reklama

Rovní a rovnejší

Všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré sú si rovnejšie ako ostatné. Slávny Orwellov výrok z jeho ešte slávnejšej Zvieracej farmy dnes nemohol byť aktuálnejší.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Namiesto toho, aby sa vakcíny na boj proti najvä­čšej pandémii za posledných sto rokov rovnomerne rozdeľovali do všetkých za­siahnutých krajín sveta, v závislosti od veľkosti a štruktúry ich populácie, sme svedkami úbohého boja medzi jeho ekonomicky najvyspelejšími a žiaľ len na papieri solidárnymi krajinami. Boja, v ktorom nerozho­dujú vek či choroba, ale peniaze a vplyv.

Po odrátaní Číny a Ruska, ktoré si idú vlastnou cestou a ktoré vyvinuli vlastnú vakcínu, vyše 80% všetkých vakcín bolo doteraz použitých výlučne v bohatých krajinách, konkrétne v USA a Kanade, EÚ a Británii a tiež v Izraeli (ktorý už zaočkoval vyše polovicu svojich občanov, kým Palestínčania ešte takmer žiadne vakcíny nevideli) a Spojených Arabských Emirátoch. Celkovo v krajinách s necelými 20% svetovej populácie. Ostatní dostávajú len omrvinky zo stola. O smutnú senzáciu sa pred pár dňami postarala napríklad Guinea, ktorá dostala len zanedbateľných 25 kusov vakcín.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri aktuálnom nastavení pravidiel v štýle "silnejší vyhráva" sa mladí a zdraví v bohatých krajinách dostanú k očkovaniu skôr ako starí a chorí v tých chudobných. Aby sa k nim predsa len nejaké vakcíny omylom neprešmykli, na znak solidarity EÚ pre istotu zablokuje akýkoľvek export do tretích krajín. A ešte tým ako bonus ohrozí nedávnu v ukrutných bolestiach sa rodiacu a hlavne krehkú Brexitovú dohodu (ale to už je celkom iná téma dokazujúca skôr amaterizmus ako len nedostatok solidarity).

Nuž, čo by sme aj mohli očakávať od sveta, v ktorom niečo vyše dvetisíc miliardárov vlastní väčší majetok ako 60% chudobnejšej časti svetovej populácie? Od sveta, kde majetok troch najbohatších pánov (Musk, Bezos a Gates) presahuje ročné HDP sedemdesiatich najslabších ekonomík sveta s celkovou populáciou takmer 300 miliónov obyvateľov. Od sveta, v ktorom ročne zomrú 3 milióny detí v dôsledku podvýživy, kým štvrtina svetovej populácie trpí nadváhou alebo obezitou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Povestné nožnice medzi Severom a Juhom sú stále naširoko roztvorené a pandémia SARS-CoV-2 k ich zatváraniu zrovna neprispela. Práve naopak. Je ťažké presunúť výrobnú linku, zariadenie reštaurácie alebo obslužný stolík z lietadla na home office a ľudia, ktorí s nimi pracujú, zrovna netrhajú nezmyselné Forbes rebríčky. Kým pandémia zničila okolo štvrť miliardy pracovných miest (odhad ILO z tohto týždňa), Dow Jones je napriek počiatočným prepadom za posledných 12 mesiacov v kladných číslach a technologický index NASDAQ zarobil od začiatku pandémie okolo 40% (aj vďaka zázračným operáciám FEDu).

Mimo prerozdeľovania vírusu pandémia prerozdeľuje aj majetok a zamestnancov fabrík či reštaurácií má zjavne menej v obľube ako držiteľov akcií.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale späť k očkovaniu. Kým bohatý Sever hrabe po každej vakcíne, ktorú dočiahne, na Juhu je riešenie pandémie zatiaľ v nedohľadne. Nejako nám pritom uniká skutočnosť, že svet sa vírusu nezbaví, kým sa situácia nevyrieši všade. Pri súčasnej prepojenosti sveta (po zrušení protiepidemických opatrení) sa vírus opäť veľmi rýchlo rozšíri. Žiaľ zdá sa, že ani po roku pandémie a nedávnych smutných míľnikoch 100 miliónov nakazených a 2 miliónov obetí sa svet nedokáže dostatočne zjednotiť a ťahať za jeden povraz, aby sme sa mohli všetci spolu ako ľudstvo, a nielen zopár vyvolených krajín, vyhnúť ďalším ešte smutnejším míľnikom v blízkej budúcnosti.

Tomáš Sedliačik

Tomáš Sedliačik

Bloger 
  • Počet článkov:  56
  •  | 
  • Páči sa:  379x

Snažím sa hľadať pravdu a lepšie pochopiť svet a hoci sa to dnes, kedy majú mnohí doslova patent na rozum, veľmi nenosí, nemám problém priznať, že niečo neviem. Je to nevyhnutná podmienka na to, aby sme sa neuspokojili s polopravdami a fabuláciami, ale pokračovali v hľadaní odpovedí na doposiaľ nezodpovedané otázky. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu