reklama

DIGI-TV: Dopĺňame ďalšie voľné satelitné stanice... ČASŤ 2.

Po inštalácii satelitného kompletu HUMAX DIGI+ pre sledovanie DIGI-TV väčšina užívateľov zistí, že príjem voľných programov z družice Intelsat 10-02 z ktorej vysiela paket DIGI-TV je veľmi obmedzená. Je viacero možností ako si rozšíriť ponuku programov, tentokrát si priblížime niektoré z nich... ČASŤ 2 – nakupujeme potrebné súčasti na riešenie pomocou MULTIFEED...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)
Obrázok blogu
(zdroj: foto: autor)

Pripomeňme si, čo je to MULTIFEED: prídavné zariadenie, v podobe „okuliarov“, ktoré sa nasúva na hlavné LNB a umožnuje „škuľavé“ príjmanie ďalších družíc pomocou prepínača. Využívame vedomosti o tom, ako sa na samotnej parabole lomí odrazený signál z družice ako aj to, že na samotnú parabolu dopadá signál z viacerých družíc tento môžeme za istých okolností spracovať a využiť v náš prospech.

Čo budeme potrebovať?

Obrázok blogu

1ks MULTIFEED 3LNB - „okuliare“ pre použitie až 3 LNB a tým príjem až z troch družíc (jedna z družíc bude samozrejme Intelsat 10-02, z ktorej vysiela paket DIGI-TV. V ponuke sú plastové a kovové multifeedy, na otestovanie som zvolil lacnejšiu variantu v podobe plastového držiaka na 3 LNB (jedna z pozícii je pevná, dá sa iba natáčať, nie je možné ju ale posúvať, túto použijeme neskôr ako hlavnú, teda na stredový LNB na rahne).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Obrázok blogu

CENA: 193,- Sk

2ks LNB – ktoré budeme smerovať na druhú a tretiu družicu. Na hlavné LNB použijeme ak je to možné (pokiaľ je dostatočne dlhé hrdlo) dodávaný LNB, ak nie, tento použijeme na vedľajšiu pozíciu a pre nákup zvolíme jeden z LNB s dostatočne dlhým hrdlom. Kúpil som UNI LNB so šumovým číslom 0,3 dB, výrobca STRONG.

Obrázok blogu

CENA: 2x 281,30,- Sk (562,60,- Sk)

Pôvodný LNB sme získali ZDARMA v rámci súpravy.

6ks F-konektor a 4,5m koaxiálneho káblu, jednu spojku F-F konektor na prepojenie počas doladenia bez nutnosti mať zapojený prepínač – na prepojenie všetkých troch LNB s prepínačom.

CENA:

F-konektory: 6x 7,- Sk (42,- Sk)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

spojka F-F: 35,- Sk

kábel 5m: 5x 14,- Sk (70,- Sk)

poznámka: cena kábla je závislá na type, odporúčam použiť taký istý typ, ako bude na zvyšnej časti zvodu, pokiaľ možno voliť zlatú strednú cestu medzi kvalitou a cenou. Určite je pekné chváliť sa, že máte kábel s cenou za 120,- Sk za meter, ale ak potrebujete ťahať nejakých 20 metrov, už to bude celkom značná čiastka a myslím, že na takú vzdialenosť bude postačovať aj oveľa lacnejší kábel. Výber bude myslím dostatočný. Vyvarujme sa použitia low-endových káblov, ktoré nie sú určené to na SAT prenos, nie vždy vyššia cena znamená aj lepšiu kvalitu!!! Napríklad poznám predajňu kde meter priemerného SAT koaxiálneho kábla stojí 4,90,- Sk a obyčajný kábel pre pásmo UHF (terestriál), ktorý ma o dosť horšie vlastnosti pre SAT prenosy, stojí 12,- Sk za meter :-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama


1ks DiseQc prepínač 4/1 – napriek tomu, že nám jedna pozícia ostane neobsadená (možnosť neskôr doplniť). Zvolil som model od Golden Interstar, čo nie je nijako extra model, na testovanie a pre naše účely plne postačuje. Výhodou tohto modelu je vonkajšie prevedenie (môžeme ho neskôr umiestniť priamo na stožiar za parabolu a tým čo najbližšie k LNB), ako aj aspoň základné zapúzdrenie, chrániace proti dažďovej vode, či snehu, (drahšie modely majú kryty aj úplne vodotesné, či prachotesné, vplyvy počasia sa po rokoch ale i tak prejavia). Je možné samozrejme použiť aj variant 8/1, ale ako som už spomínal, HUMAX DIGI+ podporuje len povely A,B,C,D a teda maximálne variant 4/1.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

CENA: 213,40,- Sk


Sumár:

MULTIFEED – 193,- Sk

2x LNB – 562,60,- Sk

originál LNB – 0,- Sk

6x F-konektory: 42,- Sk

spojka F-F: 35,- Sk

5m koaxiálny kábel: 70,- Sk

DiseQc prepínač: 213,40,- Sk


SPOLU: 1116,- Sk


Z pohľadu nákladov sa nejedná o príliš veľkú položku a jednoduchým dokúpením ďalšieho multifeedu pre 2LNB a ešte jedného LNB, F konektorov a kúska káblu si môžeme dopriať ešte jednu pozíciu, z ktorej budeme príjmať signál a voľné programy. Takáto investícia by bola cca ďalších 480,- Sk, pozor ale, že tieto „okuliare“ by museli pravdepodobne smerovať na opačnú stranu, ako základné, ktoré sme zvolili a hrdlo LNB by už muselo byť dostatočne dlhé, aby dokázalo zvládnuť 2x multifeed a originál držiak, ktorý je na parabole. Skôr, než by sme sa pustili do takéhoto rozšírenia odporúčam zvážiť, či to má zmysel a na západnom azimute je pre nás čosi tak zaujímavé, aby to malo zmysel. Rovno však zabudnite na pozíciu HISPASAT 30W, pokiaľ bude hlavný LNB smerovaný na DIGI-TV (INTELSAT 10-02 1W), rozdiel 29 stupňov bude pri tejto parabole a tak slabom signále z pozície 30W viacmenej nemožné zvládnuť.


Tento rozpočet a nakúpené veci vychádzajú z predpokladu, že budeme chcieť príjmať signál z nasledovných družíc:


INTELSAT 10-02 1W – na ktorej vysiela platforma DIGI-TV (odporúčam vychádzať s touto pozíciou ako s hlavnou, teda LNB, ktoré bude na hlavnom držiaku paraboly, vyladené na maximum možnosti, nakoľko príjem platenej časti je pre nás primárny a chceme mať istotu čo najlepšieho signálu.


HOTBIRD 13E – iba FTA programy


ASTRA 19,2E – iba FTA programy

tieto družice by mali mať podľa skúseností rezervu v našich končinách pre príjem aj „škuľavým“ spôsobom cez multifeed a pri parabole offset 0,8m by nemal byť väčší problém. Samozrejme, nikomu nezaručím, že počas silnej búrky nebude signál z vedľajších družíc stabilný, skôr sa dá čakať, že bude rapídne klesať (!!!) a môže nastať situácia že nebude možné príjmať FTA programy z iných družíc dočasne vôbec. Rovnako tak, v zime počas silného sneženia je nutné rátať s určitým poklesom signálu, (aj preto hlavné LNB smerujeme a vyladíme na DIGI-TV), na vplyv počasia si jednoducho budeme musieť zvyknúť. Ak by to niekomu robilo problém akceptovať, nech sa páči, sú tu iné varianty riešenia (toroidná parabola, samostatné paraboly pre každú družicu), pri ktorých sú možné oveľa lepšie výsledky.


Samozrejme, je možné si zvoliť aj štvrtú družicu, pri maximálnom využití prepínača, napríklad niektorú z družíc v rozpätí do 13W alebo do 30E (viacmenej extrémna hodnota).

V prípade, že chceme mať rovnaké možnosti na 2 nezávislých receiveroch HUMAX DIGI+, zvolíme si všetky LNB ako tzv. TWIN, budeme taktiež potrebovať 2 prepínače DiseQc (každý bude ovládaný z iného receiveru) a 2x toľko káblov a koncoviek na prepojenie. TWIN LNB začínajú s cenou niekde okolo 850,- Sk za kus, použiteľné TWIN LNB je cca 1100,- až 1700,- Sk za kus.

V prípade použitia multifeedu sa za žiadnych okolností NENECHÁME presvedčiť na použitie tzv. MONOBLOKU, len veľmi málo šťastlivcom by sa podarilo ho využiť na maximum, osobne pochybujem, že sa to za cenu od 1300,- Sk za takýto monoblok vôbec oplatí. Pri multifeede potrebujeme mať voľnosť nastavenia každého jednotlivého LNB v maximálnej možnej miere, čo nám toto zariadenie neumožní a obávam sa, že by sme len zbytočne vyhodili peniaze von oknom.

Rovnako tak radšej zabudnime na kombináciu motor a multifeed!

Vopred však upozorním, že v mojom prípade použijem jednu parabolu špeciálne pre družicu Intelsat 10-02 a na druhej parabole budem riešiť multifeed, čo je trošku odlišné riešenie od pôvodne zamýšľaného riešenia s jednou parabolou, ak však máte 2 receivery, ktoré ste získali aj spolu s celou zostavou k 2 zmluvám na DIGI-TV je to veľmi rozumné riešenie. V takom prípade je nutné riešiť, či chcete na oboch zariadeniach pozerať tú istú ponuku z družíc, alebo zvolíte len možnosť nejakej kombinácie a tomu prispôsobiť hneď aj výber nákupu jednotlivých komponent. V diskusii rád odpoviem na prípadne špecifické riešenia.

Vysvetlivky:

SINGLE LNB – konvertor s jedným výstupom (označujem ho tiež len ako LNB) umožňujúci príjem iba na jednom receivery (SAT technika nedovoľuje úplne jednoduché vetvenie signálu ako sú mnohí zvyknutí z bežných anténnych rozvodov spôsobom, že zaradíte na kábel rozbočovač a tým je to vybavené. Je nutné použiť špeciálne LNB (TWIN, QUATRO atď.).

TWIN LNB – konvertor s dvoma výstupmi, ktorý umožňuje pripojiť na jedno LNB až 2 nezávislé príjmače bez toho, aby sa tieto vzájomne ovplyvňovali. Samozrejme, z jedného LNB je možnosť príjmať na oboch vždy iba tú istú družicu!

QUATRO LNB – konvertor so štyrmi výstupmi, až 4 nezávislé receivery. Tá istá družica.

QUAD LNB – špeciálny typ konvertora, ktorý má síce 4 výstupy, ale v týchto sa nachádza rozdielny signál. Používa sa v spolupráci so špeciálnymi multiprepínačmi ktoré umožňujú príjem rádovo 16 a viac nezávislých receiverov. Využitie nájde napríklad v hoteloch, ktoré si môžu dovoliť aj zaplatiť veľmi vysokú cenu za takéto zariadenia. Iba jedna družica.

MONOBLOK LNB – špeciálny druh LNB, ktorý v sebe zlučuje 2 LNB. Tieto sú voči sebe v presne stanovenom rozostupe a umožňujú jemné zásahy do sklonu LNB. Štandardne sa stretnete v predajniach s prevedením napríklad 6 stupňov. Takýto LNB sa dá teda použiť na príjem 2 družíc, ktoré sú od seba vzdialené práve 6 stupňov (plus tolerovaná odchylka), napríklad ASTRA 19,2E a HOTBIRD 13E, prípadne iná kombinácia. Existujú aj iné rozostupy, tieto sú ale pevne dané na konkrétnom LNB a ani v budúcnosti ich nezmeníte. Výhodou je, že nemusíte použiť multifeed. Nevýhodou je rádovo vyššia cena.

UPOZORNENIE: Vzhľadom na to, že v zariadení HUMAX DIGI+ je vložená originálna karta od DIGI-TV, je potrebné si uvedomiť, že žiadnym z následne popisovaných spôsobov nebudete môcť príjmať iné kódované pakety bez nutnosti vlastniť ďalšie prídavné kódovacie karty, prípadne ďalšie zariadenia. Spôsoby rozšírenia ktoré uvádzam sledujú cieľ v podobe umožnenia príjmu tzv. FTA, teda voľných programov, ktoré sú vysielané z iných družíc a nechcú byť návodom na nelegálny príjem platených DTH systémov!

V ďalšej časti sa pozrieme na to, ako to celé nahodiť na parabolu. Článok na mojom blogu hľadajte niekedy v priebehu zajtrajšieho dňa.
foto: autor

Štefan 'Dominik' Sabo

Štefan 'Dominik' Sabo

Bloger 
  • Počet článkov:  94
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mobilný a internetový "závislák",ktorý má plnú hlavu nápadov, myšlienok.Narodil sa v roku 1978, štandardne pôsobiaci ako freetimer.blog[at]omnibus[dot]skBlogujem: Zoznam autorových rubrík:  SuperStarPDA a MobilyPolitikaBleskovkySpomienky na minulosťOFF-TopicZákazník náš pánSúkromnéSatelitNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu