reklama

Parkovacie automaty

Rád by som poukázal na jeden nedostatok u tzv.parkomatov, s ktorými sa denne stretáva väčšina z nás. Tieto riadky by som chcel smerovať hlavne na samosprávu, teda nových primátorov a mestské zastupiteľstvá. Iste sa už každému z Vás stalo, že niekde zaparkoval, prišiel k parkomatu a zistil, že nemá drobné aj keď „drobné" mal....

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

No najskôr asi treba špecifikovať slovo „drobné". Za čias „slovenských korún" v tom mal zrejme každý jasno. Mince od 0,50Sk do 10 Sk sa asi vo všeobecnosti považovali za drobné. Dnes, pri EURO-mene sa toto rozmedzie podstatne zvýšilo od 0,01€ po 2 €. Inými slovami od 0,30 Sk až po 60 Sk a to už je na zváženie, pre koľkých ľudí na Slovensku sa stále jedná o „drobné".

Na čo však tým chcem poukázať? Parkovacie automaty nemajú funkciu „vrátenie mincí". V čase slovenských korún by sa nad tým snáď ani nikto nezamýšľal, keď hodinové parkovné bolo okolo najvyššieho mincového nominálu. Dnes však je to trochu inak. Predstavte si, že prídete k parkomatu, máte v pláne sa zdržať 30min., hodinová sadzba je 0,30 € a vy máte vo vrecku 2€-mincu. Máte tri možnosti voľby:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1.) Pretože sa ponáhľate, do parkomatu vhodíte mincu s nominálnou hodnotou 2€(čo je 6-násobok ceny, ktorú máte zaplatiť)

2.) Spýtate sa náhodného okoloidúceho, či by Vám mincu nemohol rozmeniť(treba však trafiť na ochotného človeka )

3.) Idete do najbližšieho predajcu, disponujúceho s mincami a žiadate mincu rozmeniť(podmienkou je, že tieto subjekty musia byť po blízku, v opačnom prípade tým riskujete, že v tom čase Vám mestská polícia dá za stierač bloček s výmerou pokuty o nezaplatení parkovacieho poplatku)

Takže možnosti sú, nie je nikde povedané, že vodič nemá možnosť sa „voľne" rozhodnúť. Ale predsa len by som žiadal samosprávu miest, aby sa nad týmto problémom zamyslela. Myslím si, že nie je až taký veľký problém do parkomatov inštalovať funkciu „vrátenie peňazí", ktorú má inak každý iný automat. Určite by to potešilo podstatnú väčšinu vodičov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale ak by to malo skončiť len nejakým uznesení mestského zastupiteľstva, že : „ vodič je povinný mať pri sebe všetky druhy nominálov a pod..." nerobte si tú námahu a my občania si radšej počkáme zase na slovenské koruny.

Jozef Rošťák

Jozef Rošťák

Bloger 
  • Počet článkov:  34
  •  | 
  • Páči sa:  0x

...som obyčajný človek, ktorého zaujímajú veci aj "za vlastným plotom"... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu