Kombucha – elixír života - 2. časť

V tejto časti článku o čajovej hube kombuche a fermentovanom liečivom nápoji z nej sa budeme venovať tomu ako sa kombucha vyrába, resp. ako si ju môžete ľahko vyrobiť sami v podmienkach vášho domova.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Ako sa kombucha vyrába?

 Vyrobiť si kombuchový nápoj je veľmi jednoduchá záležitosť - zvládam to aj ja osobne, takže by to mal zvládnuť, z môjho pohľadu, každý, kto sa pre to rozhodne.

 Najskôr budete potrebovať samotnú hubu. Najjednoduchší spôsob je obstarať si násadu kombuchy buď od známych, ktorí sa jej pestovaniu venujú alebo si ju kúpiť v kamennom, či internetovom obchode so zdravou výživou, prípadne na niektorom z inzertných portálov. Ten zložitejší, resp. časovo náročnejší spôsob, ktorý, ale osobne, zatiaľ, nemám vyskúšaný, je počkať, kým sa Vám kombucha vytvorí v kombuchovom nápoji, ktorý si, pre prvý-krát kúpite v obchode so zdravou výživou a následne necháte pár decilitrov stáť cca 1-2 mesiace pri izbovej teplote niekde v tienistej a pokojnej časti vašej domácnosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Ja som si, ako asi väčšina ľudí, zvolila ten jednoduchší a hlavne kratší spôsob - objednala som si ju v internetovom obchode, nájdenom cez vyhľadávač. A čo balíček obsahoval? Odpoveď znie - hubu samotnú a tzv. živný roztok (danou kombuchou vyprodukovaný nápoj) Keďže, ako sme si už povedali, ide o čajovú hubu, je potrebný čaj - na začiatok, ideálne, kvalitný čierny čaj (hubu je možné pestovať aj v zelenom, bielom, prípadne v rôznych bylinkových čajoch, čierny je pre ňu však najvhodnejší).

 Uvaríme si cca 3 l vody (je to tak akurát na veľkosť kombuchy, ktorá k Vám dorazí, samozrejme, následne, keď bude kombucha väčšia, je možné naraz spracovávať väčší objem čaju), necháme v nej vylúhovať tri lyžice čierneho čaju cca 3 – 5 min. Do precedeného horúceho čaju pridáme cca 90 g obyčajného kryštálového cukru na 1 l vody (cukru sa netreba báť, kombucha ho počas kvasenia spracuje, takže hotový nápoj ho neobsahuje vôbec, prípadne iba veľmi malé množstvo). Čaj s cukrom je potrebné nechať vychladnúť na teplotu približne 20 – 30 ˚C – radšej menej ako viac – horúca voda kombuchu zahubí. Následne prelejeme čaj do sklenenej nádoby, prilejeme živný roztok (kombuchový nápoj), vložíme kombuchu lesklou stranou nahor, nádobu prikryjeme gázou, utierkou alebo iným kusom priedušnej tkaniny, prípadne papierovou vreckovkou (kombucha potrebuje k životu kyslík) a postavíme ju na pokojné miesto s izbovou teplotou bez priameho slnečného svetla.

SkryťVypnúť reklamu

 Ak kombucha v čaji klesne nadol, na vrchu nápoja si vytvorí novú kombucha – dcéru, ktorú môžete buď darovať alebo si vyrábať viac nápoja alebo zostane na hladine, kde bude sama rásť a zväčšovať sa, pričom čím väčšia je kombucha, tým väčšie množstvo nápoja dokáže za daný čas vyprodukovať.

 Po cca 8 až 12 dňoch je nápoj hotový, pričom počas procesu výroby ho je možné priebežne ochutnávať - slamkou, v prípade, že ste použili sklenenú nádobu bez ventilu alebo si trochu odpustíme do pohára, v prípade nádoby s ventilom, ktorú používam aj ja - zdá sa mi to praktickejšie. Kombuchový nápoj zlejeme, v uvedenom intervale, v deň, keď bude mať chuť, ktorá Vám najviac vyhovuje – čím dlhšie, tým je kyselkavejší. Dobrá vychytávka je, pre istotu, si nalepiť na nádobu etiketu s dňom kedy ste si ju zarobili, nech máte prehľad - sú také dni kedy neviete, kde Vám hlava stojí a nie to koľký deň je to od založenia tejto dávky, prípadne ak si ich zarábate viac postupne, tak je to tiež dobrá pomoc. Mám kúpenú tabuľovú fóliu, plán je taký, že si na ňu vždy kriedou poznačím deň D, po zliatí hotového nápoja zotriem a označím deň nový, už len to zrealizovať... 

SkryťVypnúť reklamu

 Proces výroby opakujeme stále dokola (vyberieme hubu, opláchneme, zlejeme hotový nápoj, časť (cca 1 dcl na 1l čaju) prilejeme do novo-pripraveného čaju, vložíme hubu lesklou stranou nahor a počkáme na nový kombuchový nápoj). Ak si potrebujeme dať prestávku, napr. počas dovolenky, stačí kombuchu uchovať v chladničke v malom množstve kombuchového nápoja, ktorý sama vyprodukovala (v živnom roztoku) v sklenenej nádobe prikrytej priedušnou tkaninou - vydrží tam aj niekoľko mesiacov. Prípadne je možné kombuchu aj zamraziť (nemám vyskúšané).

 Hotovú kombuchu (kombuchový nápoj) skladujeme v chladničke alebo na inom chladnom mieste.

SkryťVypnúť reklamu

 Na zdravie, ľudkovia! (ja práve popíjam)

Miroslava Schenková

Miroslava Schenková

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek, ktorý verí, že sa ešte stále nájde dosť ľudí, ktorých nezaujíma iba bulvár, ale vedia oceniť aj hodnotnejší obsah a zároveň, že som aj človek, ktorý dokáže čosi s takýmto obsahom napísať, minimálne sa o to bude vždy snažiť. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu