zabudol?). No, dobre teda. Len dúfam, že podobne nepostupujú aj profesionálnitvorcovia cestopisných, či dokonca aj dokumentárnych alebo vzdelávacíchfilmov. To by nám totiž predkladali dosť zúžený pohľad na objekt nášhozáujmu.

Tieto videá, ktoré sa mi podarilo nájsť, majú rozhodne ďaleko kakémusiencyklopedickému pojatiu. Sú to skôr krátke hudobné klipy, ukazujúceniekoľko fotogenických vecí z turistického centra, ale o „zvyšku” (vyše90 percentách) mesta sa z nich nedozvieme nič. V prípade mesta,ktoré relatívne dobre poznám, by mi to ešte mohlo byť jedno, ale niesomnadšený z predstavy, že podobne sú asi spracovávané aj iné - t.j. napr.vo filme o Paríži uvidím len Eiffelovku, možno Louvre, k tomu zopár cetiek, a ďalšie stovky zaujímavých lokalít (t.j. drvivá väčšina mesta) mi zostanú skryté. Máte na túto dilemu klip vs dokument nejaký názor?


Nový most SNP

- Výstavbamosta SNP; materiál bude asi z RetroShow STV. Most trčiaci len dopolovice - pohľad určite nie každodenný. A keď si človek uvedomí, žeaž do roku 1972 celé spojenie s druhým brehom ležalo len na jedinom (Starom) moste ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Posadenie mosta na petržalskej strane
Posadenie mosta na petržalskej strane 


Základy ( h.r. )

UFO a okrídlence
UFO a okrídlence 


Prelet bojového letectva. Kto odhalí drobný podfuk?

- A len čo nám ho postavili, už by ho aj niektorí chceli rúcať, fagany jedny! Mám pár otázok: Prečo sa tá meteorovadymová stopa rozplýva tak rýchlo? Kde je big-žblnk? Prečo to letelorýchlosťou len 0,1 km/s? Prečo je zvuk počuť hneď? A posledná: Ktorý oný držal v ruke tú kameru? Plesknite mu, snažne prosím, po oboch rukách, za to hnusné úmyselné trasenie kamerou(rovnako aj kameramanom seriálov Newyorskí policajti a Rodinnétajomstvá ). Pochvala len za jedinú vec: za animáciu pohybu odtrhnutýchseverných nosných lán. Ale odkazujem hlavne: ne ban to vať!

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Ak nie normálne, tak kolmo(?)
Ak nie normálne, tak kolmo(?) 


Ehm, uhm, ako to len vtesnať do záberu? .. Uf, kašlem na to.

- Našťastie, dis moust ešte stále stojí a hore funguje reštaurácia s výhľadom - v tomto videjku vidíme jeho východnú polovicu.

:A kde to vlastne je?
Tu .


V pohybe

- Jazda autobusom z Mlynských Nív, okolo vupky, hore Karadžičkou (áno, tam, kde kedys' dvaja muži ohýbali železo ), až po Račianske mýto.

- Osoba v špicatých botách zapla mobiláka a nakrútila svoju pešiu cestu od Michalskej brány, cez Obchodnú ulicu, až po nejakú krčmu alebo menzu na jej konci.

Technická kvalita, hlavne u chodca, dosťslabá.Samotný nápad, t.j. ukázať mesto z pohybu resp. z pohľadu chodca, všaknie je zlý, tiež ma to už dávnejšie napadlo :) aj keď, pravda, mal somk tomu inšpiráciu - reláciu Die schoensten Bahnstrecken Europas, ktorúdávajú na ARD (vo veľmi ranných hodinách). Jej podstatou je to, že vkabíne je spolu s mašínfýrerom aj kamera, namierená vpred. Na začiatkucesty ju spustia a potom celú dobu, kľudne aj pár hodín, beží anahráva, čo sa deje pred rušňom (v tej relácii z toho dávajú úryvky). V prípade niektorých trás, vedúcichnapríklad Alpami, N.Zélandom, Nórskom a pod. je z toho, zásluhou nádhernýchscenérií, výborné pokoukáníčko. Myslím, že aj v prípade jazdcov či chodcovje teda potenciál na nakrútenie niečoho zaujímavého.

Priama linka na hrad
Priama linka na hrad 


Priama linka na hrad


Momentky a udalosti

- Na „Hlavnom námestí 4.apríla” bývajú Vianočné trhy - autor kráčal medzi ľuďmi, stánkami, pódiom a snímal tú atmosféru.

- Tento zas dokázal trafiť červený knoflík v tej pravej chvíli - keď na Tátrojke dávali zrýchlený záznam otáčania Apolla .

- V nedeľu 18.júna bolo nielen rozdýchavanie hororu, ale aj požiar Detoxu v Petržalke - chlapík urobil pár fotiek a z nich krátke rockové videjko.

- Stručný pohľad z hradu : Petržalka, mosty a Dunaj, hotel, Dóm, strechy...

Konkatedrála svätého Martina
Konkatedrála svätého Martina 


Aj tu je Dóm. A na mieste toho hotela bolo kedysi pekné parkovisko, hm.

- Pohľad z okna . Čačanučké farebnučké, až moc. Len škoda, že nemá trochu lepší, širší alebo zaujímavejší výhľad.

- Je vonku večer a ľahká hmla ? Tak vezmi kamerku a poďho von. A nezabudni pritom hlasno krákať. Stretneme sa na Šafku! ..

Slovenské národné múzeum
Slovenské národné múzeum 


.. a možno zájdeme aj do Slovenského národného múzea

Táto skupina klipov sa dá asi zhrnúť slovami krátka informácia v surovom stave, bez špeciálnej umeleckej ambície ,v niektorých prípadoch dokonca s bludnou kamerou. Keby ich bolo viac,možno by sa z nich aj dalo povyberať zopár percent zaujímavých kúskov,ktoré byposkladali mozaiku informácií a pritom boli znesiteľné aj po technickejafilmárskej stránke.


Fuj

- Takto to vyzerá, keď sa tunajšie vandaly resp. mutanty vyberú ogrcať chladničku, či, chcem povedať, električku.

Mestský erb pod pylónom, plus nasprejovance
Mestský erb pod pylónom, plus nasprejovance 


Aby sme nazabudli, kde vlastne sme


Ako pozerám, záver nebol veľmi taktický - na samý koniec to chcelo asi niečopozitívnejšie. No, viete čo, ešte raz si pozrite niektorý z týchhorevyšších kúskov, ktorý sa vám páčil a hneď budete mať optimistickúbodku za touto videotékou :)

Ale, hlavne, nažhavte kamery a foťáky a hor' sa do terénu! Potom to nezabudnite niekam vyvesiť a pochváliť sa nám s tým.


Videá sa mi už vyčerpali, fotografií ešte pár zostalo. Sem s nimi:

Presscentrum nad loďou Kriváň
Presscentrum nad loďou Kriváň 


Najvyššia budova na Kriváni

ex-PKO, nábrežie, ústie tunela
ex-PKO, nábrežie, ústie tunela 


Prítunelie. Nad PKO už krúžia žeriavy

Žeriav pri AuParku
Žeriav pri AuParku 


Byť nad vecou

Aupark Tower zo severozápadu
Aupark Tower zo severozápadu 


( h.r. )

Aupark Tower zo severu
Aupark Tower zo severu 



detail Aupark Tower zo severu
detail Aupark Tower zo severu 


Túto budovu má už teraz každý rád ( h.r. )

Petržalská strana základov mosta
Petržalská strana základov mosta 


Technológie versus história a príroda ( h.r. )

Slovenská národná galéria
Slovenská národná galéria 


Kontroverzné priečelie Národnej galérie
(mňa neirituje jej vzhľad, ale skôr predstava „Uff, nič pod nohami!”)

Socha pod mostom
Socha pod mostom 


Ešte raz umenie: vôt-kakája skuľptúra

Parkovanie pod mostom
Parkovanie pod mostom 


A pohľad presne opačným smerom.
Btw, nemá tu niekto vystavené fotky napr. zo „zákulisia” Eiffelky?

Pylón s Ufom a stromami
Pylón s Ufom a stromami 


69 čoho? alebo Architektúra sa opiera o prírodu ( h.r. )

UFO za konármi
UFO za konármi 


Ále keď raz tá džungľa zvíťazí ...!

Dóm a most
Dóm a most 


Sťahovanie budovy pomocou veľkej lyžice. Čožé?!

Pylón s UFOm - detail z juhovýchodu
Pylón s UFOm - detail z juhovýchodu 


35ročné preťahovanie lanom, 5 svalnatých borcov z každej strany ( h.r. )

Pylón s UFOm
Pylón s UFOm 


Copak mi dnes cvnkne do nosu?

Pylón s UFOm
Pylón s UFOm 


Nič

Pylón s UFOm
Pylón s UFOm 


Nedívajte sa dáme pod sukňu! ( h.r. )

UFO - detail zo severozápadu
UFO - detail zo severozápadu 


A neodletí, a neodletí. Ale ja už veru áno. ( h.r. )

Súvisiace články:
fotoBratislava 70 vs 07
mosty ( I, II, III ), fontány ( I, II, III) a iné
z kopca a Devín

Jano Richter

Jano Richter

Bloger 
  • Počet článkov:  128
  •  | 
  • Páči sa:  389x

nedávno som si s prekvapením uvedomil: Som vpodstate Upratovač/ka - snažím sa vykydať bordel, a to hneď v niekoľkých oblastiach zároveň. Ak mi s tým hilfnete, bude šanca že sa nám to aj naozaj podarí. ....... No a keď Dočistíme, tak sa znovu budem môcť stať tým, čím som chcel byť (a čiastkovo aj bol) odjakživa - technikom / konštruktérom / vymýšľačom, programátorom, filmárom / fotografom, fyzikom / matematikom / astronómom, a tak podobne, z každého trochu :) - - - - - - - - - - - - - lórem i psům, dolórez amulet .... skákal pes přes oves ... testujem aká dlhaaaa môže byť táto sekcia Omne .... no comment .... dezoláty všechných krajín spojte sa.. a páľte to hlbokého péčka!!! ... nepokradneš, nezabiješ, pomiluješ bližného svého .... skúška linkovania pomocou html: <a href="http://mnt.sk/">linkword</a> Zoznam autorových rubrík:  FacsimileProtikorupčnéKoronaOrbitalMapyHey, Stupid !Audio VideoDJ JRsamuel vraždaSúkromnéNezaradenéPaddockVoľba šéfa RTVS

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu