reklama

Opera a FireFox z pohľadu laika

Aj keď sa do počítačov ako-tak rozumiem, stále som laik. A pohľad bežného užívateľa väčšinou býva ten najdôležitejší. A tak som sa rozhodol svoj pohľad na tieto dva prehliadače publikovať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)
Obrázok blogu

Ostatne, to že názor zákazníka je dôležitý, />vidno ja podľa tohto.

Začnem najprv tým, prečo sú tieto prehliadače najobľúbenejšie.

Vlastne najobľúbenejší je prehliadač Internet Explorer. Ale ten, komu nieje jedno jeho bezpečnosť, ho nepoužíva. Teda väčšina používateľov internetu, ktorý sa do počítačovej problematiky aspoň trochu rozumejú. 

 Najväčší rozdiel medzi Operou a FF je vo filozofii produktu. Firefox bol od začiatku robený ako OpenSource projekt, teda ako softvér, ktorého zdrojový kód je voľne dostupný. To znamená, že si môže každý modifikovať, ako chce. To dáva možnosť využiť jeho jadro pre iné programy, ale aj programovať aj rôzne rozšírenia. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Opera je komerčný produkt, aj keď sa za jeho využívanie neplatí. Hoci kedysi sa platilo. Firma Opera však musela kvôli tlaku tlaku Microsoftu, ktorý začal k Windowsu dodávať svoj Internet Explorer. Tým vlastne donútili firmu Netscape vyhlásiť bankrot, pretože, rovnako ako Opera, ponúkala svoj prehliadač ako platený komerčný produkt. Z Netscapu neskôr vznikla Mozilla Foundation, produkujúca FireFox. Opera sa však zachovala inak, presunula svoje podnikateľské aktivity inam. A to im stále umožňuje produkovať Opera Web Browser. 

 Ale späť k obľúbenosti. Opera aj FF umožňujú používanie praktických rozšírení. Taktiež sa neustále zlepšujú, ale Internet Explorer je už niekoľko rokov ten istý. Viem, pred nedávnom vyšla beta verzia IE7. Ale stále je to len Internet Explorer, so všetkými svojimi chybami a nedostatkami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Chybu však nájdeme aj u alternatívnych prehliadačoch, ktorými Opera aj FF sú. Ale nieje to chyba zapríčinená nimi samotnými alebo ich tvorcami. Ide o to, že súčasťou balíka Office je aj program FrontPage, čo je editor web stránok, akási jednoduchá obdoba Dreamvieweru. A chyba je práve v ňom, umožňuje vytvárať stránky len IE only. A, samozrejme, ani Opera ani FF ich nemôžu správne prečítať. Sú však aj alternatívne prehliadače, ktoré ich prečítať dokážu, ako napr. Netscape (ktorý je síce postavený, tak ako všetky produkty Mozilly, na jadre Gecko, ale má dvojitý engine), alebo Maxthon Browser(kôli tomu, že je postavený na jadre IE6). No tieto ani zďaleka nie sú také obľúbené. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Základným, a najväčším rozdielom medzi FF a Operou ja rýchlosť. Opera je jednoducho o poznanie rýchlejšia. Ako pri načítavaní stránok, tak aj pri štarte. Opera taktiež zvládla aj Acid2 Test zobrazovania. Tu sa ako keby rozdiely končili. Samozrejeme, nájdu sa ešte rozdiely v GUI. Čo sa týka práve grafického rozhrania, to si môže každú užívateľ upraviť podľa svojho vkusu. Oba prehliadače totiž ponúkajú možnosť skinovania, teda aplikovania rôznych vzhľadových tém. V FF osobne používam vydarenú tému iFox, inšpirovanú vzhľadom Apple a Mac OS X. V Opere som si vystačil s pekným základným vzhľadom. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Tu sa možnosti porovnávania končia. Preto si myslím, že každý užívateľ by mal zistiť, čo mu je bližšie a čo mu viac sedí. Ja som si v poslednej dobe zvykol používať Operu, ale FireFox sem-tam zapnem tiež.. 

 Každopádne, skúsenosť s oboma týmito prehliadačmi by dnes mala patriť do základnej počítačovej gramotnosti. Preto tým, ktorý používajú FF, odporúčam skúsiť Operu. A zase naopak. 

 Opera aj FireFox sú nepochybne vydarené programy. Aj keď na chrbát im už začína dýchať novinka Flock, čo je prehliadač postavený taktiež na jadre Mozilly. Ale o ňom nabudúce...

     

/>

Samuel Kolesár

Samuel Kolesár

Bloger 
  • Počet článkov:  52
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Technicky založený typ. Snažím sa po svete chodiť s otvorenými očami. (na fotke v Mercedese SL) Zoznam autorových rubrík:  AutáPočítačeZo životaTechnikaAuto newsArchitektúraAutá snov-seriálSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu