Paradoxom je však, že v lete vás má ochladiť teplý nápoj. No my si dávame studené, veľa ľadového. Aktuálnym hitom v kaviarňach je jednoznačne vychladená káva s tonikom. Trendový dvojfarebný drink, vznikol pôvodne vo Švédsku, no lesk mu dodali až v Amerike. Čo je americké to je dobré, či ako sa hovorí ?
Americká príprava espresso toniku je trošku rozdielna ako tá "slovenská". Jeho príprava spočíva zo spojenia kávového koncentrátu, teda inak povedané "cold brew" shotu a toniku s ľadom. Výsledný nápoj chutí ako sódovka, trošku studená, okorenená kávou a zakončená kyslou horkosťou, ideálny fresh do letných teplôt.
Chinín, ktorý nie každému zachutí
Asi tomu tak bolo v minulosti, no spojenie toniku a kávy prekvapí. Návod na prípravu "Coffee Tonic" je pomerne jednoduchý a zvládne ho doma každý. Začnime výberom kávy, ja som si doma zvolil kávu z Etiópie, pretože majú jemný citrusový nádych, čo sa mne osobne hodí k toniku.
Môžete si teraz vybrať, či si spravíte klasické horúce espresso alebo využijete americkú metódu cold brew. Na druhú menovanú odporúčam hrubšie mletie kávy, ktoré následne vylúhujete v studenej vode minimálne 12 hodín. Táto metóda vám ponúkne diametrálne odlišné kávové chute, plné ovocnosti.
No a posledným krokom je už len servírovanie. Do whisky pohára, si poukladajte kocky ľadu, nechajte pohár vychladiť. Následne pridajte tonik, ktorý vám začne výrazne bublinkovať, tak radšej opatrne. Na záver pridajte kávový koncentrát, ktorý lejte cez ľadové kocky.
Otázka, ako dosiahnuť efekt dvojfarebnosti? Odpoveď je založená na viacerých možnostiach. Tou prvou je, že si kocky ľadu navrstvíte kopcom a po nich postupne lejete kávu. Druhá možnosť je s lyžičkou, pomocou ktorej lejete kávu po stenách pohára.
Dokonalé však? Máte chuť ? Tak smelo na prípravu tohto skvelého nápoja. V komentároch mi dajte vedieť, ako vám chutil.