reklama

Otváracie hodiny obchodov v Mexiku? Noooo, je to zložité.

Mexičania sú povestní svojim pohodovým prístupom k práci a životu celkovo. A v prípade otváracích hodín častokrát neplatí to, čo je napísané ... ak teda vôbec na obchode niečo uvedené je.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Otváracie hodiny
Otváracie hodiny (zdroj: Samuel Kováč)

Aby sa vyhol sťažnostiam, jeden miestny obchod to vyriešil veľmi elegantne. Text na ich „otváracích hodinách" v preklade znamená asi toto:

Otváracie hodiny:
Otvoríme vtedy, keď prídeme (do práce).
Zatvoríme vtedy, keď odídeme.
A keď prídeš a nie sme tu,
znamená to, že sme sa nezhodli (na čase).

Čo k tomu dodať? Možno len toľko, že firmy či obchody, ktoré otváracie hodiny uverejňujú a aj ich viac - menej dodržiavajú, fungujú asi takto:

Banky otvárajú medzi 8 a 9 ráno a zatvárajú väčšinou o 4 poobede, niektoré o 5. A to len cez týždeň, víkendy sú nebankové dni.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľké supermarkety otvárajú okolo 7-8 ráno a zatvárajú o 10-11 večer, sedem dní v týždni.

Butiky v nákupných centrách fungujú medzi 10-11 ráno až do 8-9 večer, tiež celý týždeň.

Možno si teraz hovoríte, a čo tradičná poobednajšia siesta? Tú v súčasnosti dodržiavajú len niektoré obchody, hlavne menšie v rukách súkromníkov, či v okrajových mestách. Tie zatvárajú medzi 2 a 4 poobede, a doprajú si dve hodinky na kvalitný obed.

Ak teda dorazíte do obchodu a je zatvorený, hoci by mal byť v plnej prevádzke, nezúfajte. Možno si len pracovník odskočil niečo nakúpiť či vybaviť. A hoci tam nechal lístoček, že "Prídem za 20 min.", nespoliehajte sa na to, že je dnešný.

Samuel Kováč

Samuel Kováč

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Spolu s manželkou a fotografkou Tatianou Murčovou žijem v Mexiku a vlastním tu cestovnú kanceláriu Mexico Tours. Okrem cestovania sa venujem ekonomike, burzám, obchodu, počítačom, mobilným technológiám a filozofii. Zoznam autorových rubrík:  CestovanieEkonomikaSpoločnosť a kultúraDoprava

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu