reklama

Človek, ktorý ma naučil milovať..

Už je to dlhá doba. Čo nás opustil môj dedko. Bolo to rýchle nečakané, zúfale a smutné.. Bola to hlobká rana do srdca z ktorej som sa dostával ešte veľmi dlho..

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Bolo teplé augustové ráno. Trávil som ho ako iný prázdninový deň, s rodinkou na chate. Zabávali sme sa kartami, snažili sme sa spríjemniť si posledné týždne prázdnin a dovolenky. Bol to krásny deň, až na šokujúcu správu, ktorú sme dostali tesne pred jedenástou. Táto situácia sa mi vryje do pamäti navždy. Bolo to šokujúce, smutné a ťažké na pochopenie. Mamine zazvonil telefón, išla ho zvihnúť. Moc sme tomu nevenovali nik pozornosť, boli sme uchvátený otcovými kartovými trikmi. V tom sme začuli plač, naľakali sme sa.. Všetci sme vstali, utekali sme za maminou a keď sme prišli za nou.. Povedala nám len dve slová. "Dedko.. Zomrel". V tú chvílu som nevedel ako sa mám tváriť. Bolo to zvláštne, chcel som byť smutný. Ale nešlo to. Nemohol som tomu uveriť. Nechápal som, prečo. Prečo práve on.. Dedko.. Osoba tak blízka môjmu srdcu. Prečo si musel pán boh zobrať práve jeho? Toľko otázok.. ale odpovede som na ne už nikdy nedostal. Keď sa nám všetkým podarilo maminu upokojiť.. Chcela ísť preč.. naspäť do Bratislavy. Vtedy som to nevedel pochopiť, prečo chcela ísť. Dnes už rozumiem, že chcela byť aspoň chvílku sama.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tá noc bola pre mňa ťažká. Spomínal som, na dedka, ako mi sám skonštruoval malé futbalové brány, ktoré dodnes používam. Spomínal som na to, ako ma dedko brával na futbal. Slovan.. bola jeho vášeň..miloval futbal..miloval slovan.. Bol to azda najvernejší fanúšik akého som kedy poznal. Nevadilo mu, že slovan zostúpil do druhej ligy. Neprestával chodiť dalej na slovan. Nevzdal sa svojej vášne, išiel za každého počasia za každej situácie.. Dodnes si spomínam ako ma noosil na chrbáte a oslavoval víťazstvo klubu spolu so mnou. Môj dedko, ma naučil milovať. Tak ako to nedokáže už nikdy nikto. Naučil ma milovať klub. Slovan, sa po jeho smrti stala moja vášen. Ak môžem, idem vždy. Nie, že by bolo niečo lepšie na robote, len občas má človek aj iné povinnosti. Milujem futbal.. Milujem Slovan.. Milujem klub..tak ako si to podľa mňa prial dedko..

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V tú "osudnú noc" som veľa nenaspal, len som si ľahol. Rozmýšľal som, nad všetkými krásnymi spomienkami, ktoré som mal s dedkom. Keď ma brala únava a mne sa zatrvárali oči, pomaly svitalo. Nespal som dlho. No sníval sa mi sen, kde som bol na štadióne. Na mojom a dedkovom mieste. Nebol tam nik iný, len on a ja. Keď som ho videl plakal som, nevládal som to viac držať v seben. No on mi povedal:

"Neplač, veď ja budem nad tebou dohliadať."

Ja: "Ako to myslíš?"

On: "Pochopíš, keď budeš starší, vždy tu budem niekde naokolo."

Ja: "Prečo si musel odísť práve teraz?"

On: "To si človek nevyberá, proste sa to stane"

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mlčal som.. Plakal som, nevedel som čo dalej. Bolo to ťažké, zvláštne..

V tom mi dedko povedal: Náš rozhovor končí, je čas ísť za babkou. Poviem ti ešte jedno, synak. Slovan tento rok postúi do prvej ligy."

V tom ma ocino zobudil, že by som mu mohol pomôcť zbaliť veci. Pomohol som mu, odišli sme. Cesta bola ťažká. Zvyšok prázdnin som prežil vo svojej izbe. Po letnej prestávke začala moja vášeň. Na prvý zápas som išiel veľmi ťažko. No išiel som. Celý zápas som kričal povzbudzoval svoj milovaný klub. A na koniec, ten slovan túto sezónu postúpil do prvej ligy.. Dedko to vedel.

Verím, že aj keď píšem tento článok. Niekde sa tam na mňa usmieva.

Robert Weber

Robert Weber

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek, ktorý občas až priveľa myslí.. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu