Ako deti sme ho nemali radi, dnes si ho lejeme do kávy

Espresso tonic je obľúbený letný nápoj Slovákov, patríte medzi nich aj vy? V článku nájdete aj recept na jeho prípravu.

Ako deti sme ho nemali radi, dnes si ho lejeme do kávy
Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Paradoxom je však, že v lete vás má ochladiť teplý nápoj. No my si dávame studené, veľa ľadového. Aktuálnym hitom v kaviarňach je jednoznačne vychladená káva s tonikom. Trendový dvojfarebný drink, vznikol pôvodne vo Švédsku, no lesk mu dodali až v Amerike. Čo je americké to je dobré, či ako sa hovorí ?

Americká príprava espresso toniku je trošku rozdielna ako tá "slovenská". Jeho príprava spočíva zo spojenia kávového koncentrátu, teda inak povedané "cold brew" shotu a toniku s ľadom. Výsledný nápoj chutí ako sódovka, trošku studená, okorenená kávou a zakončená kyslou horkosťou, ideálny fresh do letných teplôt.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chinín, ktorý nie každému zachutí

Asi tomu tak bolo v minulosti, no spojenie toniku a kávy prekvapí. Návod na prípravu "Coffee Tonic" je pomerne jednoduchý a zvládne ho doma každý. Začnime výberom kávy, ja som si doma zvolil kávu z Etiópie, pretože majú jemný citrusový nádych, čo sa mne osobne hodí k toniku.

Môžete si teraz vybrať, či si spravíte klasické horúce espresso alebo využijete americkú metódu cold brew. Na druhú menovanú odporúčam hrubšie mletie kávy, ktoré následne vylúhujete v studenej vode minimálne 12 hodín. Táto metóda vám ponúkne diametrálne odlišné kávové chute, plné ovocnosti.

No a posledným krokom je už len servírovanie. Do whisky pohára, si poukladajte kocky ľadu, nechajte pohár vychladiť. Následne pridajte tonik, ktorý vám začne výrazne bublinkovať, tak radšej opatrne. Na záver pridajte kávový koncentrát, ktorý lejte cez ľadové kocky.

SkryťVypnúť reklamu

Otázka, ako dosiahnuť efekt dvojfarebnosti? Odpoveď je založená na viacerých možnostiach. Tou prvou je, že si kocky ľadu navrstvíte kopcom a po nich postupne lejete kávu. Druhá možnosť je s lyžičkou, pomocou ktorej lejete kávu po stenách pohára.

Dokonalé však? Máte chuť ? Tak smelo na prípravu tohto skvelého nápoja. V komentároch mi dajte vedieť, ako vám chutil.

Róbert Lešš

Róbert Lešš

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  20x

Na tento blog píšem iba občas. Texty o káve sú relaxom a osvetou o výberových a čerstvo pražených zrnách na Slovensku. Pracujem v oblasti PR marketingu a v minulosti som stál v čele tenisového webu, pod doménou tennisnetradicne.sk. Vediem najväčší florbalový klub v okrese SA (FBC INFERNO MOČENOK). -Čítajte, bavte sa a pite kvalitnú kávu! Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

319 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

105 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu