reklama

Svieže myšlienky Martina M. Šimečku

Ak človek každodenne sleduje slovenskú politiku, stáva sa svedkom mnohých žabo-myších vojen a ľahko stráca nadhľad nad tým, čo sa to u nás vlastne deje. Keď chýba potrebný odstup, hrozí čiernobiele videnie vecí, ktoré vždy zužuje človeku rozhľad.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Vtedy je dobré, keď stojaté vody nášho myslenia rozvíri svieži názor či myšlienka človeka, ktorý nie je k našim problémom ľahostajný, ale zároveň sa v nich po krk netopí a dokáže našu realitu vnímať v širšom kontexte. Na mňa v poslednom období takto zapôsobil rozhovor s Martinom M. Šimečkom v časopise .týždeň.

Martin M. Šimečka mal, podľa mňa, v posledných rokoch veľkú výhodu v tom, že aj keď sledoval slovenskú spoločnosť a politiku, žil v Prahe a pohyboval sa v prostredí, ktoré nebolo ponorené do „veľkých" slovenských problémov. V Prahe pôsobil ako šéfredaktor (dnes redaktor) týždenníku Respekt, ktorý na územi Čiech a Slovenska pre mňa predstavuje jedno z mála naozaj kvalitných tlačených médií čitateľných aj pre ľudí s rozhľadom a otvorenou mysľou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Možno aj vďaka tomu pôsobilo čítanie rozhovoru s ním ako malé zjavenie. Zatiaľ, čo my tu doma podozrievavo hľadíme na opozičné strany, či náhodou nemajú „zradcovské úmysly" a rázne odmietnutie možnej povolebnej koalície so Smerom považujeme za prejav skutočnej morálky, Martin M. Šimečka otvorene a s úplnou prirodzenosťou hovorí, že ak by Smer vytvoril koalíciu s niektorou zo strán súčasnej opozície, bola by to pre Slovensko veľká zmena k lepšiemu. Zatiaľ, čo mi tu zatíname päste v akomsi osudovom súboji dobra a zla a s opovrhnutím hľadíme na každého politika ochotného robiť kompromisy, Martin M. Šimečka úprimne hovorí, že od politika očakáva, že bude robiť kompromisy namiesto neho. A z úst človeka, s jeho morálnym kreditom, to pritom vôbec neznie oportunisticky, ani nemorálne. Zatiaľ, čo u nás doma vnímame média ako najsilnejšiu zbraň proti Robertovi Ficovi a zároveň nechápeme, že má napriek tomu urputnému mediálnemu boju takú popularitu, Martin M. Šimečka tvrdí, že to neustále rozoberanie a kritizovanie Fica je v skutočnosti kontraproduktívne. A naozaj - človek si uvedomí, že už nemá chuť čítať stále o tom čo urobil Fico, zaoberať sa ním dňom aj nocou. A že slovenskej spoločnosti by skôr pomohlo, keby sme sa dokázali častejšie odpútať od škriepok v našej malebnej dedinke. A že skutočne by sa nám zišli aj nejakí kvalitní ľavicoví novinári, ktorých tu nemáme a ktorí by vniesli do mediálneho priestoru väčšiu rôznorodosť, ako o tom hovorí v rozhovore Šimečka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takýchto sviežich momentov bolo v rozhovore viac a každému odporúčam prečítať si ho. Vždy, keď si dokážem uvedomiť viacrozmernosť života, pociťujem to ako isté vyslobodenie. Vo vzťahu k slovenskej politickej scéne som niečo podobné zažil pri čítaní rozhovoru s Martinom M. Šimečkom, za čo mu týmto ďakujem.

Matúš Ritomský

Matúš Ritomský

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Viac mojich článkov nájdete na stránke: www.priestori.sk Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu