reklama

Dajte si pozor, aby vianočný nákup „neodišiel“ z vášho auta

V predvianočnom období sa môže častejšie stať, že pri zaparkovaní pred obchodom auto neuzamknete diaľkovo. Ak si to nevšimnete, tak potešíte zlodejov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

 Starší manželský pár zaparkuje svoje auto na parkovisku pred obchodom, zabuchnú dvere, urobia zopár krokov smerom k obchodu a na diaľku uzamykajú auto. Aspoň si to myslia. O malú chvíľu sa k autu priblíži dodávka, z ktorej vystupuje z miesta pre spolujazdca muž a bez zábran otvára kufor na zaparkovanom aute. Ešte netuší, že ho pozorujú neďaleko fajčiace predavačky z vedľajšieho obchodu. „Čo tam robíte? Je to vaše auto?“, znenazdajky na neho zakričia. Muž akoby nič nepočul, zatvára kufor auta, nastupuje do dodávky, ktorá rýchlo odchádza z parkoviska. Po niekoľkých minútach sa k autu vracia manželský pár. Auto je neuzamknuté, ale nie sú na ňom stopy násilného vniknutia. „Chceli vám vykradnúť auto. Skontrolujte si, či vám nič nechýba“, povedali neďaleko stojace predavačky. Manželský pár mal šťastie, vďaka všímavým a duchaprítomným predavačkám im nič nechýbalo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo sa deje?

 V obchodoch, obchodných domoch a v ich blízkosti je pred vianočnými sviatkami spustené väčšie množstvo rôznych elektronických zariadení, ktoré môžu za určitých okolností spôsobiť rušenie diaľkového uzamykania vozidiel. Na toto riziko upozornil Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (Regulačný úrad).

 Ovládače na diaľkové uzamykanie motorových vozidiel sú vysielacie zariadenia malého výkonu. Regulačný úrad informoval o niektorých prípadoch rušenia týchto zariadení. Rušenia, ktoré riešil Regulačný úrad alebo pred rokom 2014 jeho predchodca Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky (TÚ SR) obvykle spôsobovali zariadenia, ktoré mali poruchu. Napríklad v Bratislave na parkovisku pred obchodným domom nemohli vodiči diaľkovo uzamknúť svoje motorové vozidlá v dôsledku rušenia, ktoré spôsobovalo zariadenie na prenos dát umiestnené v obchodnom dome. Ako sa ukázalo, zariadenie malo poruchu. V Žiline bol zaznamenaný prípad, keď rušenie diaľkového otvárania závory spôsoboval napájací zdroj. V inom prípade rušenie spôsoboval pokazený autoalarm neďaleko zaparkovaného motorového vozidla. Zdrojom rušenia v ďalších prípadoch bol napr. termostat bytového kotla alebo tlačiareň k osobnému počítaču. Riešenie prípadov má niekedy neočakávaný výsledok. V jednom prípade nahlásil rušenie na parkovisku jeden občan, ktorý následne spolupracoval pri riešení prípadu so špecialistami z Regulačného úradu. Meraním sa zistilo, že rušenie spôsobuje zariadenie umiestnené na jeho balkóne. Pre dotknutého občana to bol šok. Nutné je podotknúť, že nešlo o úmyselné rušenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Takéto rušenia sa z času na čas objavujú počas celého roka. Rušenie nahlasovali motoristi. Niekedy nevedeli na koho sa majú obrátiť, a preto volali napríklad svojmu mobilnému operátorovi alebo volali na políciu. Zamestnanci operátorov a policajti ich následne skontaktovali s Regulačným úradom. Zaujímavosťou je prípad, keď rušenie nahlásil občan bývajúci pri parkovisku obchodného domu, ktorého vyrušovalo hlučné správanie vodičov. Vodiči nedokázali diaľkovo uzamknúť a keď sa im to po dlhom úsilí podarilo, tak pri odchode nedokázali odomknúť svoje auto. Vzniknutá situácia spôsobovala medzi vodičmi veľkú nervozitu. Časť vodičov prepadala zúfalstvu, niektorí nedokázali udržať nervy na uzde, búchali do dverí, kopali do auta a ich hlasité výkriky boli plné vulgarizmov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Pred vianočnými sviatkami je v obchodoch, obchodných domoch a v ich blízkosti spustené väčšie množstvo rôznych elektronických zariadení, ako tomu býva počas roka. Takto sa pravdepodobnosť vzniku rušenia zvyšuje. Okrem toho predvianočné obdobie prináša so sebou preplnené a hlučné parkoviská pred obchodmi. Ostražitosť nákupu chtivých motoristov sa v tomto období znižuje. Toto je nebezpečná kombinácia. Medzi prípadmi z minulého obdobia boli aj také, keď kriminálne skupiny úmyselne spôsobovali rušenie. V dôsledku rušenia ostalo auto neuzamknuté. Kriminálnici následne z neho odcudzili nakúpené darčeky a iný tovar. Prípady krádeže riešila polícia. Špecialisti Regulačného úradu, resp. jeho predchodcu spolupracoval pri objasňovaní niektorých prípadov. Zariadenia a metódy, ktoré kriminálnici používajú sú rôzne. Nerád by som dával návod ďalším špekulantom... Pri odhaľovaní takýchto činov neraz pomohli občania. Napr. podozrivé používanie frekvencií, kde pracujú zariadenia na diaľkové uzamykanie vozidiel zaregistroval rádioamatér, ktorý to nahlásil Regulačnému úradu a polícii... V niektorých prípadoch odcudzenie nákupu prekazili ochrankári alebo pozorní občania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako sa chrániť?

 Na šťastie a všímavosť okolia sa spoliehať nemôžete. Predpokladám, že väčšina čitateľov dodržiava pokyny polície a nenecháva v aute cennosti. Vychádzam aj z predpokladu, že ak už chcú nechať tašky s nákupom v aute, tak sú v kufri auta a jeho obsah pred odchodom od auta zbytočne nevystavujú na obdiv. Pri naplnení týchto predpokladov je základný, jednoduchý a zároveň účinný spôsob ochrany pred krádežou vždy sa pred odchodom od auta presvedčiť, či je skutočne uzamknuté. Časť vodičov zabuchne dvere a po niekoľkých krokoch ponad plece diaľkovo uzamyká svoje auto. Keď je na parkovisku hluk, tak nemusí zaregistrovať, či sa auto uzamklo. Účinná ochrana je pritom veľmi jednoduchá a motoristov zdrží len sekundu, počas ktorej sa rukou na kľučke dverí auta presvedčia, či je skutočne uzamknuté. Predídu tým odcudzeniu vecí z neuzavretého auta. V prípade odcudzenia vecí z neuzavretého auta navyše hrozí, že poisťovňa zníži poistné plnenie alebo odmietne plniť.

 Ako som už spomenul prípady rušenia rieši Regulačný úrad. Pred tým, ako sa motorista rozhodne nahlásiť rušenie, tak by si mal skontrolovať stav batérií v ovládači a až potom volať Regulačný úrad. V minulosti sa stali prípady, keď motorista nahlásil podozrenie na rušenie, ale mal len vybité baterky v ovládači. Regulačný úrad nevykonáva servis zariadení.

Prajem vám ničím nerušené nakupovanie.

Roman Vavro

Roman Vavro

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  20x

Telekomunikačný analytik, bývalý hovorca Regulačného úradu, v minulosti Telekomunikačného úradu SR. Pôvodným vzdelaním a zamestnaním elektrotechnik, neskôr manažér, novinár a fotograf. Vo voľnom čase sa venuje rádioamatérskemu vysielaniu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu