reklama

Kastrujte všetko, čo neutečie na strom!

Možno chodievate na návštevu  k starým rodičom, alebo  príbuzným niekam na vidiek. A možno tam majú občas šteniatka, alebo  rozkošné malé mačiatka. Pobavíte sa pohľadom na ich  hry, vaše deti majú o zábavu postarané, urobíte super fotky. A keď prídete nabudúce, už ich  nenájdete. Možno si  ich pobrali susedia. A možno aj nie. Veľmi pravdepodobne tam však o pol roka nájdete ďalšie. A o ďalší pol rok znova. Tušíte, kde a ako končia tisíce takýchto  životov každý rok?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (105)

Psi a mačky sú na Slovensku, ale i v mnohých iných krajinách veľmi premnožené. Následkom sú preplnené útulky a množstvo túlavých psov a mačiek, ku ktorým denne pribúdajú ďalšie. Šteniatka v krabiciach od topánok, v igelitkách alebo rovno v kontajneri nachádzame každú chvíľu. V mnohých obciach a mestách žijú psi vo svorkách a množia sa nekontrolovateľne ďalej.

Spôsob, ako tomu predchádzať, je veľmi jednoduchý. Kastrácia a sterilizácia je pomerne nenáročný ambulantný zákrok, ktorý vykonáva bežne väčšina veterinárnych ambulancií. Stačí sa dopredu objednať a obetovať pár hodín svojho času a cenu zákroku podľa jeho druhu a cenníka veterinára. Za túto cenu však môžete zachrániť teoreticky až nekonečné množstvo životov. Zvieratá sa totiž rozmnožujú geometrickým radom. Niekto zbehlý v matematike sa dopracoval k takýmto výsledkom: ak máme nekastrovaného kocúra a nesterilizovanú mačku, pri dvoch vrhoch ročne a množstve 2 až 8 mačiatok na jeden vrh namnožíme za 5 rokov 12 680 mačeniec a za 10 rokov nám ich populácia narastie na úctyhodných cca 80 000 000 kusov. U psov sú výsledky podobné. Nie je také ťažké vypočítať, koľko ich pripadne na jednu domácnosť, ak by sme mali dať domov každému z týchto zvierat.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V prípade, že pre šteniatka alebo mačiatka svedomito zakaždým hľadáte nových majiteľov, po tomto zákroku máte o starosť menej. A ak vaši susedia alebo známi túžia presne po takom psíkovi ako je ten váš, skúste ich presvedčiť, aby dali šancu zvieraťu, ktoré sa už narodilo a na novú životnú šancu čaká v niektorom útulku. Psov aj mačiek- čistokrvných, veľkých, malých, mladých, dospelých, všetkých farieb a veľkostí je tam žiaľ dosť, takže toho svojho si určite vyberú.

Možno si poviete, že je pre zvieratá prirodzené mať mláďatá. To platí, ale iba v prípade, že o mláďatá je teraz a bude aj v budúcnosti dobre postarané. Už teraz je na svete a aj vo vašom okolí množstvo mláďať, ktoré starostlivosť potrebujú...a nemajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Nedávno vznikol na Slovensku projekt, zameraný na zníženie počtu nechcených spoločenských zvierat. Viac informácií hľadajte na stránke www.daruj2euradarujzivot.sk.

Možno si poviete, že vás to nemusí trápiť a že máte kopu dôležitejších problémov. Ale keby sme hasili aj to, čo nás (zatiaľ) nepáli, možno by bol svet pre nemé tváre o niečo menej bolestivý..

Daniela Sánthová

Daniela Sánthová

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Trstina vo vetre... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu