reklama

Prejav k výročiu Slovenského národného povstania

Dnešný deň je veľmi dôležitým sviatkom a spomienkou na odvážny krok našich občanov, ktorí sa bez ohľadu na ich národnosť dokázali spoločne postaviť proti nacizmu. Tento prejav som predniesol na pamiatku 73. výročia SNP.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Vážené dámy, vážení páni! 

Je pre mňa veľkou cťou byť súčasťou dnešného dňa. Je nevyhnutné pripomínať si tento sviatok, ktorý by mal byť pre nás, ale aj pre budúce generácie odkazom, že je potrebné postaviť sa na odpor extrémizmu a neslobode. Slovenské národné povstanie nech je pre nás príkladom, že demokraciu a slobodu treba neustále ochraňovať!

Aj teraz sme v situácii, ktorá nás núti konať za dobro tejto krajiny. Uctiť si deň, keď sa občania Slovenska spoločne postavili proti nacizmu a dokázali, že sa neboja vziať svoj osud do vlastných rúk. Kto bojuje za svoju slobodu, bojuje aj za slobodu nás všetkých. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tomu nasvedčuje aj Slovenské národné povstanie ako súčasť európskej antifašistickej rezistencie v rokoch druhej svetovej vojny. Takisto ako to, že v partizánskych a povstaleckých jednotkách na Slovensku bojovali okrem Slovákov, Rusínov a Čechov aj vtedajší sovietski občania, aj Bulhari, Poliaci, Srbi, Chorváti, Francúzi, Židia, Nemci, Maďari, dokonca aj niekoľko Angličanov a Američanov. 

Medzinárodná účasť príslušníkov až tridsiatich dvoch národov a národností sveta má byť aj pre nás inšpiráciou. Preto Vás vyzývam, aby sme tak spravili aj dnes. Spojme sily za bezpečnú Európu! Som veľmi rád, že o takomto spojení dnes na Slovensku už existuje konsenzus na najvyššej politickej scéne. Je nepodstatné, či o proeurópskej orientácii, o potrebe patriť k jadru Európy hovoria už dlhý čas, alebo si osvojili túto myšlienku len nedávno. Dôležité je, že ideme správnym smerom, lebo v zásadných otázkach musíme rovnako rozmýšľať a spoločne konať a keď hovoríme o zásadných otázkach a o SNP, tak musíme hovoriť aj o udalostiach ktoré sa udiali počas druhej svetovej vojny. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zločiny proti ľudskosti sú najväčšie zverstvá v histórii, bez ohľadu na to, kto stojí v centre ich pozornosti. Áno, dnes si tu pripomíname dejiny, ale je naivné si myslieť, že sa neznášanlivosť a násilie z nášho okolia úplne vytratili. Preto teraz my všetci musíme povedať nie! Nie extrémizmu, nie nenávisti, nie násiliu! Nie Kotlebovi, Nie Magátovi a Nie Uhríkovi... 

Tí, ktorí dnes hlásajú v našej krajine fašistické a extremisitické názory, súhlasia aj s udalosťami, ktoré predchádzali Slovenskému národnému povstaniu, a ktoré viedli k vyhasnutiu miliónov životov. My musíme jednoznačne a nahlas povedať, že v našej krajine extrémizmus nemá miesto, aby sa to už nikdy nestalo, aby sme už nikdy nemuseli bojovať o naše životy, o mier o slobodu a spolupatričnosť. Tento deň nám pripomína, že každý z nás môže zasiahnuť do politiky a histórie, môžeme toho zmeniť veľa, potrebujeme iba odhodlanie, energiu a súdržnosť! 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Začnime dnes! Doma pri sviatočnom obede, zajtra v škole a v práci pri diskusiách. Ďakujem.

28.8.2017, Dunajská Streda

Konrad Rigo

Konrad Rigo

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Štátny tajomník Ministerstva kultúry SR. Roky som pracoval v kreatívnom priemysle ako managing director digitálnej agentúry. Študoval som na Ekonomickej univerzite v Bratislave na Fakulte medzinárodných vzťahov. Som ženatý a mám tri prekrásne deti. Zoznam autorových rubrík:  DigitalSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu