reklama

Zlí politici a dobrí občania?

Na Slovensku panuje hnus z politiky, aký som so svojou generáciou asi ešte nezažil. Dôsledkom bude zrejme nízka účasť v predčasných voľbách, pretože čoraz viac ľudí opovrhuje politikou ako takou, teda i volením si svojich zástupcov. No niekto nám aj tak vládnuť bude a bude to bolieť. Ja však nie som v šoku zo žiadnej kauzy gorila. Som zase raz v šoku zo slovenskej spoločnosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Pre začiatok pár viet k tomu, o čom píšu už viac ako dva mesiace všetci. Kauza Gorila. Neprekvapuje ma. Naopak, spomínate si na škandál na Trenčianskej Univerzite? Presne ten mi to pripomína. Príde jeden veľký dôkaz nekalej činnosti a tým sa jeden aktér diskvalifikuje a vzbudí opovrhnutie u verejnosti. Ten aktér sa však nelíši od iných, len mal smolu, že sa to prevalilo práve uňho. Všetci sa tvária, že iní sú čistí, ale oni mali len tento krát šťastie. S Gorilou je to podobné. SDKÚ-DS si odnieslo z tohto najväčšiu ujmu (prepad preferencií na tretinu!) a Smer a spol. sa tvária, akoby sa ich nič také netýkalo. Čo je nejaké prekvapenie, že politika je u nás špinavá?! Čo nikto nevedel, aká je tu korupcia?!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Teraz k protestujúcim. Pri všetkej úcte, som z nich znechutený. Najprv nevedeli formulovať poriadne požiadavky, potom sa roztrieštili, porobili dosť veľký bodrel v uliciach, až nakoniec, keď odobrali Ficovim oponentom nejaké percentá, prišli s návrhmi, z ktorých niektoré môžeme považovať za rozumné. Protiústavnosť volieb by som tam nezaraďoval... Opäť, chápem znechutenie ľudí z toho, že politici stále vytvárajú nejaké škandály. Ale tu prichádza ta najzákladnejšie otázka:

Politici sú tí zlí v našej spoločnosti??? Veď oni sú len reprezentantmi nás ľudí. Lekári, úradníci, učitelia, ale aj podnikatelia, účtovníčky, zvárači atd. sú dobrí, ale práve politici sú tí zlí?! Týmto sa nezastávam politikov, práve naopak. Ale ak je nejaká korupcia u lekárov, na úradoch, pri dopravných priestupkoch, na súdoch či v školstve, nie je pochopiteľné, že je aj „tam hore“? Politici sú takí dobrí či zlí, ako ich voliči a vôbec celá spoločnosť! Ak niekto tvrdí, že prinesie do politiky slušnosť a transparentnosť, tak buď klame, alebo má pred sebou nesmierne náročnú úlohu. Transparentnosť, slušnosť, ale predovšetkým morálku treba celej spoločnosti, z ktorej tí večne zlí politici pochádzajú!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ani ja neviem presne, ako by sa to dalo vyriešiť, no čosi tuším. Ak niečo našej spoločnosti určite nepomôže, tak je to väčší štát. Väčšie dane, viac úradníkov, väčšie vládne zásahy i viac dávok rovná sa viac zla! Pozeral som poslednú predvolebnú diskusiu na verejnoprávnej televízii a zo šiestich vrcholových predstaviteľov najsilnejších strán vo mne vzbudil v tomto smere nádej iba Richard Sulík, čo je politik, ktorého určite voliť nepôjdem. Ako som spomenul, štát potrebuje v prvom rade morálku, no homosexuálne manželstvá, legálne drogy a sekularizmus morálku spoločnosti určite neprinesú. Na tú treba rodinu, cirkev, ale aj väčšiu zodpovednosť človeka za seba samého, čo by menší štát priniesol. Zvýšiť úroveň morálky v spoločnosti je nadľudská úloha, ktorá zahŕňa viac ako jednu generáciu, preto by sme mali najprv poraziť to zlo v politike.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

I keď budú politici rovnako úplatní, napáchajú oveľa menej škody, ak budú menej rozhodovať a narábať s menším objemom peňazí. Na tom sa asi zhodneme všetci. Napríklad Ficove zamýšľané mimoriadne zdanenie bánk by predsa znamenalo viac peňazí na kradnutie! Ak si vytvoríme nejaký fiktívny a nepresný vzorec, že zo 100€ vo verejnej správe sa 25€ ukradne a 25€ neefektívne využije, tak potom je všetkým jasné, že čím menej peňazí pretečie štátom, tým lepšie pre nás všetkých. Oslabenie štátu nevyrieši všetko, no kým rodiny a cirkvi vychovajú generáciu ľudí, ktorá bude vedieť, že kradnúť je zlé aj keď sa nikto nepozerá, je to aspoň jeden krok v prospech našej spoločnosti.

Martin Sáraz

Martin Sáraz

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Politika, hokej, americký futbal, country music a poriadne autá, to je moje! Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu