Mám známeho, seniora, ktorý patrí do kategórie vysoko profesionálnych domácich "kutilov". Celý život sa pohyboval okolo nástrojov na opracovanie dreva a kovov s príslušnou profesnou deformáciou zvanou "detailista". Pri nástrojoch sú detaily tie najdôležitejšie veci, ktoré nesmú ostať bez povšimnutia. Sám som profesne vyrastal v nástrojárni, teda viem o čom to je.
Daroval mi nástroj na ručné brúsenie kuchynských nožov s mokrým brúsnym kameňom. Na brúsnom kotúči sa pri ručnom brúsení nepomerne ťažšie dodržuje geometria - uhol ostria a ešte ťažšie sa zabráni "lokálnemu prehriatiu" ostria a tým k "zmäknutiu" materiálu čepele, jej nenávratnému poškodeniu ( ak čepeľ chytí modrú, modrofialovú farbu, zohriala sa na cca 300 - 350 °C, pričom sú po kalení bežné chrómové ocele pre "bežné nože" popúšťané do 250 °C. Okrem toho pri nešetrnom brúsení vznikajú v čepeli makroskopické napätia, nôž je náchylnejší na zlomenie ). Je to práca pre profesionálov s patričným vybavením a skúsenosťami. My, amatéri, pokiaľ chceme dosiahnuť profi výsledky, potrebujeme práve takéto náradie.
Na obrázku nižšie, je demo nôž upnutý do brúsky čiernou lištou, ktorú pritláča skrutka.

Na ďalšom obrázku je brúsny kameň upnutý v pohyblivom ramene položený na ostrí noža.

Pre takéto rezné nástroje platí pravidlo 30°. To znamená celkový uhol ostria musí mať cca 30°, teda z jednej strany 15°. Taký uhol musí zvierať brúsny kameň s rovinou čepele. Uhly nie sú samoúčelnou veličinou, ak ich nedodržíme, ostrie sa rýchlo opotrebuje a z noža "ubúda rýchlejšie". Brúsime "proti ostriu", postupne prejdeme celý brit, spätný pohyb je vo vzduchu. Kameň musí byť neustále mokrý, občas ho oplachujeme pre odplavenie drobných brúsnych pilín ( čierny prach vo vode ).
Je žiaduce jeden deň pred prácou kameň namočiť do vody. Osvedčený typ kameňa je "Rozsutec 1000/3000", prírodné, zlepené dva druhy. Jemnejšia zrnitosť 3000 slúži na "vyhladenie britu". Ozajstný "fajnšmekri" používajú na vyhladenie britu ( "lapovanie" ) ešte jemnejšiu zrnitosť, až 7000. Moje skúsenosti hovoria, že 1000/3000 pre bežný život plne vyhovuje. Pre účinné brúsenie potrebujeme šírku kameňa 30 mm. Nie je práve lacný, jeden kus šírky 60 mm stojí cca 40,- €, ale jeho životnosť pri šetrnom zaobchádzaní a brúsení výhradne kuchynských nožov je nezmapovaná.
Na obrázku nižšie kameň "Rozsutec 1000/300", dostal zabrať pri brúsení profi mäsiarskych nožov "Solingen" - prvé ostrenie nových.

Aký je z toho praktický výsledok pre domácnosť ?
Po dôkladnom nabrúsení kuchynských nožov "strednej kvality" som opakovane brúsil niektoré po asi 4 rokoch. Vždy im postačuje vyhladenie britu "chrbtom" druhého noža, nepoužívam tzv. "ocieľku". Vynikajúco držia ostrie, pochopiteľne, ak s nimi budete otvárať konzervy, brúsenie potrebné nie je. Budú tak či tak večne tupé a tým aj nebezpečné. Porezať sa skutočne kvalitne si vyžaduje takmer vždy tupý nôž.
Manželku je nevyhnutné dopredu varovať. Po skúsenostiach, rana po ostrom noži sa hojí okamžite, po tupom ťažšie.
PS :
Prečo takáto prízemná téma ?
Dajme si odpočinok od politikov, aj tak je to jeden veľký chaos a to, čo predvádza zase Kotlár, je z iného sveta, plochého. Odtiaľ musel prísť aj Danko, ak verí, že mu na okaté klamstvo nepríde nikto...nestoja za reč.