reklama

Koľko ciest musím bosá prejsť?

Koľko zvládnem? Koľko ciest musím bosá prejsť ? Každopádne jednou z nich mám sa nechať viesť. Keď skúšam nájsť sa v hĺbke nepriehľadných vôd, stratená v nejasnej hre na život. A v prúde dní sa vlastným tieňom podobám, v zrkadlách, nepatrím tu ani tam. Rozhovor s autorkou textu/ov a hudby, speváčkou o dňoch, slovách, činoch a tónoch dávno minulých, súčasných a budúcich...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Kto si?

Meno: Katarína Koščová 

Vek: 24 (o mesiac 25) 

Vzdelanie: Ukončené magisterské štúdium FFPU - odbor filozofia - estetika 

Povolanie: Fúuuha. Zatiaľ sa iba hrám, ale na daňovom úrade, som evidovaná ako slobodný umelec.

Záľuby: Knihy, výtvarné umenie, divadlo, hudba, „tanečky", stolové hry (Osadníci, Carcassone, Bang) prechádzky dlhšie aj kratšie a čokoľvek, čo robím s ľuďmi, ktorých mám rada

Slabosti: Lenivosť je asi najhoršia ...a ešte ustráchanosť

Za koho sa považuješ?

To je ťažké. Človek má o sebe všelijaké predstavy, najmä pekné...a potom príde niečo, prečo predstavy o sebe zmení. Treba sa nad tým zamýšľať, vedieť, čo môžem od seba očakávať. Asi sa považujem za ....hľadača a ....občas za stagnáča ( smiech ).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kým sa zdáš?

 Dievča z gauča, naivnučká sivá myš z východu. Mám pocit, že takto ma niektorí vnímajú. Niekedy je mi ľúto, aké nepodstatné veci a momenty si ľudia vytrhnú z mojich rozhovorov a článkov v novinách. Zdá sa mi, že čím ďalej, tým viac, je naše vnímanie vecí plytké a povrchnejšie.

Kým, čím a akou by si chcela byť ?

Chcela by som byť spokojná a vedieť sa zmieriť s tým, že veci sa dejú tak, ako sa dejú. Zároveň by som chcela nájsť odvahu alebo odhodlanie, pevnú vôľu, aby som mohla, vedela, smela robiť veci najlepšie, ako dokážem. Mnohokrát len čakám, hoci viem, že by som mala byť aktívnejšia...čo sa života týka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aké silné sú tvoje sny a túžby ?

Sny sú hlavne veľmi príjemné ako predstavy...a pre nové plány a plánovanie....mne sa denne splní sen, keď sa poprechádzam s Bobrom a stretnem s Kvetom a jeho rodinkou ...A iné sny... ak si ich chcem plniť, často sa musím na seba riadne nahnevať, aby som ich dokázala realizovať. Nie som bojovný typ, ale teraz som naštartovaná a naladená tak, aby som si ich plnila. Momentálne túžim aj po tom, aby sa naše piesne dostali k ľuďom.

Čo si myslíš o tom, že si vyhrala Superstar ? Prešiel čas, ako si to videla vtedy a ako to vidíš dnes ?

O tom, že som vyhrala Superstar sa dnes už nedá veľmi dlho premýšľať, tento fakt sa pravdepodobne nedá riešiť inak, ako ho prijať. Jedna moja kamarátka mi povedala, že je to najhoršie, čo sa mi mohlo stať. Myslela tým, že ľudia nevedia kam ma majú dnes zaradiť, alebo skôr, že si ma zaradili do predstáv a kritérií, ktoré nespĺňam a ani neviem, či ich chcem spĺňať...Od víťaza Superstar sa očakáva bombastická kariéra, ulahodenie väčšine poslucháčov...a ja taká nie som. Spravili sme prvý album, ktorý bol rozpačitý. Nie dosť komerčný, aby bol presadený v našich rádiách a ani dosť nekomerčný, aby ho prijalo náročnejšie publikum, bol taký vlažný.... Vedela som, že aj tak musím začať so svojou kapelou úplne od začiatku. Možno pomalšie, tak aby sme vedeli, čo robíme, aby sme tomu mohli veriť. Médiá to pochopili ako stiahnutie sa zo scény. To, čo je pre ľudí, ktorí chcú robiť hudbu prirodzené a potrebné, označili za ústup a možno sklamanie a zlyhanie. Dlho som tomu nerozumela a nevedela sa brániť. Dnes Superstar vnímam ako výbornú školu ( nielen hudobnú). Najviac sa teším z ľudí, ktorých mi priniesla. Dôležité je uvedomiť si toto, súťaž skončila, treba urobiť za ňou hrubú čiaru, ak to teda človek myslí s hudbou vážne...a príliš sa tým už nezaoberať. Superstar bola obrovská televízna show, tá má však so skutočným hudobným životom máločo spoločné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prešla si, v očiach mnohých, cestou tuctovej vokalistky v neznámych / známych aj ne / špecifických kapelách, cez populárnu osobu, ktorú poznalo celé Slovensko, až k tomu, čím si teraz - k tvorivej osobnosti , ktorá píše texty aj hudbu, potom ju interpretuje. Čo je ťažšie, hľadať v sebe otázky, alebo odpovede ?

Ja mám problém aj s jedným, aj s druhým. Nezvyknem, len tak sama sedieť a hĺbať nad podstatou života. Ja ...to by bol taký pseudointelektuálny počin. Mám rada, keď na veci prichádzam v dialógu, keď sa učím od kamarátov, rodiny, z rozhovorov, z pozorovania, zo smiechu, z hnevu... Veľmi rada mám ten pocit, keď mi konečne niečo dôjde, keď si poviem: „Ahaaa!" Mnoho myšlienok stretávam a evidujem, zrazu sa niečo stane, niečo prežijem, uvidím, zbadám ...a zrazu si poviem, veď toto už poznám. Vo všeobecnosti som človek, ktorý skôr dostáva správne otázky, ako si ich kladie. Potrebujem niekoho, kto by sa ma pýtal a tak trošku ma viedol....

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ešte raz k popularite a médiám. Vládzeš chodiť s vlastnou tvárou po svete? Čo ťa to stojí, čo získavaš, čo strácaš ?

Momentálne mám s médiami fajn obdobie. Ich záujem o moju osobu poklesol, ale nie natoľko, aby ma úplne vymazali zo zoznamu. Je to omnoho prirodzenejšie a aj príjemnejšie. Všetko sa spomalilo, už ma netrasie pri každom zazvonení telefónu, že čo si kto o mne vymyslel ... S väčšinou novinárov mám veľmi korektné vzťahy. Uvedomujem si, že prezentáciu v médiách potrebujem, ak chcem naďalej robiť to, čo robím, ale sú isté hranice, za ktoré by som ich nerada pustila, ak chcem byť korektná aj sama k sebe. Iba ma mrzí neschopnosť, nemožnosť hovoriť o tom, o čom chcem. Všetci sa ma stále pýtajú na to isté, ak náhodou zabŕdnem do témy, o ktorej by som ja chcela hovoriť, tak ju vystrihnú, skrátia...Vadí mi tá schématickosť, naprogramovanosť, potom sa to odráža aj v mojich odpovediach. Stále tie isté otázky, stále tie isté odpovede.

O čom by si chcela hovoriť?

O hudbe. O ľuďoch, ktorých poznám. O okamihoch.

Prečo?

Lebo sa píše len o tom, s kým chodím, ako vyzerám, koľko som pribrala. Nepíše sa o tom, čo naozaj robím, prečo to robím. To, čo v článku ostáva, je príliš jednoduché a povrchné, ako nič nehovoriaci otravný popevok.

Hovorme o hudbe, je to tvoj spôsob komunikácie.. .

Nie je to jediný môj spôsob komunikácie, náhodou som veľmi ukecaná. Pre mňa je hudba ...každodenná, spievam, keď si natieram chlieb, keď vysávam, keď sedím v aute, cestujem, niekedy mám chuť aj na ulici...Hudba ma dokáže uchvátiť, dokážem pri nej prežiť silné pocity a vyvoláva vo mne veľa živých predstáv a emócií. Hudba maľuje.

O ľuďoch, ktorých poznám...

Pripadá mi čudné, keď ľudia hovoria o nedostatku skvelých ľudí okolo seba. O tom, akí sú sklamaní, že nemôžu nikomu veriť. Veľmi ľahko sa vzdávame kamarátov a blízkych okolo seba, nedávame im dosť šancí spoznávať sa navzájom, nie sme dostatočne pokorní a veľkorysí k individuálnej rozmanitosti. Očakávame, hľadáme v nich len dobré skutky a nevieme odpúšťať prešľapy. Ak nie sme ochotní vnímať a uvedomiť si človeka vo všetkých jeho odtieňoch, veríme len ilúzii a našim predstavám o ňom...ľahko ich stratíme. A ľudia sú neuveriteľní a úžasní! Ja sa takými obklopujem. 

O okamihoch

V okamihoch je všetko, v momentoch...V nich sú zvuky, vône, pocity, pohyb, nálady, bolesti... 

Popri chaose slávy, krutosti popularity, trampotách s láskou... ukončila si vysokú školu, začala písať pesničky, chystať nový album... Ako hlboko sa dá ísť v trpezlivosti a v odvahe?

V trpezlivosti sa dá zájsť nesmierne ďaleko, denne mi to dokazujú moji najbližší. Ja vlastnú netrpezlivosť riešim plačom alebo krikom...alebo hundrem, to má na moju osobu očistný účinok... a úplne najlepšie je, keď niekto trpezlivý je po tom kriku a plači so mnou. V odvahe som tiež ešte len nováčik. Som skôr bojko. Nuž, ale začínam sa priúčať asertivite! Uvedomila som si, že isté veci musím nutne zmeniť, ak chcem naďalej fungovať.

Nový album Naboso. Má pozitívne kritiky, tvoj videoklip k singlu Posledná si vybrala MTV, ako jedného z málo SK interprétov. Album má poeticky slušne zvládnuté texty, hudba a celý album je postavený na pestrosti a nástojčivom „feelingu"... a predsa komerčné rádia ho nehrávajú...

Áno, celoplošné rádiá, okrem Slovenského rozhlasu, nám zatiaľ nedali zelenú. Teším sa však, že regionálne rádiá singel prijali a slušne sa hráva. Veľmi ma tešia reakcie kritiky, to si veľmi vážim. Pre mňa je teraz naozaj dôležité, aby sa naša hudba dostala k ľuďom. Zvolili sme si s kapelou cestu asi najprirodzenejšiu pre všetkých hudobníkov. Musíme a chceme, čo najviac hrať. Chceli by sme hrávať po celom Slovensku, hlavne po menších mestách, v "kulturákoch", v kluboch ...Ľudia stále nevedia, akú hudbu im ponúkam, potrebujem ísť za nimi.

Živé koncerty. Predkoncertná nálada, tušenia, sny, očakávania, radosť, obavy...Aké je to u teba? Máš nejaký rituál, modlíš sa, koncentruješ....? Čo od toho očakávaš, čo očakávaš od seba a čo od publika ?

 Pred koncertom sa s kapelou modlíme, je to taká prosba, poďakovanie, odovzdanie...Od nás očakávam, že sa z toho, čo robíme na javisku budeme tešiť, že nás to bude baviť, že budeme maximálne „v tom" ....a že to rovnaké odovzdáme ďalej. Nerada niečo konkrétne očakávam druhej strany, lebo sa bojím, že to vypáli inak. Veľmi sa teším, keď publikum rovnakým spôsobom reaguje na to, čo vidí, počuje a cíti z nás. Vtedy je všetko, ako má byť.

Na oboch albumoch máš bohaté a početné ďakovačky. Ako je to s blízkymi ľuďmi okolo teba? Pribúdajú, ubúdajú, menia sa ....

Pre mňa je základom to, že tí najdôležitejší zostávajú a tých je, vďaka Bohu dosť. Som však veľmi rada, že za posledné dva roky pribudlo niekoľko ďalších skvelých ľudí do môjho vianočného zoznamu a do albumových ďakovačiek. Na ľudí v mojom živote mám šťastie a som za to neuveriteľne vďačná.

V čo veríš ?

Verím v láskavého Boha s ohromným zmyslom pre humor a v mnoho iných veci, ktoré z toho vyplývajú.

Ľubomíra Romanová

Ľubomíra Romanová

Bloger 
  • Počet článkov:  129
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Anestéziologička. Má sestru - fyzik, otca - literárny vedec a anglického špringeršpaniela menom William (Shakespeare). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáKoncertAnestéziológiaMôj priateľ TimiIntenzívna medicínaPovzdychyA vôbec

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu