reklama

Protestný Piatok aneb Bude zloba, šéfe!

V novom roku 2012 sa stráca dávno zaužívané pravidlo: piatok - deň resetovania hláv. Od nového roku je piatok deň protestov. Tak ako minulý piatok v Bratislave, tak aj na ten ďalší piatok je pripravený veľký protest. A nie len v Bratislave.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Zatiaľ sa výrazne protestuje len proti slovenským politikom, ktorí nás už nejedno desaťročie, doslova, maGorili. Po kauze Gorila, ktorá bola prepisom a dôkazom možno najväčšej korupčnej kauzy na Slovensku, sa Slováci zobudili. Vyšli do ulíc a začali bojovať. Proti korupcii, za svoj národ. Za demokraciu.

Tá sa stráca čoraz viac nie len korupciou (aj) na tých najvyšších miestach, ale tiež aj kvôli novým zákonom, ktoré prechádzajú celým svetom a trpí ním nie len internet a stránky ako Megaupload, ale najmä samotný ľud. Reč je o ACTA, PIPA, SOPA... Pokiaľ neviete, o čom je reč, treba si to naštudovať lepšie na stránkach, ktoré sa tomu venujú, pretože na vysvetlenie by naozaj jeden článok na blogu nestačil. Aby som však netliachal pre niektorých len tak do vetra, tak na vytvorenie obrazu aspoň zlomok z toho, čo ACTA prinesie pre „demokratický” svet:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  1. Záloha legálne zakúpeného DVD na pevný disk je trestná.

  2. Colníci vám môžu prehliadať obsah tabletu, PC, čítačky, alebo prehrávaču.

  3. Colníci vám môžu zabaviť akékoľvek elektronické zariadenie.

  4. Softvér ktorý umožňuje kopírovanie akýchkoľvek DVD je nelegálny.

  5. Colníci musia prehliadať obsah zasielaný elektronicky.

  6. DVD prehrávač ignorujúci nastavenia regiónu je nelegálny.

  7. Požičanie čítačky s knihou zabezpečenou DRM je nelegálne.

  8. Poskytovateľ internetových služieb (provider) je zodpovedný za obsah užívateľov.

  9. Provider je povinný zhromažďovať údaje o vás aj vydať ich aj bez príkazu súdu.

Takže v podstate, zavrieť do väzenia vás môžu napríklad už vtedy, ak ste si z internetu stiahli hudobný album, ktorý sa už ale i tak nepredáva. Iba Galko bude môcť odpočúvať beztrestne. Vtipní hudobní fanúšikovia v súvislosti s ACTA ironicky hovoria - až nás raz všetkých zavrú za sťahovanie hudby, tak dúfajme, že budeme na celách rozdelení podľa žánrov.

Práve tieto hlúpe zákony môžu na Slovensku spôsobiť ďalšie a ďalšie protesty. Aj keď sa politici snažia odradiť ľudí trestnými oznámeniami za nejaké škody pri proteste, zatiaľ to vyzerá tak, že sa im to - chvalabohu - nepodarilo. Zatiaľ, čo v posledný piatok bolo v BA zhruba tritisíc sľúbených ľudí a došlo štyritisíc, tento piatok je nielen viac než 13-tisíc sľúbených účastníkov v Bratislave, ale protestné akcie sa organizujú už aj v Nitre (očakáva sa okolo 1500 ľudí), Trenčíne (okolo 1700), Zvolene (okolo 1500), Žiline (okolo 3500), Prešove (okolo 3000) či Košiciach (zhruba 5500). V okolí Ružomberka sú zase prichystané desiatky až stovky áut na protest „Spanilá jazda mestom”, v trase Hotel Hrabovo - Klačno - Černová - po hlavnej ku SCP - Banicne - Billa - Hypernova - Cesta cez mesto - Hrabov od 17-tej do 18-tej hodiny. Pokiaľ ste z tej oblasti, vaše auto je vítané.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Druhá vlna protestov proti Gorile bude rozhodne úspešnejšia ako tá prvá, už len z pohľadu účasti. Čo to prinesie pre Slovensko, nevedno. Dôležité je však to, že sme konečne odpovedali slovenskej hudobnej kapele Plus Mínus, ktorá v jednej pesničke - ktorú ste si zatiaľ mohli stiahnuť - spieva: „Kedy vyjadríme svoj postoj? Kedy vyjadríme svoj názor?” Je super, že sa nebojíme vyliezť do ulíc a ísť proti zlobe, ktorú tu páchajú politici. Ba aj zlobou proti zlobe. Zlobou proti politickým šéfom. A reagujeme na inú pesničku od kapely Karpina, Národná, v ktorej sa okerm iného spieva: „A nech si vraví kto chce čo chce; my poslušní sme ako ovce!”

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na konci sa už pristavím len pri videoúvode k piatkovému protestu Gorila II. Znie ako trailer k americkému akčnému trháku. Ktovie, či tak nakoniec nebude aj vyzerať... Ale keď už sme pri filmovej téme, nedá mi neskonštatovať - kam sa hrabe svet s filmom 12 opíc? My tu máme realitu a 150 goríl! :-)

Michal Šášky

Michal Šášky

Bloger 
  • Počet článkov:  139
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Večne meškajúci maniak do športovej novinárčiny, s extrémne vyvinutým zmyslom pre ironické a sarkastické poznámky, predseda vlastnej kvázipolitickej strany SPI a človek prácu vykonávajúci vždy na 100% (pondelok 12%, utorok 23%, streda 40%, štvrtok 20% a piatok 5%...) Zoznam autorových rubrík:  FutbalMS v hokeji 2011MS v hokeji 2012Iné športyZ môjho nudného životaTelevízorHudbaNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu