reklama

Správni kandidáti, Richtárska prísaha, Kandidát so zárukou a iné frašky.

Svoje rozhodnutie kandidovať v komunálnych voľbách 2014 som oznámil cez svoj blog už 7. decembra 2013. Netrvalo dlho a prišiel som s nápadom ponúknuť voličom viac ako len neustále sa opakujúce prázdne sľuby. Vytvoril som jednoduchú predstavu spísania určitých záväzkov, resp. opatrení, ku ktorým by som sa jasne prihlásil a taktiež dôsledky uplatňujúce sa v prípade neplnenia alebo porušenia týchto záväzkov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

 Moju víziu som nazval veľmi jednoducho, ale výstižne – Zmluva namiesto sľubov. Spísanú som ju mal už pred niekoľkými mesiacmi, ale kvôli volebnému zákonu som ju uverejnil až tento týždeň. To znamená, v prvý zákonom stanovený deň pre kampaň ku komunálnym voľbám (škoda, že to nie je bežná prax aj pre ostatných kandidátov).

 Ostal som však pomerne zaskočený, keď som zistil, že s podobnou myšlienkou prišli aj iní. Neviem, či sa všetci inšpirovali mnou, ale v určitých prípadoch som o tom presvedčený. Priznávam, že ma to ale neskôr potešilo, lebo čím je viac slušných ľudí ochotných pristúpiť na takúto formu zmluvy, tým skôr nastane v slovenskej politike pozitívna zmena, ktorá je tu tak veľmi potrebná.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Pozrel som sa teda bližšie na ostatné iniciatívy. Objavil som Richtársku prísahu z dielne Radoslava Procházku a jeho strany Sieť, ďalej iniciatívu Správni kandidáti z dielne inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) alebo napríklad Kandidáta so zárukou spadajúceho pod občianske združenie Priama demokracia.

 Moje nadšenie však netrvalo veľmi dlho. Ostal som doslova sklamaný. Žiadna z vyššie spomenutých iniciatív totiž neobsahuje ani jeden jediný dôsledok neplnenia alebo porušenia vyplývajúcich záväzkov. Nuž a viete, ako to je u nás na Slovensku. Ak zákon nemá jasné hranice, slúži len na to, aby sa obchádzal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Práve preto chcem touto cestou vyzvať vyššie spomenuté inštitúcie, aby do svojich „zmlúv“ dopracovali dôsledky. Verím, že by vďaka tomu získali komunálne voľby pre občanov úplne iný náboj a dali im hlavne skvelý dôvod sa volieb vôbec zúčastniť. Moja Zmluva namiesto sľubov http://www.zmluvanamiestoslubov.sk má dôsledky tri. V prípade porušenia alebo nesplnenia niektorého z mojich záväzkov verejne prehlasujem, že bezodkladne odstúpim z verejnej funkcie, ktorú by som zastával, navrátim celý plat získaný za obdobie, ktoré som strávil vo verejnej funkcii a o danú verejnú funkciu sa už nikdy nebudem uchádzať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Dosť radikálne. Čo poviete? Som si však istý, že Slovensko potrebuje pozitívny radikalizmus. Kandidáti, ktorí majú čisté a čestné úmysly nemajú dôvod strachovať sa podpísať záväzky, z ktorých ale vyplývajú aj jasné dôsledky.

 Verím, že moja vízia je životaschopná. Potrebuje však byť prijatá a osvojená čo najväčším množstvom kandidátov a dôležité je tiež, aby sa jej dožadovala verejnosť. Na záver Vás preto všetkých prosím, aby ste šírili moju víziu, čím vytvoríme silný tlak na kandidátov a politické strany.

 Nepotrebujem mať z tohto vlastný osoh. Pokojne sa vzdám kandidatúry v prípade, ak sa moja myšlienka rozšíri a pritiahne pozornosť ďalších schopných kandidátov, vďaka čomu získame dobrých a čestných starostov.

Kristián Roman Zimmermann

Kristián Roman Zimmermann

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Moje životné motto vyjadrujevšetko dôležité o mne:„K víťazstvu zla postačuje,aby slušní ľudia neurobili nič.“http://zmluvanamiestoslubov.sk Zoznam autorových rubrík:  .verejné názory.súkromné názory

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu