reklama

Čo je kľúčový problém Slovenska

Je tesne pred voľbami a politici sa snažia presvedčiť nás o tom, že poznajú naše problémy, respektíve tieto problémy dokážu riešiť. Po sledovaní posledných výstupom mám pocit, že sa nám snažia ponúknuť tovar, ktorý majú na sklade

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

akurát väčšinou ide o starší tovar bez sezónnych zliav. Slová ako čistota , transparentnosť ,morálka, slušnosť len tak lietajú, ale je potrebné poznamenať, že skutek často utek. Máme 27 rokov po nežnej revolúcii, keď si ľudia otvorene hovoria o tom, či to, čo sme za 27 rokov dosiahli stojí vôbec za to. To je vážne. Za dvadsať rokov ( od 48 do 68 ) bol vybudovaný socializmus . Čo sme vybudovali my za 27 rokov ? A to je otázka na všetky relevantné strany nielen na jednu. Keby bol tábor zlých a dobrých bolo by to pozajtra oveľa jednoduchšie. Bohužiaľ to nie je to čierno -biele. A prečo je to tak ?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je to tak preto, že sme systematicky nebudovali inštitúcie, ktoré by boli schopné reálne fungovať a chrániť hodnoty, ktoré hlásajú. Ak nebudujete fungujúci systém inštitúcií , tak čestnosť, transparentnosť, morálka sú len slová. Nenadarmo je pri začiatkoch právneho štátu garancia práva na spravodlivý proces, aby nikto nemohol byť zbavený života, slobody a majetku bez riadneho súdu. Na tomto stojí koncepcia angloamerického rule of law. Keď to vedeli naši predkovia v 13 storočí ( 1215 magna charta ) , tak mi nemusíme objavovať 800 rokov objavené. Stačí len aplikovať do praxe.

Ako sa dotýka nevymožiteľnosť práva nás konkrétne. Minulý rok tu rezonovala reštrukturalizácia jednej veľkej firmy ( netreba menovať ) . Ja osobne nehodnotím zákonnosť/ nezákonnosť procesu, ktorého som nebol účastníkom. Faktom ale , že mám za sebou bohaté skúsenosti skúseností s konkurzmi a príbehov ako bol tento sa odohrávajú desiatky / možno stovky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo to v praxi znamená pre štát - ak veritelia prídu o 1000.000 Eur napríklad preto, lebo firma skrachuje, alebo zmizne vytvoria opravné položky do výšky 100% nedobytnej pohľadávky o ktorú prišili. To znamená, že ak dodávatelia prídu o milion Eur , štát nepriamo príde o 220.000 Eur v čistom aj keď tam nemusel mať pohľadávku. Myslím, že nie je nutné zdôrazňovať, že sumy sú ďaleko vyššie. 

Štát nejako tie peniaze zohnať musí. Robím z právnikom, ktorý kedysi robil pre jednu veľkú banku a povedal - my sme zlyhané úvery postúpili a zvýšili poplatky - a bol pokoj . Toto presne robí štát. Každý, kto sleduje legislatívu musí si všimnúť, že sa stále viac a viac ukladá na malých , ale systém vymožiteľnosti práva sa podstatne nereformuje, Ja tvrdím, že pokiaľ nebudeme mať profesionálnu štátnu správu a nezreformujeme justíciu tak sú reči o efektivite iba rečníckym cvičením.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Preto treba rozmýšľať nie v rovine prázdnych fráz, ale konkrétnych skutkov.

Želám peknú volebnú sobotu.

Samuel Diatka

Samuel Diatka

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Právnik, človek, ktorý sa zaujíma o veci verejné . Zaujímam sa o veci okolo seba a píšem o svojej práci na webe http://webpravo.eu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu