reklama

USA požiadali ruský náprotivok, aby – pokiaľ je to možné, nezverejňovali ich písomnú odpoveď na požiadavky Kremľa.

Z rokovaní o Ukrajine v Ženeve.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Washington Post 21.01.2022 [1]

  Po neúspešnej snahe vyriešiť spory okolo Ukrajiny minulý piatok v Ženeve, prehlásil Antony Blinken, že pokračovanie jednaní sa bude konať po predložení písomnej odpovede na ruské požiadavky.

     Napriek ďalším vyhrážkam z americkej strany, Lavrov označil piatkové rozhovory ako „užitočné a úprimné“, ale ešte je skoro na to, aby sa dalo povedať, či obe strany dokážu vyriešiť rozdielne pohľady. Ako neskôr povedal novinárom, o tom či sú rozhovory na správnej ceste bude jasné až zo sľúbenej písomnej odpovede, ktorá by mala odpovedať na všetky body návrhov ruskej strany.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

     Bidenová administratíva označila mnohé ruské požiadavky za nevhodné. Údajne však Rusku písomne predstavia svoje myšlienky, ktoré by sa podľa americkej strany mohli ukazovať ako vhodný kompromis.

     Lavrov po stretnutí pre novinárov opäť odmietol plánovanie agresie voči Ukrajine, a z americkej strany mu chýbal pevný postoj voči tomu čo sa tam deje, lebo jeho náprotivok stále vyjadruje len obavy ohľadom situácie.

     Americkí úradníci zároveň požiadali svojich ruských kolegov, aby tento dokument držali v tajnosti, no vysoký úradník ministerstva zahraničných vecí uznal, že Kremeľ sa napriek tomu môže rozhodnúť ho zverejniť po tom, ako ho Spojené štáty pošlú budúci (tento) týždeň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lavrov ale vyzval americkú stranu, aby svoju písomnú odpoveď zverejnili. Rusko predložilo svoje požiadavky otvorene a oficiálne, tak by sa tak mala zachovať aj americká strana ohľadom svojej odpovede.

     Písomná odpoveď Bidenovej vlády bude zahŕňať americké bezpečnostné návrhy a preukáže záujem Washingtonu o pokračovanie dialógu, povedal úradník ministerstva zahraničných vecí, ktorý hovoril o podmienke anonymity pri diskusii o citlivých rozhovoroch.

     Hoci písomná odpoveď bude určite nedostatočná v porovnaní s požiadavkami Ruska, Bidenova administratíva sa domnieva, že táto odpoveď bude mať svoju hodnotu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

     Lavrov pred začiatkom rokovaní prehlásil, že neočakáva prelomové jednania, ale odpovede na ruské navrhy. Podľa jeho slov na tlačovej konferencii, americká strana dávala ruskej konkrétne otázky, na ktorých odpovede pomôžu pripraviť spomínanú písomnú odpoveď.

 

Tlačová konferencie po stretnutí Lavrov – Blinken: https://www.youtube.com/watch?v=RgkzVdg8dn8

[1] https://www.washingtonpost.com/national-security/blinken-lavrov-us-russia-ukraine/2022/01/21/d80aa5e2-7a8b-11ec-b79d-e53ef5e1fbe2_story.html

 

Martin SEDLAR

Martin SEDLAR

Bloger 
  • Počet článkov:  23
  •  | 
  • Páči sa:  60x

...snazim sa sledovat dianie vo svete priamo, nie sprostredkovane. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu