reklama

Fallout 3

Ubehlo už desať rokov odkedy svet zachvátila prvá apokalypsa. Po takomto dlhom období sa konečne dočkáme ďalšej.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (31)

Nie, nehovorím o konci sveta ako takom, ale o postapokalyptickej RPG hre Fallout. Keď v roku 1997 Interplay Entertainment vydali prvý diel, možno ani netušili, aký kult sa kolo hry vytvorí. Dej bol zasadený do sveta po jadrovej vojne, kedy katastrofu prežilo len nikoľko stoviek vyvolených. Tí sa ukrývali vo vaultoch, americkou vládou vytvorených protiatómových krytoch. Jedným z nich bol aj náš hrdina, ktorý spolu so svojou rodinou obýval vault 13. Pokojný život narušilo zničenie vodného čipu. Ten zabezpečoval pre obyvateľov nekonečné zásoby pitnej vody. A tak ste sa v úlohe vyvoleného vydali naprieč rádioaktívnym svetom nájsť onen čip a zachrániť tak váš rodný vault.  

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Druhý diel hry vyšeil o rok neskôr. Technicky bol na tej istej úrovni ako jednotka, no bol dvakrát rozsiahlejší. Tu, ako priamy potomok hrdinu z prvého dielu, opäť hľadáte dôležitú súčiastku zvanú G.E.C.K. Tá vytvorí nekonečne úrodnú záhradu plnú plodov pre vašu rodnú dedinu.

Fanúšikovia sa nevedeli dočkať ďalšieho pokračovania. Neprichádzalo však. Pomaly ostal Fallout iba nostalgickou spomienkou na dávne časy. No po nekonečných rokoch čakania je to tu. Vydanie Falloutu 3 je oficiálne ohlásené na jeseň roku 2008. Vývoj si pod svoje krídla zobrala firma Bethesda, dobre známa svojou sériou The Elder Scrolls.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mnoho hráčov má strach, že tretí Fallout bude iba do iného sveta zasadený Oblivion. Zbytočne. Vývojový tím má k dispozícií všetky práva na hru od už neexistujúcej spoločnosti Interplay.

Takže načo na môžeme tešiť? V prvom rade je to logický prechod do 3D. Hra pobeží na engine Oblivionu a svojho hrdinu budete môcť ovládať z pohľadu vlastných očí alebo tretej osoby. Lahôdkou je špičkovo prepracovaný systém tvorby postavy a nastavenie základných vlastností. Začínať budete ako novorodenec. Otec vás prenesie k DNA analyzéru, kde si vyberiete rasu, pohlavie, stavbu tela, tvár atď. Celý ačiatok hry je spracovaný ako tutoriál, kedy vo vaulte postupne vyrastáte na dospelého muža/ženu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prípeh sa začína v devetnástom roku života hrdinu, keď váš otec zmizne. Vychádzate na povrch prežiť ďalšie postapokalyptické dobrodružstvo. Dej sa odohráva 30 rokov po udalostiach z druhého dielu, avšak na opačnej strane ameriky, východnom pobreží. Prvé kroky vás zavedú do Megatonu, mesta postaveného okolo nevybuchnutej atómovej bomby. Tu začínate svoje pátranie po zmiznutom otcovi.

Veľmi úspešné kolové súboje z predchádzajúcich dielov prešli značnou zmenou. Boj sa bude odohrávať v reálnom čase s možnosťou zapauzovania hry a využitím akčných bodov. Opäť bude možné zameiriť protivníkovy na určitú časť tela a zmrzačiť ho. K dispozícií nato budete mať široký arzenál zbraní cez chladné, vrhacie až po strelné. Zbrane bude možné upravovať, ale budú sa aj poškodzovať a opotrebovávať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zachovaná zostala aj reputácia, kedy okolitý svet bude reagovať na vaše skutky. Rovanako zostal aj spôsob vylepšovania postavy pomocou perks, čo sú špeciálne vlastnosti „niečo za niečo“. To znamená, že napríklad budete síce silnejší, ale zato menej obratný a tak podobne.

Skalní fanúšikovia sa už teraz určite veľmi tešia na štipľavý humor, vylepšený pip-boy, silný príbeh, rozsiahly svet, množstvo questov a NPC postáv a samozrejme na nový Fallout 3. No a vy, čo ste Fallouta nikdy nehrali, aj vy sa stanete obeťami postapokalyptického sveta, ktorý vás očarí a pohltí.

Pretože je tak nádherný.

Miroslav Sedmák

Miroslav Sedmák

Bloger 
  • Počet článkov:  23
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek. Jeden z milióna, milión z jednej. Zoznam autorových rubrík:  Cestou necestouPoetické počinySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu