reklama

Demitrov šampionát

Naši hokejisti sú od 4.mája v plnej záťaži na majstrovstvách sveta vo Fínsku a Švédsku. Vyzerá to tak, že ocenenie za najlepšieho slovenského hráča šampionátu získa #38 Pavol Demitra.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Legendy si treba pripomínať. A Paľo jednoznačne legendou bol. Veľkou. Veľmi veľkou. Medzi športovcami možno jednou z tých najväčších. Dostal Slovensko medzi hokejovú elitu, i keď vo vitríne mu svieti iba bronz z roku 2003, predtým Slovensko reprezentoval na najvyššej úrovni iba v roku 1996. Od bronzu reprezentoval štyrikrát, naposledy doma v roku 2011, kedy bol aj kapitánom našej reprezentácie. Zúčastnil sa na dvoch Zimných olympijskych hrách i Svetových pohároch. V roku 2000 sa stal ako hráč St.Louis Blues držiteľom ceny Lady Byng Trophy aj ceny fair-play od Slovenského olympijskeho výboru. Už tretiu sezónu v seniorskom hokeji hral v NHL za Ottawu Senators, dal aj gól, začal zbierať prvé kanadské body, neskôr bol trikrát v All-Stars Game, v ktorých dal presne toľko gólov. A hoc neskôr odohral v KHL len jednu sezónu, patril medzi najjagavejšie hviezdy. A mohol by som pokračovať ďalej a ďalej... skrátka, toto bol najlepší slovenský hokejista za rok 2003, Pavol Demitra.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

7.septembra 2011, keď Paľo Demitra tragicky zahynul, sme mu všetci úprimne odkazovali: Odpočívaj v pokoji. Dnes ho ale málokto nechá v pokoji odpočívať. Slovenskí fanúšikovia si ho pripomínajú pri každej možnej situácii. Posúďte ale sami: odpočinuli by ste si, keby na vás stále niekto volal alebo keby vás neustále niekto spomínal?

7.máj, zápas proti USA, tretí zápas našich 23 chlapcov v Helsinkách. Po dvoch - na naše pomery - brilantných výkonoch prišiel ďalší, konečne aj s výsledkom, ktorý išiel do sveta - porazili sme Amíkov 4:2. Góly vsietili Graňák, Sekera, Radivojevič a v závere Šatan. Za súperov Šťastný. Hviezdou zápasu, o ktorej sa hovorilo najviac, však bol Pavol Demitra. Lebo sme dali štvrtý gól 38 sekúnd pred koncom. Alebo 37, 39, alebo 40... ktovie, každý vraví inak.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odvtedy bol a stále je Paľo na pretrase. Píšu o tom a o ňom všetky denníky, všetky slovenské webové stránky, je toho plný Facebook. Tridsaťosmička sem, tridsaťosmička tam. Fotka s gólom do prázdnej bránky sa stala zrazu legendárnou. Vznikli na ňu, samozrejme, aj paródie s búrlivou diskusiou. Napríklad obrázok od Richarda Vychovalého ukazuje Jozefa Golonku ako pripomína, že je ročník '38 a aj on má zásluhy na góle Miroslava Šatana.

Vyšli na svet nové skutočnosti - zistilo sa, že v roku 2003, kedy sme vo Fínsku získali bronzovú medailu, nahral v poslednom zápase na gól Pavlovi Demitrovi práve strelec štvrtého gólu proti Amerike Miroslav Šatan. „Demitra bol dodnes dlžný asistenciu Šatanovi” - písalo sa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spomínanú akciu Šatan - Demitra nájdete v tomto videu približne od času 2:16

Čo čert nechcel - prišiel zápas proti Kazachstanu. Nevýrazný výkon našich, tesne za polovicou zápasu to bolo 1:1, až nastala 38.minúta - a prišiel gól Libora Hudáčka na 2:1! „Ešteže nám Demitra teraz pomohol, keď sme v núdzi!” - písalo sa znova. A aby som pridal trochu do ohňa - možno neviete, ale nad Kazašmi sme vyhrali, pravdaže, jedine preto, lebo vtedy uplynul presne rok od posledného zápasu Paľa Demitru v slovenskom hokejovom tíme. A pri tejto situácii by som spomínanie na Demitru úplne chápal.

I zauvažoval som chvíľku, v čom nám ešte osud pomohol na tomto šampionáte a neuveríte čo som zistil - keď číslo 38 vynásobíte dvomi, vyjde vám číslo 76. Čo je zhodou náhod (pardón, osudom!) presné poradie aktuálnych majstrovstiev sveta v histórii! O 38 rokov nás tak čaká ďalšia pomoc od Paliho, no a na 1520. majstrovstvách sveta by sme mohli eventuálne aj šampionát vyhrať. Predsalen - je to 38 krát 38! Ak teda všetko pôjde podľa plánu, roku 3380 nám pribudne do zbierky ďalší zlatý kov. Už sa teším!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dosť irónie. Aj keď bol Paľo fantastický hokejista a navždy bude legendou, v ktorej tieni sa bude vyvíjať slovenský hokej, netreba to preháňať. Je milé si naňho spomínať pri istej konkrétnej udalosti, ale aby sme pri každej 38ičke v hokeji týždeň jasali a skandovali jeho meno nemá nič s úctou, iba s pobláznením.

Paľo, ja som bol doteraz ticho a aj naďalej budem. Touto vetou ťa nechávam ďalej odpočívať v absolútnom pokoji, ako som ti prial 7.septembra 2011. Lebo si to zaslúžiš. Za celý hokejový svet do neba jedno veľké: „rest in peace”!

Michal Šášky

Michal Šášky

Bloger 
  • Počet článkov:  139
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Večne meškajúci maniak do športovej novinárčiny, s extrémne vyvinutým zmyslom pre ironické a sarkastické poznámky, predseda vlastnej kvázipolitickej strany SPI a človek prácu vykonávajúci vždy na 100% (pondelok 12%, utorok 23%, streda 40%, štvrtok 20% a piatok 5%...) Zoznam autorových rubrík:  FutbalMS v hokeji 2011MS v hokeji 2012Iné športyZ môjho nudného životaTelevízorHudbaNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu