reklama

Tak 50 alebo 58? - drobná čerstvá mapovina

Dnes na obed mi prišiel mail s odkazom pozri si, čo majú nového na mapách Atlasu. Ná-dobre, tak som pozrel, prečítal, vzápätí skontroloval, či je to naozaj tak ... a naozaj bolo :-) Ale...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Podvečer som sa znova vrátil a čakalo ma drobné prekvapenie. Už nie 58 cm/px, ale 50. Pozrel som si pre istotu dva či tri články naAtlas-&-company (napr.), a všade už mali 50. Hmm.

Rozpor zrejme vznikol z toho, že surové obrazové dáta sú k dispozícii vrozlíšení (o.i. napr.) 50cm, zatiaľčo projekcia, používaná systémommapy.atlas má v najdetailnejšej mierke zhruba 58 cm/px (s pomocouNástroje > Merať vzdialenosť a použitím grafického editora napreskúmanie screenshotu som dnes podvečer dospel k hodnote 58,5).

Myslím, že tá prepisovacia iniciatíva bola vcelku zbytočná. Divák sa kukvalite naozaj-50cm dostane až vtedy, keď mu budú ponúknuté takpovediac1:1. Dovtedy to stále bude len tých 58; dokonca, s ohľadom na nutnosťprevzorkovania, v kvalite ešte o trochu horšej, než prípadných surových58.

Niežeby to bol vážny rozdiel (zaujímavé sú až kvalitatívne rozdiely vpomere povedzme 2:1 alebo dokonca 10:1), veď 50 a 58 je skoro to isté,akurát konštatujem, že zbytočné bolo to tvárenie sa.

Samotnú novinku, tj. fakt, že v polmetrovom rozlíšení je už na webeokrem oblasti hlavného mesta aj celý zvyšok štátu, divák určite ocení.Uvidíme, čo na to odpovie Zoznam alebo ďalší.

Či divák pochváli aj aktuálnosť týchto ortofotomáp (neviem celkom dobre odhadnúť, či ide ovárku z roku 2003 alebo 2005), je otázne. Robiť rozhodcu medzi portáloma dodávateľmi, že či je portál lakomý, alebo dodávateliaryžovania-chtivý, tak to by už bola číra špekulácia. (Môj čistosúkromný dojem je ten, že viaceré veci, tváriace sa ako hi-tech(počítače, videotechnika, ...), sú mnohonásobne predražené, ale toradšej rozoberiem v úplne inom článku.)

Keďže neviem, akú dať bodku za týmto článkom, tak len prehodím loptičku. Bodku môžu dať diskutéri.

Jano Richter

Jano Richter

Bloger 
  • Počet článkov:  128
  •  | 
  • Páči sa:  389x

nedávno som si s prekvapením uvedomil: Som vpodstate Upratovač/ka - snažím sa vykydať bordel, a to hneď v niekoľkých oblastiach zároveň. Ak mi s tým hilfnete, bude šanca že sa nám to aj naozaj podarí. ....... No a keď Dočistíme, tak sa znovu budem môcť stať tým, čím som chcel byť (a čiastkovo aj bol) odjakživa - technikom / konštruktérom / vymýšľačom, programátorom, filmárom / fotografom, fyzikom / matematikom / astronómom, a tak podobne, z každého trochu :) - - - - - - - - - - - - - lórem i psům, dolórez amulet .... skákal pes přes oves ... testujem aká dlhaaaa môže byť táto sekcia Omne .... no comment .... dezoláty všechných krajín spojte sa.. a páľte to hlbokého péčka!!! ... nepokradneš, nezabiješ, pomiluješ bližného svého .... skúška linkovania pomocou html: <a href="http://mnt.sk/">linkword</a> Zoznam autorových rubrík:  FacsimileProtikorupčnéKoronaOrbitalMapyHey, Stupid !Audio VideoDJ JRsamuel vraždaSúkromnéNezaradenéPaddockVoľba šéfa RTVS

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu