reklama

Ako som si v Amerike s jedným slovom vystačila

Do Ameriky som išla s veľmi malou dušičkou. Stav mojej angličtiny bol na úrovni „hádam neumriem od hladu“ a ja som sa bála, že ma tam čakajú krušné časy.Prvé týždne boli ťažké. Po zábavnom parku kde som pracovala, som chodila ako sivá myška, poslúchala na slovo a nič nevravela. Ak by mi vtedy niekto povedal, že sa mám nahá prebehnúť po hlavnej ceste a mávať všetkým naokolo, tak by som to urobila. Nemala som na výber. Bála som sa povedať čo len vetu, pretože som mala pocit, že sa uprostred zaseknem a budem ako idiot zízať do blba a tváriť sa, že som sa vlastne nič nechystala povedať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Ako tak dni ubiehali, prišla som k zaujímavému poznatku. Začala som rozumieť, a to takmer všetko. Najprv som nedokázala identifikovať pôvod môjho porozumenia, no čoskoro sa mi v hlave rozsvietilo. Nešlo o to, že by sa moja slovná zásoba zväčšila, len som sa naučila v konverzácii rozoznávať prosté slovko LIKE. Odrazu bolo všetko veľmi jednoduché. Sledovala som Američanov dňom i nocou a nevychádzala som z úžasu, čo všetko sa dá povedať frázou: I was like, you know. Všetky emócie vyjadriteľné troma slovami. Bola to pre mňa zlatá baňa porozumenia, most k ostatným ľudským bytostiam. Rozhodla som sa, že už nebudem sivou myškou a budem komunikovať na úrovni. Stačila mi k tomu len štipka hereckého talentu. Napríklad som konečne mohla všetkým vyrozprávať príbeh o tom, ako som sa dostala v Amerike do nemocnice. Prebiehalo to nasledovne:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Yesterday I jumped from the rock. I jumped like this (ukázala som rukou pozíciu šípky, všetci s porozumením prikyvovali) but I didnt jump properly, because my back was too...you know, like this (znovu pohyb rukou, ukazujem ako som sa príliš prehla v chrbte) . After that, something happened with my back and I was like, you know (vydám zvuk bolesti). (Nakoniec svoj príbeh ukončím veľkým záverom). I payed 135 dollars in hospital,but it was great experience. It was really like, you know in Dr. House (všetci súhlasne kývu hlavou, nikto sa nesmeje. )

Odvtedy som si pomáhala týmito zázračnými slovnými spojeniami, kde sa len dalo. Napriek tomu som nikdy nedosiahla frekvenciu výskytu porovnateľnú s americkou mládežou. Raz sme s kamarátom z Rumunska rátali koľko krát jedna z Američaniek povie počas vyrozprávania príbehu slovo LIKE. Po tom, ako sme sa po dvoch minútach dostali k číslu 20, sme prestali rátať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nechcela by som týmto krátkym príspevkom odsudzovať nedostatok slovnej zásoby americkej mládeže, naopak, chcela by som vyzdvihnúť spôsob komunikácie, vďaka ktorému som sa mohla napríklad porozprávať s Ruskou, ktorá na začiatku prázdnin vedela povedať len Hi, I am Olga. Na konci leta z nás boli perfektné kamarátky. Ďakujem ti slovko LIKE, aj vďaka tebe som prežila krásne leto.

Aneta Richterová

Aneta Richterová

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Neznášam rozdeľovanie uhoriek do pohárov. Vždy sa mi zdá, že je v jednom viac ako v druhom, čo akosi neviem stráviť. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu