reklama

Plakal s nami aj po druhýkrát?

Dnes sa skoro v každých mestách Slovenska zavesila slovenská zástava, fotka Pavla Demitru, zhromažďovali sa fanúšikovia, modlili sa, spomínali, pokladali sviečky, hádzali k fotkám kytice... Výnimkou samozrejme nebolo ani hlavné mesto Bratislava.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Takto „narvané” Trnavské mýto si tu nepamätáme ani pri rannej špičke MHD...
Takto „narvané” Trnavské mýto si tu nepamätáme ani pri rannej špičke MHD... 

Nie však vďaka mestu. Fanúšikovia toto pietne miesto na počesť vynikajúceho hokejistu museli zorganizovať sami prostredníctvom sociálnej siete Facebook. Pôvodne bol cieľom tejto akcie sprievod od Zimného štadióna Ondreja Nepelu k Námestiu SND. Mesto však povolilo ísť v sprievode maximálne k vedľajšiemu Trnavskému mýtu.

Pochod k Námestiu SNP zrušilo mesto Bratislava a Polícia Slovenskej republiky. Údajne by to ochromilo dopravu. Akoby nebola ochromená už tak dosť. Fanúšikovia do poslednej chvíle dúfali, že sa pochod uskutoční. Márne. V podchode sa rozpŕchli zúčastnení na všetky strany.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Akcia prebiehala pod kontrolou polície. Dokonca sa policajti ani nebáli prísť dopredu a zapáliť Paľovi sviečky. Nebyť uniforiem, ľudia si ani nevšimnú, že tam nejakí policajti boli. Ľudí neobmedzovali, naopak, vyzerali, akoby aj oni prišli spomínať, pričom ale kontrolovali bezpečnosť všetkých zúčastnených.

Akcia sa pôvodne mala začať o 17:30 hod. a o 18:00 hod. sa malo prejsť po minúte ticha k Trnavskému mýtu, kde v tunajšom podchode ďalej pokladali kvety a sviečky k miestnej maľbe, ktorá vznikla pred domácimi Majstrovstvami sveta v hokeji 2011. Ľudia sa však pri národnom hokejovom stánku schádzali už pred piatou, od 18:00 prebehla minútka ticha - aj keď ako je na Slovensku typické, nie v úplne hrobovom tichu - a následne sa ľudia presunuli k podchodu na Trnavskom mýte. Tam policajti najprv zastavili protiidúci eskalátor a následne ľudia potleskom a sviečkami uctili jeho pamiatku aj tu na tomto mieste. Aj tak však ešte okolo 19:00 ostalo pred štadiónom zhruba dvesto ľudí, ktorí ešte plánovali navštíviť aj podchod Trnavského mýta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Uctiť si pamiatku Pavla Demitru prišlo stovky, možno tisíce ľudí. Prišli v prevažne čiernom oblečení, ohodení do slovenských šálov, dresov Pavla Demitru, ale i Miroslava Šatana či Milana Jurčiny - ktorý počas ZOH 2006 zranil práve Demitru, keď ho trafil pukom do oka - pričom „cudzie” meno prekryli pripnutou fotografiou Pavla Demitru. Nehanbili si namaľovať na líca aj typické Paľovo číslo 38, či prepísať číslo na drese ostatných hokejistov.

Dnešnú spomienku na Paľa Demitru sprevádzal počas celej doby aj mierny dážď. Vyznelo to nádherne symbolicky, akoby nás Paľo duchom neopustil a po tom, ako sme spolu s ním plakali po majstrovstvách, keď sa lúčil s reprezentačnou kariérou, aj teraz z neba zoslal niekoľko sĺz pri tomto, už definitívnom rozlúčení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ľudia sa medzi štadiónom a maľbou na Trnavskom mýte pohybujú ešte aj teraz. Bol to pôsobivý, avšak smutný zážitok. Hokejista a človek, akým bol Pavol Demitra, si ale určite zaslúžil aj omnoho dôstojnejšiu a väčšiu rozlúčku. I bez takých ignorantov, ktorí sa nehanbili zapáliť si cigaretu o položené sviečky...

Paľom sme pre slovenský hokej stratili veľa, napriek tomu, že reprezentačnú kariéru už ukončil. Preto mu po prestupe do NHL (Nebeskej hokejovej ligy) väčšina, ak nie všetci, posielame zdola veľké ĎAKUJEME! A v prvom rade najmä najbližšej rodine, na čele s manželkou Majkou a ich dvoma deťmi, vyjadrujeme tú najúprimnejšiu sústrasť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pali, bol si jedinečný. Bol si hviezdou na zemi a na ľade. Teraz si jednou z hviezd na nebi. Odpočívaj v pokoji, nikdy na teba nezabudneme!!!

Michal Šášky

Michal Šášky

Bloger 
  • Počet článkov:  139
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Večne meškajúci maniak do športovej novinárčiny, s extrémne vyvinutým zmyslom pre ironické a sarkastické poznámky, predseda vlastnej kvázipolitickej strany SPI a človek prácu vykonávajúci vždy na 100% (pondelok 12%, utorok 23%, streda 40%, štvrtok 20% a piatok 5%...) Zoznam autorových rubrík:  FutbalMS v hokeji 2011MS v hokeji 2012Iné športyZ môjho nudného životaTelevízorHudbaNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu