reklama

Kde je to? - geohádanka č.0

Úvodný diel seriálu geografických hádaniek - Dokážeš spoznať, čo je na tejto satelitnej fotografii?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)
Stredozemné more (BMNG) - len pre ilustráciu
Stredozemné more (BMNG) - len pre ilustráciu 



Poďme k tej súťaži, ktorú som avízoval pred pár dňami. Hneď naúvod sa samozrejme priznávam, že to ani zďaleka nie je môj originálnynápad - stránky, na ktorých v rámci súťaže alebo zábavy ponúkajúnávštevníkom na identifikáciu satelitné fotky, už dávno existujú(napríklad Pohledy z vesmíru, ktorá už skončila ). Originálny, resp. odlišný, by chcel byť trochuaktívnejší prístup k tvorbe tých materiálov. To, čo vidíte nižšie, jesíce len jednoduchá satelitná fotografia, smer pohľadu presne zvislonadol, svetové strany v obvyklom rozložení atď. ...

... Postupne však pribudnú aj obrázky s inou geometriou: - pohľadskloníme viac či menej k obzoru, - pootočíme sa, nech sever nie jestále len hore, - horstvá necháme vystúpiť z pôvodne hladkej plochy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalej, mierky budú variabilné (od detailných pohľadov na ulice a domyaž po tie, kde lán poľa alebo mesto nie sú väčšie než pixel), aj fotografie budú rôznorodé (odleteckých po rôzne satelitné). Inými slovami - odmalých lokalít až po subkontinenty. Možno sa podarí aj nejaký tenvýlet na iné planéty či mesiace.

Ale najviac sa teším na tvorbu animácií...
:Je tam toho, zapneš GoogleEarth a nejaký program na nahrávanie obrazovky...
Takto určite nie. Jednak že by to mohlo byť v rozpore s licenciou tohoprogramu (hlavne ak by som tú nahrávku niekam vyvesil), alepredovšetkým by mi tam dosť chýbal prvok tvorivosti.
Podvýrobouanimácií mám na mysli vlastnoručné absolvovanie skoro všetkých krokov:vyhľadanie potrebných dát, ich prípadné úpravy (reprojekcia,retušovanie, farebné úpravy apod.), tvorba deja (hlavne pohybu kamery),naprogramovanie samotného renderovacieho enginu (napr. taká vojna protiZlému Aliasovi je celkom zaujímavá vec), atď. Cudzí softvér použijemasi len na scelenie vygenerovanej sekvencie bitmáp do jedného súboru ajeho skomprimovanie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalším rozdielom oproti niektorýmpredchádzajúcim podobným súťažiam má byť aj to, že popri samotnýchhádankách tu budú aj informácie o použitých dátach a spôsobe ichspracovania (snáď sa mi to podarí pútavou, a keď nie, tak aspoň zrozumiteľnou formou), odkazy na zaujímavémapové služby, ložiská kartografických dát, články apod.

Všetkosamozrejme písané z pozície amatéra resp. samouka, čiže aj s rizikomprípadnej nedokonalosti - ak to náhodou primäje k blogovaniu aj niekoho zbranže (ktorí mi to potom riadne vytmavia), tak bude len a len dobre :)

Bohužiaľ,hádaniek z územia Slovenska veľa nebude. Spoločne s väčšinou svetatotiž patríme ku štátom, ktoré si svoje mapy, letecké fotografie a inépodobné informácie (zozbierané za peniaze daňových poplatníkov) držiaporiadne pod pokrievkou, t.j. aplikujú na ne prísne licenčné obmedzeniaa poplatky.
Asi nie je ťažké uhádnuť, že väčšinu dát potrebných natvorbu tých obrázkov/animácií budem čerpať z NASA a iných podobnýchinštitúcií USA, keďže podľa tamojšej legislatívy väčšina informáciívytvorených za tamojšie štátne peniaze sa musí dať k voľnému užívaniu verejnosti. Podrobnosti o tom, čo z toho vyplýva, niekedy nabudúce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

:Dobre, dobre, ale čo sa bude dať vyhrať ?!
Hm, vyhrať? Aha, veď som to nazval aj súťažou. No, asi len klasické virtuálne ceny typu fotka pred naštartovanou vétrieskou či odbrzdeným tankom, prípadne pochvala pred nastúpenou čestnou rotou blogerov. Mani-mani-mani v úvodnom období zaručene nebudú :-(
Stačilo už rečí, tu je tá úvodná geohádanka:

kde to je? #0
kde to je? #0 


Pýtam sa čo to je? alebo kde to je?Odpoveďou môže byť napr. názov štátu, provincie, mesta, pohoria, riekyalebo iného útvaru dominujúceho danému obrázku. Prípadne zemepisnádĺžka a šírka. Od veci by nebolo ani pridanie odhadu rozmeru alebomierky toho obrazu (napr. v tvare 800x1200 km alebo 300 m/pix).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Svoje odpovede resp. tipy napíšte do diskusie k tomuto článku.

Dúfam,že sa zúčastnia hlavne takí, čo to budú hádať z hlavy. Nesprávnaodpoveď v takom prípade vôbec nemusí byť na závadu - môže napríklad viesť k poznaniu, že lokality aaa, bbb, ccc a ddd (z rôznychkútov sveta) sa na seba celkom podobajú, zatiaľ čo xxx a yyy boli zlýmitipmi a v skutočnosti sú výrazne odlišné.

Netuším, aké percento hádačovbudú tvoriť ostrieľaní užívatelia GM, GE, VE, WW a iných podobnýchsoftvérov, a ani to, či sa ku správnejodpovedi podarí dopracovať v priebehu minút, hodín, alebo dní. Lendúfam, že úplne správne riešenie nebude hneď medzi prvými (to by potompre ostatných bola asi rovnaká zábava, ako pozeranie filmu, keď človekuniekto vopred vykecal celú zápletku).

Reakcie na tipy a správnu odpoveď zverejnímvždy až v ďalšom článku, teda spolu s vyhlásením enplusprvejgeohádanky. Interval medzi jednotlivými kolami bude zhruba týždeň.

Ešte malá pomôcka k dnešnému miestu: nie je to na Mesiaci, a tuším tonie je ani kolónia trilobitov alebo chrbáty tyranosaurov - dúfam, že vám to pomohlo :o)

Jano Richter

Jano Richter

Bloger 
  • Počet článkov:  128
  •  | 
  • Páči sa:  389x

nedávno som si s prekvapením uvedomil: Som vpodstate Upratovač/ka - snažím sa vykydať bordel, a to hneď v niekoľkých oblastiach zároveň. Ak mi s tým hilfnete, bude šanca že sa nám to aj naozaj podarí. ....... No a keď Dočistíme, tak sa znovu budem môcť stať tým, čím som chcel byť (a čiastkovo aj bol) odjakživa - technikom / konštruktérom / vymýšľačom, programátorom, filmárom / fotografom, fyzikom / matematikom / astronómom, a tak podobne, z každého trochu :) - - - - - - - - - - - - - lórem i psům, dolórez amulet .... skákal pes přes oves ... testujem aká dlhaaaa môže byť táto sekcia Omne .... no comment .... dezoláty všechných krajín spojte sa.. a páľte to hlbokého péčka!!! ... nepokradneš, nezabiješ, pomiluješ bližného svého .... skúška linkovania pomocou html: <a href="http://mnt.sk/">linkword</a> Zoznam autorových rubrík:  FacsimileProtikorupčnéKoronaOrbitalMapyHey, Stupid !Audio VideoDJ JRsamuel vraždaSúkromnéNezaradenéPaddockVoľba šéfa RTVS

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu