reklama

Adoptujte si priateľa

V poslednom čase sa mi zdá, ako keby pribudlo týraných, zanedbávaných  a opustených zvierat.Nie je to  pravda. V mojom zornom poli pribudlo mnoho  ľudí, ktorí  nie sú ľahostajní k utrpeniu .To je dobrá správa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Zlá správa je, že útulky sú preplnené, a mnoho zachránených zvierat nie je kam umiestniť. Nechcem presviedčať ľudí, ktorí psa alebo mačku,nechcú, že majú chcieť. Tento text je pre ľudí, ktorí sa rozhodujú, či obohatiť svoj život o štvornohého priateľa. Pokúša sa vysvetliť niektoré predsudky týkajúce sa psov. Vychádza z vlastných a sprostredkovaných  skúseností.

 

Bývam v byte, pes patrí na dvor.

 Pomerne častý predsudok. Mnoho psov je úplne štastných v byte, v blízkosti svojej rodiny. Určite sú spokojnejší, ako psi, ktorí majú obrovský výbeh, a svojho pána vidia možno raz do dňa, keď im prinesie misku. Okrem veľkých a veľmi aktívnych psov, väčšina zvláda život v byte, samozrejme za predpokladu pravidelného a dostatočného venčenia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Psi z útulku sú ťažko vychovateľní.

Každý tvor v útulku má svoj príbeh, a ani jeden z nich nie je šťastný. Niektoré príbehy sú nekonečne kruté, a zvieraťu trvá nejaký čas kým pochopí, že nie každý človek mu chce ublížiť. Naopak, väčšina na ľudí nezanevrela, a sú neskutočne oddaní, a ochotní splniť pánovi každé želanie. Stačí si len vybrať, prípadne nechať si  poradiť.

 Mám už jedného psa, ktorý veľmi žiarli, nemôžem si vziať druhého.

 Väčšina psov jedináčikov bude žiarliť, ak k vám príde návšteva so psíkom. Takmer každý však privíta nového kamaráta, akonáhle pochopí, že je to nový člen rodiny. Psi majú stále zachované pravidlá svorky v génoch, veľmi rýchlo si stanovia kompetencie a budú spolu vychádzať. Podľa mňa platí pravidlo, že s dvoma psami je dvakrát viac zábavy. Samozrejme, existujú výnimky z tohto pravidla, a treba tiež rešpektovať špecifiká, vek a veľkosť psov. Našťastie existujú ľudia, ktorí vám pri výbere poradia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mám/čakám dieťa, nehodí sa mať psa.

 Je mnoho psov ktorí milujú deti a sú k nim maximálne nežní a ohľaduplní. Moja dcéra vyrastala od narodenia so psom, a okrem toho, že je empatická ku všetkým bytostiam, naučila sa byť aj zodpovedná a ohľaduplná. Okrem toho, existujú výskumy potvrdzujúce, že dieťa vyrastajúce so zvieraťom je odolnejšie voči alergiám.

Ak zviera mať nechcete, ale chceli by ste pomôcť, môžete:

- Podporiť útulok vo vašom okolí-finančne alebo materiálne (mnohé pred zimou ocenia deky, staré koberce, matrace a pod., ak nič podobné nemáte, kúpte vrecko granúl, obojky, peliešok, alebo sa spýtajte, čo práve potrebujú)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- Venčením psov v útulku-personál v útulku má kopec práce s čistením, kŕmením, ošetrovaním psov, ak psovi doprajete prechádzku alebo výbeh, budete mať z toho  osoh aj vy

- Podporou projektu zameraného na zníženie počtu nechcených spoločenských zvierat-viac info na stránke www.daruj2euradarujzivot.sk

- Pomôcť pri inzercii, zdieľaním odkazov na FB

- Pomôcť prevozom-ak cestujete a máte v aute miesto na prepravku, možno práve vaším smerom potrebuje previezť štvornožec do vytúženého nového domova

- Ak stále váhate, či mať alebo nemať psa, možno by práve vám pri rozhodovaní pomohla dočasná opatera-niekedy je potrebná aj na pár dní, kým sa uvoľní miesto, alebo nájde trvalý domov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zoznam útulkov s kontaktmi nájdete na stránke www.psiadusa.sk.

Daniela Sánthová

Daniela Sánthová

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Trstina vo vetre... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu