reklama

Cancún po hurikáne Wilma

Viacero mojich priateľov a známych sa pýtalo, či som v poriadku. Mexiko predsa postihol jeden z najhorších hurikánov v histórii. Nemusíte sa obávať, tu v Chapale je všetko OK. Mexiko je obrovská krajina a od nás na Cancún je to asi 2000 km. U nás svieti slnko a už asi týždeň vôbec nepršalo :-).Situácia na Cancúne je však úplne iná ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Turisti v jednom z útulkov na Cancúne
Turisti v jednom z útulkov na Cancúne (zdroj: www.jornada.unam.mx)

O hurikáne Wilma sa dosť popísalo aj v SME a iných slovenských médiách. Nebudem sa preto opakovať a ponúkam Vám zopár mojich postrehov z mexickej tlače a šokujúce fotografie.

Ak aj máte v Mexiku na dovolenke známych či rodinu, nie je dôvod na paniku. Straty na životoch spomedzi zahraničných turistov nie sú hlásené. Správy hovoria o 10 - 12 mŕtvych Mexičanov, postihnutých sú však tisíce domácich aj turistov. Wilma už Mexiko opustila a život sa pomaly vracia do normálnych koľají. Letisko v Cancúne je opať otvorené a ďalšie stovky turistov smerujú do Meridy, odkiaľ sa budú snažiť dostať domov, potom ako strávili v útulkoch niekoľko bezsenných nocí. Američania opäť museli ukázať, že sú niečo extra. Americká ambasáda z vlastných prostriedkov zaplatila autobusy, ktoré dopravujú amerických turistov z Cancúnu do Meridy. Turisti, ktorí mali menej štastia a narodili sa v inej krajine, si musia cestu hradiť sami, a čakať na voľné miesta v linkových medzimestských autobusoch.

Aj slovenské a české cestovky museli zareagovať na vzniknutú sitáciu. Niektoré rušia zájazdy smerujúce na Cancún. V tom horšom prípade musia pristúpiť na zmena trasy, ak sú turisti už v Mexiku. Z turisticky zaujímavých destinácií bol postihnutý iba Cancún a okolie. Predchádzajúci hurikán Stan zasiahol juh štátu Chiapas v okolí mesta Tapachula a niektoré oblasti štátu Veracruz. Palenque, San Cristóbal de las Casas a ďalšie destinácie sú mimo nebezpečenstva. Sezóna hurikánov sa už pomaly končí a preto sa nemusíte obávať cestovať do Mexika.

Cancún bol poškodený asi najviac. Postinuté boli aj oblasti Riviera Maya a Playa del Carmen, plus ostrovy Cozumel a Isla Mujeres. Tulum je vyše 100 km na juh od Cancúnu a tak sa vyhol hlavnému náporu hurikánu. Väčšina hotelov na Cancúne je momentálne zatvorená a niektoré otvoria vraj až na Vianoce. Avšak každým dňom prichádzajú hotely o tisíce či možno milióny dolárov zisku a preto sa určite budú snažiť otvoriť čo najskôr. Aj väčšina štátnej pomoci smeruje na Cancún a na ostané oblasti postihnuté záplavami sa akosi zabudlo. Je to pochopiteľné, Mexiku ide o medzinárodnú prestíž a snaží sa o čo najrýchlejsšiu obnovu "zdroja príjmov a pracovných miest". Chudobní indiáni v Chiapas môžu ešte chvíľu počkať, ale business nie :-o.

Priložené fotografie sú hlavne z Cancúnu a okolia. Osobne najviac ma šokovalo rabovanie, ktoré postihlo Cancún potom, ako sa hurakán ukludnil. Nešlo však len o bezdomovcov a chudákov, ale skôr o organizované skupiny mladých ľudí, ktoré z postihnutých obchodov odnášali pračky, chladničky či LCD televízory. Polícia musela strieľať do vzduchu a bol dokonca vyhlásený zákaz vychádzania v noci.

Tragédia, ktorá Cancún postihla bola teda dvojnásobná, okrem prírodných živlov sa o časť skazy postarali samotní Mexičania. V celom Mexiku sa práve organizujú zbierky na pomoc postihnutým oblastiam. Ja si však myslím, že krajine sa dá efektívnejšie pomôcť aj inak ako peniazmi a potravinami. Pomôžme im radšej mať menej detí. Rodičom potom zostane viac peňazí aj času, aby svoje deti lepšie vychovali a zaplatili im školy. Dúfajme, že potom už nebudú rabovať. Možno tiež rodičia budú mať viac prostriedkov na lepšie a kvalitnejšie bývanie. Veľa problémov hlavne v Chiapas vzniklo kvôli tomu, že ľudia bývali na nevhodných a lacných pozemkoch pri riekach a ich domy tiež neboli kvalitne postavené a tak teraz zostali úplne bez strechy nad hlavou. Lepšie ako posielať potraviny a lieky každý rok stále väčsiemu počtu ludí by asi bolo naučiť ich mať len toľko detí, o koľko sa vedia postarať. Dôležitá je predsa kvalita a nie počet :-).


Fotografie (bez komentára)

Fotografie sú prevzaté z mexických novín La Jornada , podľa môjho názoru jedny z najlepších v krajine.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu





Obrázok blogu







Samuel Kováč

Samuel Kováč

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Spolu s manželkou a fotografkou Tatianou Murčovou žijem v Mexiku a vlastním tu cestovnú kanceláriu Mexico Tours. Okrem cestovania sa venujem ekonomike, burzám, obchodu, počítačom, mobilným technológiám a filozofii. Zoznam autorových rubrík:  CestovanieEkonomikaSpoločnosť a kultúraDoprava

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu