reklama

Kométa má nové šaty

Posledné štyri dni sme mali vo Veterán klube železníc Poprad plné ruky práce. Našou túžbou bolo dostať električku Kométa do farby, ktorá najviac zodpovedá dobe jej vzniku a popri tom k nej opraviť náter na prívesnom vozni z roku 1908.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Kométa v novom šate. (na tejto fotke jej odtieň skreslilo slnko. V skutočnosti je krásne tmavozelená :)
Kométa v novom šate. (na tejto fotke jej odtieň skreslilo slnko. V skutočnosti je krásne tmavozelená :) 

Samotnému lakovaniu predchádzala veľmi precízna príprava. Bolo potrebné demontovať reflektory, zásuvky na čele Kométy, brzdové hadice. Aby sme prachom z brúsenia nepoškodili klzné ložiská, aj tie museli prejsť dokonalým utesnením.

Obrázok blogu

Až potom začala nekonečná práca ktorá trvala doslova tri dni a tri noci, počas ktorej sme staronový náter na Kométe vybrúsili a poškodené, popraskané miesta očistili. Po dôkladnom obrúsení povrchu, vyfúkaní a odmastení sa naniesla spojovacia farba, ktorá „zviazala“ starý náter s veľmi kvalitným novým.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Striekanie spojovacej farby pred nanesením novej, tmavozelenej.

Až potom nasledovalo finálne striekanie tmavozelenej farby. Električka a letný vozeň budú ešte doplnené zlatými ornamentmi, pribudnú ich evidenčné čísla z dôb dávno minulých a vlastnícka značka T.E.V.D. – Tatranská elektrická vicinálna dráha.

Obrázok blogu

Nezabudneme na logo spoločnosti Siemens, ktoré sa tak ako pred sto rokmi vynímalo na jej boku ako rukopis výrobcu elektrickej výzbroje. Farba však musí dobre vyschnúť, aby sme sa mohli realizovať na jej dokončení. Vzniká tak súprava, ktorá bude môcť odviezť viac návštevníkov. Električka má kapacitu 20 miest a spolu s prívesnými vozňami to bude viac ako 80.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nebojte sa, Kométa sa čoskoro predvedie v plnej svojej kráse. Najprv to bude jazda pre všetkých sponzorov opravy a hneď nato sa budú môcť do „bezvedomia“ odviezť aj všetci nadšenci tejto krásnej histórie.

Ján Sabaka

Ján Sabaka

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som železničný nadšenec, ktorý nechce aby si naše deti pamätali legendy tatranskej železnice iba z fotografií. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu