reklama

Kedy si prestane Amerika klamať o globálnej politike?

Pýta sa redaktor NYT P. Beinart (12/1/21) "When Will The U.S. Stop Lying to Itself About Global Politics?"

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

RE: Rusko naďalej sníva o návrate do minulosti. Rokovania zlyhali, vyhráža sa silou (scenáre vývoja)[1]

     Americký prístup k zahraničnej politike bol vždy založený na princípe sfér vplyvu, ale napriek tomu USA odsudzujú iné krajiny, ktoré dodržiavajú rovnaké princípy pre svoju vlastnú bezpečnosť.

     Novinár NYT Peter Banart obviňuje amerických politikov z pokrytectva, pretože na pozadí rokovaní s Moskvou o bezpečnostných zárukách stále opierajú o takzvanú "Monroeovú doktrínu".

    Na budúci rok tomu bude 200 rokov, odkedy prezident James Monroe prehlásil, že západná pologuľa (t.j. americký kontinent) sa pokladá ze sféru vplyvu jedine USA. Každý pokus o ovplyvňovanie západnej hemisféry, budú USA považovať za ohrozenie vlastného mieru a bezpečnosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

     Autor v článku pripomína, že sa administratíva Bieleho domu často na túto podľa nich stále aktívnu doktrínu odvoláva, a neváhajú použiť ekonomický nátlak ohľadom záujmov Spojených štátov.

"Spomeňte si na embargo Washingtonu proti Kube, ktoré trvá desaťročia. Predstavitelia USA môžu tvrdiť, že cieľom embarga je podpora demokracie, ale prakticky každá iná vláda na svete, vrátane demokratických, ho považuje za akt politického zastrašovania. " — povedal novinár.

     V súvislosti s rokovaniami o bezpečnostných zárukách s Moskvou a urovnaním ukrajinskej krízy, autor porovnal blízkosť Ukrajiny k Rusku so vzťahmi USA a Mexika.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

     "Mexiko, ktorého hranica so Spojenými štátmi pripomína blízkosť Ukrajiny k Rusku, nemusí verejne súhlasiť so zahraničnou politikou USA, ale nemôže vstúpiť do vojenskej aliancie s protivníkmi USA. Je nemysliteľné, žeby si mexická vláda pozvala ruské alebo čínske jednotky na svoju stranu rieky Rio Grande. "

     Bidenová administratíva už nepriamo priznala že NATO naplánuje prijať Ukrajinu do aliancie, pretože to zaväzuje USA a Európu k jej ochrane. A neexistuje žiadna šanca, že by Spojené štáty a Európa prevzali takýto záväzok, ak by to mohlo znamenať vojnu s ruskými vojskami.

     Kým Moskva bude pripravená odpovedať na hrozbu silou, môže stále Ukrajinu zdržiavať od vstupu do NATO. Bidenova administratíva to jednoducho nechce verejne uznať, pretože sa obáva demoralizácie ukrajinskej vlády. Ako sa píše v článku časopisu „Politico“ - Najlepším riešením by tu mohol byť diplomatický manéver, ktorý Moskve umožní vyhlásiť, že zablokovala vstup Ukrajiny do NATO, a USA a Ukrajine ďalej tvrdiť, že ešte stále môže vstúpiť do aliancie vo vzdialenej, teoretickej, budúcnosti.[2]

SkryťVypnúť reklamu
reklama

      Podľa článku by hlavnou prioritou Ameriky mala byť snaha o predídenie rozsiahlej vojny, a zabezpečenie aby sa Ukrajina stala slobodnou spoločnosťou. Amerika by mal „prehltnúť“ fakt, ktorý potichu priznáva Rusku právo veta na vojenské aliancie Ukrajiny, aby mohla dosiahnúť spomínané priority, nakoľko Rusko toto právo veta má. [3]

 

[1] https://svet.sme.sk/c/22820801/rusko-ukrajina-nato-usa-rokovania-venezuela-kuba-vojna.html?ref=njct

[2] https://www.politico.com/news/magazine/2022/01/10/how-to-get-what-we-want-from-putin-526859

[3] https://www.nytimes.com/2022/01/13/opinion/us-russia-putin-ukraine.html?searchResultPosition=4

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Martin SEDLAR

Martin SEDLAR

Bloger 
  • Počet článkov:  23
  •  | 
  • Páči sa:  60x

...snazim sa sledovat dianie vo svete priamo, nie sprostredkovane. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu