reklama

Moje NAJ roku 2007- DVD.

Strážce plamene, Hapka+Horáček.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Po dlhej dobe niečo, čo si dávam za odmenu, alebo ako liečivý čajkeď mi nie je najlepšie. Pred Strážcem plamene bol u mňa v tejto úlohe len Žalman a spol.-Jantarová země a to je z roku 1990. Menované hudobné terapeutikumužívam rada v pomerne silnej dávke, teda pekne hlasno na všetkých 5reprákov a len keď som sama doma. Veľmi oceňujem, že sa nehrá vrádiách. Iba raz som počula "První noc" v Tesku a bolo to strašné. Akokeby Vám trebárs vaša mama hovorila, že keď vás mala v brušku , taksilne rozmýšľala, že či si vás nechá, ale teraz je taká rada, že vás má... a vy by ste počuli z jej výpovede každé tretie slovo, k tomu muselivyberať rožky a nemohli ten rozhovor nijak presunúť na neskôr .Bŕr.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poďme k niektorým skladbám jednotlivo (takto v zátvorke píšem svoj dodatok k názvu).

Strážce plamene (O láske)

toto je nosná skladbacelého CD, DVD. Naspieval (doteraz) málo známy František Segrado, ktorýv klipe hrá ako samého seba, pohybuje sa v opustených banských budováchs úplnou samozrejmosťou. Osamelý muž, mierne za životným zenitom žije svojživot, nič by už nemusel chcieť, ALE , je tu možnosť mať láskuženy: řekljsem jí dávno odevzdán/ nevyhnutelnosti chladných rán/ než mně ale kránu objal chlad/ zkoušel jsem si do tmy malovat/ ženské tělo lehceschloulené/ vedle strážce mého plamene...

Vidoucí ale nevidená (O anime).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

...jsemlistím, křovím ověnčená./ Měsíc se pase na hvězdách / a světlo v mýchútrobách/ je nelítostné jako stěna/ na kterou sama házím hrách... akniekto vychádza dobre so svojou animou, potom môže napísať takýtotext. A pridať tam pre vyváženosť kúsok toho mužského :...a prsty na tvých ramenech/ a přivítání v kolenech/jenž jsou jak brána otevrěná/ někdy je těžké hledat dech...

Neodolatelná (O smrti).

Zdá sa, že tento text je o láske ....vté knize psáno jen/ jediné ze všech ženských jměn/ a pod ním známáadresa/ kdepak je krutá nebesa/ ta vaše podatelna/ chci podatodvolání/ proč má být Tato - paní. Pre mňa je však o smrti. Vidímčloveka, ktorému oznámia jeho diagnózu, vážnu, tú poslednú - a onbojuje, odmieta, odvoláva sa. Ale. Život priplával k svojmu koncu a ona- Smrť priťahuje všetkých k sebe ...utek jsem na vlak dosvěta....potom ten rychlík zastavil a zrovna v naší ulici/ vysed jsem svelkou kyticí....moje tiché zaklepání a šepot:moje paní. Takneodolatelná... Nakoniec je asi lepšie ju prijať ako "svou paní".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kdo by se díval nazpátek (O Prahe - dnešných Čechách)

...zas jede jaro v plné slávě/náš zelený a zlatý král/ i svaté pannyz katedrál/ už nepláčou tak usedavě/ a vzhlížejí se ve vltavě/ jak vstřepech levných zrcátek/ snad byla zima ?.....Vidímkrajinu, mesto po dlhej neslobodnej zime, prišla nefalšovaná jar, jejpostup sa už nedá zastaviť, všade veselo rašia, rastú a kvitnú budovy,cesty, bilbordy. Príroda je silná a dravá, slnka je dosť. Závidímčechom, že môžu mať smelo v skvelom texte ....a k nohám sochy otce vlasti si přisedají holubi... bez toho aby to "otec vlasti" znelo smiešne alebo pateticky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sněžná sova (Túžba)

Ztejto piesne v podaní Jany Kirschner sila túžby, bolesť a chcenie priamkvapká. Zimná nálade v klipe, obraz veže -kde zatvárajú princezné,odkiaľ sa dá len odletieť. Kto zažil, vie. A opäť, akomohol chlap -pan Horáček, dať takýto ženský text?: Když jsem sazměnila/ ve sněžnou sovu/ na pláň jsem vyhlédla/ z věžního krovu/ krajinado běla/ já prěsto znovu/ Tvou stopu ztrácela/ kladla ti návnady/ do zubuželez/ všechny jsi obešel/ podhrabal, přelez/ Mefistofeles/ poslal ti vdopise/ rady jak nechat jen/ stopu co ztrácí se... Závan testosterónu badať iba v ...hádej kdo dneska jsem - lovecká fena/ neukojená / ostrá a zavilá...a je to závan milo prízemný, vtipný. Klip vyústi motívom Erosa a Psyché. Ona jecez deň sama, len v noci prichádza on, a sú aj nie sú spolu.

V albume naspieval dve skladby Dan Landa: Otevřete okno aby duše mohlaven - kde ironizuje samovražedné tendencie a napodiv z tejtohroznej témy (lebo ak by som sa chcela nejakej skúsenosti v životevyhnúť, tak je to samovražda niekoho blízkeho) vyšiel odľahčený,nadnesený, vtipný záver. Z čoho vyplýva, ak si dokážete robiť srandu ztých najstrašnejších vecí, ony blednú, prejasnievajú sa a už vôbec niesú tým čím pôvodne boli.

V téme sebairónie, láskavej a prehliadajúcej je posledná pieseň: Hlava kance :dnes jsem byl hlavou kance/ nad krbem zazobance/ ach promarněné šance/Kdo o vás chtěl by snít?... To mé sny nezažene/ zas osloví mně křene/své šance promarněné/ ty vem na hřbet jako kříž... K tomuatmosféra veľmi unavenej kaviarne. Šanca v podobe krásnej nevesty,ktorá odchádza, ostáva len v obraze na stene a vo farbenaliateho alkoholu..

som veľmi zvedavá, ako dlho bude toto DVD moje top.

Daniela Šebestová

Daniela Šebestová

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  0x

na krku mám: 39 rokov, 2 detia titul MUDr. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu