reklama

Zmluva bez svedomia

Zmluva medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou o práve uplatňovať výhrady vo svedomí (ďalej len „Zmluva“), je zavádzajúca už od svojho názvu. Pod pojmom „výhrady vo svedomí“ sa totiž nemyslí svedomie poctivého, slušného človeka ale len svedomie schválené Katolíckou cirkvou. To nieje žiadna jedovatá fabulácia, v Zmluve je to - síce cez dva odseky - čierne na bielom:

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

O podstate
Najprv citácia zo Zmluvy:

„Článok 3, bod (2): Pod pojmom "výhrada vo svedomí" sa v tejto zmluve rozumie námietka urobená na základe princípu slobody svedomia, podľa ktorého môže každý odmietnuť konať to, čo vo svojom svedomí pokladá za nedovolené podľa vieroučných a mravoučných zásad .“

A vieroučné a mravoučné zásady sú:

„Článok 3, bod (1): Pod pojmom "vieroučné a mravoučné zásady" sa v tejto zmluve rozumejú zásady vyhlásené Magistériom Katolíckej cirkvi .“

Pokiaľ si s troškou stredoškolskej logiky dosadíme za vysvetľovaný výraz jeho definíciu „svedomie“ nám jednoducho vypadne a ostane nám „Zmluva ... o práve uplatňovať výhrady podľa Magistéria Katolíckej cirkvi“.
Doslovne odvodené, pokiaľ by ste jednali podľa výhrady vo svojom svedomí ktorú priamo neurčuje Magistérium Katolíckej cirkvi tak sa na vás ochrana podľa tejto zmluvy nevzťahuje.
Načo potom to zahmlievanie o svedomí? Je to opäť len nafúkanosť Katolíckeho spoločenstva podľa ktorého je morálka a svedomie výhradne atribútom veriaceho človeka? Alebo ide o zámernú prefíkanosť, o cukrovú polevu na horkej pilule ktorú má táto republika, podľa článku 1 svojej ústavy neviažuca sa na žiadnu ideológiu ani náboženstvo, prehltnúť?

(a vôbec, čo je to za oximoron hodný Orwelovho newspeaku spojiť v jednej vete „na základe princípu slobody svedomia“ s (akoukoľvek!) podmienkou „ podľa vieroučných a mravoučných zásad “ ( =zásady vyhlásené Magistériom Katolíckej cirkvi ))

O predmete
Koho a čoho by sa Zmluva mala vlastne týkať? Veľmi skrátene, podľa Článku 4, bod (1): ozbrojené sily, zdravotníctvo, školstvo, právne služby, pracovné vzťahy. A tiež v skratke podľa Článku 4 bod (2): „Slovenská republika sa zaväzuje, že nemocniciam ... zriadeným Katolíckou cirkvou ... neuloží povinnosť vykonávať umelé ukončenia tehotenstva, umelé alebo asistované oplodnenia, pokusy alebo nakladanie s ľudskými orgánmi, ľudskými zárodkami a ľudskými pohlavnými bunkami, eutanáziu, klonovanie, sterilizáciu, úkony spojené s antikoncepciou ...“.

Bod (2) sa musí javiť tolerantnému človeku pochopiteľný, keď chce niekto konať dobro bolo by hlúpe podmieniť mu to vykonávaním ničoho čo považuje za zlo. Oveľa problematickejší je však bod (1), podľa odozvy vo verejnej diskusii najmä oblasť zdravotníctva. Má sa totiž obmedziť fungovanie verejného zdravotníctva, zo spoločných odvodov plateného zdravotníctva, ktoré má slúžiť všetkým občanom „bez ohľadu na ideológiu a náboženstvo“.

Smiešny sa pri tom javí obraz, ktorý je na obhajobu tohto bodu vo verejnej diskusii stále vytváraný - obraz úbohého veriaceho gynekológa, ktorého pod hrozbou straty zamestnania núti jeho zamestnávateľ vykonávať jeden potrat za druhým. Aby mohol tento gynekológ bez strachu odmietnuť konať proti svojmu svedomiu bude ho chrániť Zmluva. Smiešne! Naozaj existuje jediný! veriaci gynekológ ktorý musí vykonávať potraty a teraz prestane? Spomeňme si na statočného mladíka (všetka mu česť) ktorý ešte pred zavedením inštitútu náhradnej civilnej služby z dôvodov svedomia odmietol zložiť prísahu že bude so zbraňou v ruke brániť a chrániť... skončil na x týždňov vo vojenskom väzení ale rozprúdil verejnú diskusiu ktorá – na slovenské pomery v nevídanom čase – vyústila v zmenu zákona. Veriaca väčšina v tomto štáte rozhodne nieje terorizovaná neoblomným štátom a jediný prípad gynekológa prepusteného kvôli uplatnenej výhrade svedomia by spustil taký mediálny harmatanec že by sa o ňom hovorilo celý rok (ako si to pán Štefan Hríb v jednom januárovom editoriále vrúcne želá :o) ).

A to je téma potratov vnímaná aj ľuďmi bez vyznania ako veľmi citlivá, diskutabilná záležitosť. Ale predstavte si že by v zhode s textom Zmluvy napríklad lekár odmietol žene predpísať antikoncepciu. Podľa výhrady svedomia. V oficiálnych kresťanských kruhoch je totiž aj sex medzi manželmi za účelom iným ako splodiť dieťa vnímaný ako hriech. Budeme v dnešnej dobe všetci znášať takýto ... extrémizmus?
A čo v prípade, keď lekár nebude ženu o možnosti antikoncepcie jednoducho informovať? V zmluve stoji „ úkony spojené s antikoncepciou “, čo to znamená? Môže sa lekárnik rozhodnúť neobjednať antikoncepčné prostriedky? Budú „svedomitý“ ľudia vo vedení (verejnej!) nemocnice tlmiť chod „nesvedomitých“ oddelení? Budú si ženy cez internet posielať zoznamy posledných fungujúcich „catholic free“ ordinácií?
Myslíte, že kreslím čerta na stenu? Podľa článku 7 „Sporné otázky, týkajúce sa výkladu alebo vykonávania tejto zmluvy“ .... „zmluvné strany zriadia spoločnú komisiu...“ . Kto bude členom tejto komisie za Slovenskú republiku? Ľudia z ministerstva spravodlivosti ktorý túto zmluvu pod vedením svojho ministra z KDH pripravili? Pánboh zaplať.


O príčine
Zmluva je zavádzajúca, jednostranná a či je aj protiústavná nám povedia na to určený odborníci. Pred verejnosťou však stojí iná otázka: prečo musíme opäť odolávať útoku náboženskej inštitúcie na sekulárny (=demokratický) charakter nášho štátu? Budeme tak ako v USA riešiť spor či sa majú deti vo verejných školách na hodinách prírodopisu (fyziky, geológie...) učiť „pravdu o stvorení“ podľa nadradeného náboženstva?
Zmluva v ktorej nejde o svedomie ale o Magistérium nieje nič iné ako pokus prepašovať do nášho právneho poriadku kvázihodnoty jedného náboženstva, ktoré sa tak rado propaguje ako jediný možný nositeľ pravdy a morálky. A svedomia.


Ps: podobný rozbor Článku 3 ako uvádzam v prvom odstavci vyšiel aj v SME 10.1.2006 od Mariana Leška. Môj príspevok vznikol na mojom počítači pred týmto dátumom, podobnosť vychádza čisto z nevyhnutnej logiky veci.


Dano Sedláček

Dano Sedláček

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som pilot z rodu ľudí, chlapec pred obchodom s hračkami čo raz bude lietať ku hviezdam. Hladkám Schrödingerovu mačku, počítam svoje sobecké gény a sto rokov čakám, že sa niečo stalo. Zoznam autorových rubrík:  Životný štýlPolitika

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu