Kolumbia - patrí právom medzi najkrajšie krajiny na svete. Scenérie pre každú chuť. Zelená džungľa, vysoké Andy s lahodnou kávou, kultúra, fascinujúce pamiatky a pohodové karibské pobrežie.
Práve pre kávu z tejto oblasti som sa rozhodol cestovať každý deň do mojej kuchyne ku svojmu kávovaru a mokka konvičke.
Coffeein - pražiareň zo Šiah pridala do svojej ponuky kávu od nejakého Diega Samuela. Hovorím si ok, Roby vyskúšaj exotiku z Južnej Ameriky.
Ide o kávu s označením SPECIALTY GRADE - v skratke môžem povedať, že ide o kávu vypestovanú v špeciálnej geografickej mikroklíme, ktorá produkuje zrná s jedinečnými chuťovými profilmi. Rovnako takéto kávové zrná majú absolútne minimum defektov - teda takmer žiadne. Jazýček vyprofilovaný na "nesku" sa v Kolumbii stretáva s orgazmom.
Späť k môjmu a čoskoro aj k vášmu výletu, vycestovať musíte iba za klávesnicu počítača a objdnať si kávičku z Kolumbie - ideálne od Diega a prečo ?
Diego je podľa mňa kávový Einstein, dočital som sa, že v kávovom biznise je už 15 rokov. Testuje vzorky, experimentuje s fermentáciou a vo svojom laboratóriu aj spí.
Káva je čerstvo pražená, reku došiel mi ten voňavý balík, kuriér sa ma pýtal, čo tam tak vonia ? Odvetil som "vôňa z Kolumbie"... udivene odišiel.
"Ty, ja som to otvoril, to čo mi tu tak smrdí a potom vonia ? Kokos, zvláštna voňa, niečo mi tu nesedí. V tom balíku citiť kvasenie. Mne sa to hneď nezdalo, tento Diego to robí rafinovane. Roby, ale veď to je dnes bežné... Povedia si mnohí kávičkári, ja to píšem pre publikum instapičov." - to len taký prehovor v mojej osobe
Anaeróbna fermentácia v čerešni počas 28 hodín v tankoch s teplotou 19 stupňov Celzia /
Odstránenie šupky /Anaerobická fermentácia v dužine počas 40 hodín pri 21 stuňoch Celzia /
Tak už rozumiem, tu je to príjemné kvasenie, ktoré sa postupom času premení na zamatovú vôňu ovocíčka - viacero druhov. Je to sladké ako vínko. Cestoval som teda ďalej od vôni pražených zŕn k aróme namletej kávy. Vôňu akú ste spoznali v "létach minulých", že v diskonte bol mlynček a mlelo sa na ňom všetko, tak môžete zabudnúť. Prirovnám ju k sušenému ovociu asi k slivkám, vôňa sa mení až na podobu paradajkového pretlaku.
Na záver som cestoval k oceánu chuti. Káva víťazov ? Asi áno, tieto kávy sú rozmanité, jemné a so svojou kvalitnou arabikou sa môžu pražiť do tmava. Nedosiahnu takú horkosť ako iné.
Vulkanická pôda z nadmorksej výšky viac než 1700m.n.m im dodáva väčší hype. Kamoško to oberajú vo vyššej polohe než je samotný Kriváň. A to za 20 - 50 centov za kilo kávových čerešní. Rešpekt.
Aróma kávy od úvodu sladká s rozmaznaným noštekom už zacítite kyticu kvetov z ovocných stromov. Volá sa to retronazálna olfakcia. Pfu, zložité slovné spojenie - na každé ráno. Ovocie - jahody - jablko, kvety, ktoré cítite tak pochádzajú z arómy nie z chuti.
Chuť Kolumbie od Sama je veľmi sladko prenikavá."Cukráši" by rozhodne nemali "cukruvať" jak sa na západe vypráva. Ako med - toľko k tomu. Na kyslosť treba zabudnúť - možno sa objaví na okrajoch jazyka v intervale 2 sekundy. Krátko po prehltnutí sa objaví horkosť - vyvážená a dokonale pasujúca k tomu orchestru pred tým. Po ovocí si teda dáte horkejšiu čokoládku...
Za 10 eur sa oplatí vycestovať však ? Tak šup, objednávaj kávu z Kolumbie a podporuj pražiarne na Slovensku.
P.S. toto nie je promo článok, je to cesta do Kolumbie z vašej postele.