reklama

SHMÚ vraj môžu od leta kvôli financiám uzavrieť

Padol mi včera do oka článok, ktorý o tom píše. Zišlo mi pri tom na um zopár vecí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Spomínaný text vyšiel na N-ku - viď tu -
plus ešte jeden spred pol roka, naznačujúci príchod problému.
Hovoria o:
Financie, ktoré bude mať meteoústav tohoto roku k dispozícii, mu vraj vystačia len do leta, potom "to môžu zavrieť". Respektíve môžu síce fungovať celý rok, ale s výrazne okresanými činnosťami.

Pripomenulo mi to situáciu spred niekoľkých rokov (asi piatich~siedmych), keď sa štát (MŽP) rozhodol svoj príspevok na chod ústavu pre ďalší rok znížiť takmer o dve tretiny (zo 6,8 na 2,5 mil, ak ma pamäť neklame) .. a celé dlhé mesiace držal vedenie ústavu v tom, že to tak naozaj bude .. a až následne predsalen čosi pridal.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hovoril som si vtedy - byť na mieste riaditeľa ústavu, asi by som to išiel ministrovi oplieskať o hlavu (nedávne Merčiakove nadávačky boli by v porovnaní s tým len ľúbostnou lyrikou) .. prípadne ministra aj zažalovať za verejné ohrozenie (eventuálna neschopnosť SHMÚ realizovať niektoré svoje úlohy - napríklad vydávanie výstrah - k verejnému ohrozeniu naozaj viesť môže).
Ministrom bol vtedy myslímže niekto z Hýdu alebo Smeru.

No a teraz sa nám to, možno s kúsok menšou intenzitou ale predsalen, opakuje...

.

Spomenul som si však najmä na svoje vlastné niekdajšie zamýšľané meteo-aktivity ...
skočím rovno do jadra: keby tie aktivity boli bývali vyšli, tak som dnes napĺňateľom zhruba jednej desatiny rozpočtu Ústavu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pred časom, zhruba dekádou, som sa totiž hotoval rozbehnúť jeden projekt, ktorý by sa zaoberal počasím - niečo medzi televíznymi a webovými predpoveďami. Od nejakého profesionálneho zdroja by sme odoberali 'surové dáta' (napríklad tie gigabajty čo lezú zo superpočítača Aladina) a dávali by sme im vizuálnu podobu, zrozimiteľnú / zužitkovateľnú pre koncového odberateľa - diváka.
Najpravdepodobnejšie by zdrojom tých podkladových dát bol práve Ústav .. a odmenou za to by dostával podiel z tržieb projektu, čiže z peňazí získaných od predplatiteľov a inzerentov.
Orientačný odhad mi vtedy pred niekoľkými rokmi ukazoval, že príjem, ktorý by z tejto spolupráce ústav mal, by bol niekde nad jedným miliónom eur ročne .. čiže by som mohol hovoriť, že môj osobný príspevok na chod národnej meteorologickej inštitúcie pokrýva zhruba desatinu nákladov jej chodu. Na projektík s necelou desiatkou zamestnancov by to bol celkom slušný výkon, nie? :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Celé to bohužiaľ hovorím v spôsobe podmieňovacom, keďže sa to nepodarilo ani len naštartovať. Každý, kto sa pokúsil niečo rozbehnúť, vie o čom hovorím - hľadať štartovný kapitál v banke je zabité (dávajú len do už bežiacich), investori nie sú v skutočnosti investori, ale opindávači projektov (počul som som to dokonca aj vo verzii 'Pozor na angel investors - ten angel môže byť v skutočnosti skôr devil'), atď...
a aj keď som napokon predsalen čosi našiel, tak mi z toho podstatnú časť šmajzlo zopár pochybných jedincov .. a paralelne s tým ešte problémy zdravotné. Jednoducho, celé zle.....

Plány boli síce pekné, ale nič z nich :-/
Nič nedostal divák - úmyslom bolo vstúpiť na scénu a ponúknuť divákovi alternatívu voči dovtedajším štandardom (predpovediam ceckatým a predpovediam ftipálkovským): predpovede seriózne,
no a tým pádom nedostal nič - žiaden 6až7-ciferný prítok peňazí - ani Ústav.
Škoda.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Úplne stratené to ešte nie je - oživiť by sa to dalo trebárs aj teraz (niekoľko mesiacov úvodných príprav .. a cca od konca leta by sa dalo fičať .. ústavu by to vo zvyšku roka prinieslo odhadom asi pol milióna eur) - to by ale musela vystreliť celá batéria motýk a odniekiaľ sa zázračne zjaviť štartovný balík.
.
Hmm, ono ma to opakovane privádza do neveriackeho úžasu, krútenia hlavou - onen štartovací kapitál by bol (in terms of príjmy/tržby) rovný zhruba jednému-dvom týždňom bežného chodu toho projektu, respektíve (in terms of zisk) zopár mesiacom jeho fungovania.
Čiže, z takéhoto uhla pohľadu, sa tu vlastne bavíme o úplne drobných, o šušňoch. A napriek tomu, celú jednu dekádu sa to nezadarilo - odnikiaľ nič neprišlo. Niečo ako keby ti v absolvovaní tisíckilometrovej cesty autom bránilo to, že nevieš prekonať dvadsaťcentimetrový múrik ktorým je komplet obohnané parkovisko na ktorom ti to auto ráno stojí.

Smiešne, trápne, neuveriteľné ... a to som si kedysi, ešte ako decko koncom socíku resp. fagan začiatkom kapíku, myslel že v tomto trhovom zriadení sa úplne automaticky presadí kvalita alebo serióznosť. Nie, nepresadí, presadzujú sa prachy (ak ich máš, tak sa ti zmnožia), presadzujú sa somariny podporené dostatočne silnou dávkou stupídneho marketingu (existencia reklamy raz privedie toto zriadenie do hrobu - tak veľmi ňou bude obyvateľstvo zblbnuté), presadzujú sa (obzvlášť v našom východnom svete) všelijaké odrby (viď úspech oligov, aj bežných malých miliónových rozkrádačov), a tak podobne....

Inak, keď už o drobných miliónových šmejdoch :D - uvedomil som si ešte jeden zaujímavý detail:
Keď zmluvy so štátnymi inštitúciami podpisujú pofidércovia (napr. Ňuňézi, Protosovia a pod. - viď moje minulé aj budúce články o TV a videách), tak financie tečú od štátu k nim,
naopak, kebyže podpíšem onú spoluprácu ja, tak by peniaze tiekli opačne - odo mňa smerom do štátnej inštitúcie.
Už aj z takéhoto drobného detailu je zrejmé, u ktorých zmlúv resp. u ktorých kontraktantov štátu je väčšia pravdepodobnosť že danou zmluvou bude štát dojený.

.

Takže... berte to čo som tu naznačil ako doplnkovú možnosť, ako by mohlo byť Ústavu pomohnuté, aby nepadol na hubu. Pre tento kalendárny rok by mu to hilflo vo výške asi troch-štyroch percent jeho ročného rozpočtu. Nie je to síce celá výška tej fugy ktorá mu hrozí, ale furt lepšie než nič, nie?

Dokonca... keby sme to rovno od začiatku pojali tak, že to robíme vo verzii medzinárodnej (veď napr. aj samotný Aladin sa počíta pre oblasť cez pol Európy), nie len určenej Slovensku, tak by ten úžitok mohol byť niekoľkonásobný .. možno by vyplnil tú ich fugu celú.
A plus k tomu - štuchli by sme do boku komerčákov (to sú tí čo prevádzkujú tie 'cecky a ftípky') nielen tunajších, ale aj v niekoľkých štátoch susedných - takáto rana bulváru bola by super vec, nie? :)

Je to teda námet jednak pre náhodných okoloidúcich - čitateľov tohoto blogu, ako aj pre ľudí z ústavu alebo z jeho okolia. Buď to podporte, alebo naopak - ignorujte, ale potom sa nečudujte ak tá inštitúcia naozaj havaruje.

.

Pre prípadných spochybňovačov mojej kompetentnosti (Čo to tu preboha nejaká úplne neznáma osoba hovorí? Nikdo ho nikdy nevidel, a on tu spriada báchorky o mnohocifernom vypomáhaní štátnej firme?!? ) ešte dodám, aspoň jeden argument:
Grafiku, podobnú tej, ktorou sa presadil napr. softvér Windy, sa mi podarilo naprogramovať asi tri roky pred nimi (oni vyšli začiatkom '15, ja som kódil koncom '11).
Jediným drobným rozdielom pri uvádzaní produktu do praxe boli tie keše - autor Windy ich mal zopár miliard (českejch kaček), ja som mal prd. Časový náskok mi teda bol úplne zbytočný...

.

Takže uvidíme aká príde reakcia - či už v diskusii alebo z iných miest - podľa toho veci v ďalšom článku upresním. Vďaka.

.

( zdroj obrázku v perexe )

.

Jano Richter

Jano Richter

Bloger 
  • Počet článkov:  128
  •  | 
  • Páči sa:  389x

nedávno som si s prekvapením uvedomil: Som vpodstate Upratovač/ka - snažím sa vykydať bordel, a to hneď v niekoľkých oblastiach zároveň. Ak mi s tým hilfnete, bude šanca že sa nám to aj naozaj podarí. ....... No a keď Dočistíme, tak sa znovu budem môcť stať tým, čím som chcel byť (a čiastkovo aj bol) odjakživa - technikom / konštruktérom / vymýšľačom, programátorom, filmárom / fotografom, fyzikom / matematikom / astronómom, a tak podobne, z každého trochu :) - - - - - - - - - - - - - lórem i psům, dolórez amulet .... skákal pes přes oves ... testujem aká dlhaaaa môže byť táto sekcia Omne .... no comment .... dezoláty všechných krajín spojte sa.. a páľte to hlbokého péčka!!! ... nepokradneš, nezabiješ, pomiluješ bližného svého .... skúška linkovania pomocou html: <a href="http://mnt.sk/">linkword</a> Zoznam autorových rubrík:  FacsimileProtikorupčnéKoronaOrbitalMapyHey, Stupid !Audio VideoDJ JRsamuel vraždaSúkromnéNezaradenéPaddockVoľba šéfa RTVS

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu