Dá sa povedať, že Mexiko ako krajina je na Slovensku veľmi populárne. Svedčí o tom už len množstvo mexických reštaurácií. Druhá vec je, že málokde je jedlo autentické. To však bežný návštevník nerozozná a snaha sa každopádne cení :-o. Veľa iných vecí na Slovensku sa vydáva za "pravé mexické" a v Mexiku ich pritom nenájdete. Napríklad taká tequila Olmeca, alebo Black Death ... sú síce vyrobené v Mexiku, ale pravdepodobne sú určené výhradne na vývoz ;-).
Počas tých pár týždňov na Slovensku som mal možnosť ochutnať napríklad mexickú kukuricu:

Alebo mexickú horčicu:

Nevadí, že vôbec neboli vyrobené v Mexiku. Chutili výborne a pripomenuli nám náš druhý domov. V jednej nemenovanej reštaurácii som dokonca narazil na chili con carne. To v Mexiku tiež nemáme, a turisti sa ho zvyknú veľmi dožadovať. Ide totiž o tradičné jedlo z Texasu a New Mexico v USA, ktoré niektorí ľudia mylne spájajú s Mexikom.
Naopak v Mexiku sú veľmi populárne európske jedlá a potraviny, a možno len my ako rodení Európania vieme, že originál chutí trošku ináč ...