reklama

"Spolok Judášov" - 4. kniha Petra Šlosera, plukovníka NAKA vo výslužbe.

Už predchádzajúce tri knihy obsahovali okrem zápletiek aj opis vzťahov v tejto inštitúcii za čias "našich ľudí".

"Spolok Judášov" - 4. kniha Petra Šlosera, plukovníka NAKA vo výslužbe.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Štvrtá kniha s názvom "Spolok Judášov", je ďalší román bývalého plukovníka NAKA vo výslužbe s kriminálnymi príbehmi, ktoré sa skutočne odohrali. Opisuje dva nezávisle sa odvíjajúce príbehy, akoby navzájom cudzích ľudí, ktorí ale v minulosti mali spoločné styčné body a ako sa ukáže, boli až veľmi tesné ( na titulnej fotografii je biblický Judáš Iškariotský, zradca ).

Regionálny mafiánsky boss ( čestný podnikateľ ako všetci ostatní jeho krvnej skupiny ), za výdatnej pomoci vlastnej rodiny, ovláda mesto a všetko čo sa v ňom deje. Z "podnikania" je vylúčená dospelá dcéra, ktorú upratal na zahraničné štúdiá. Chcel ju mať "čistú" a predovšetkým nestál o to, aby mu ponad plece nazerala do spôsobu jeho "podnikania". V jej očiach chcel byť vzorný a milujúci otec bez poškvrny na povesti...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ostatná časť rodiny - sestra, synovec (sestrin syn ) a brat - boli súčasťou jeho lokálneho impéria. Ako sa ukázalo, prsty síce mal dosť dlhé, ale nedosiahli všade. Výdatnú pomoc poskytovali mocnejší, s väzbami na tie najvplyvnejšie miesta. Keď potreboval, vedel sa skloniť pod podlahu, ohnúť svoj pokrivený chrbát a charakter pred mocnejšími. Účel svätí prostriedky. Čo by príslušní štátni úradníci za peniaze neurobili a predovšetkým pre "našich ľudí".

Ako sa však ukázalo, rodinná idylka bola zdanlivá a nevládli v nej ideálne vzťahy. Za vzájomnou toleranciou sa pomaly ale iste vyhrotili osobné ambície do nečakaného záveru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sekundárny príbeh nenápadného človiečika, práve prepusteného z výkonu trestu, je ilustráciou preventívnej policajnej práce. Vzorný väzeň vo väznici za sebou zanechal výstrižky z tlače s fotografiami dvoch osôb, ktoré mali na čele nakreslený terč. Keďže jeden z nich bol minister, skúsený vyšetrovateľ si nemohol dovoliť nechať to bez povšimnutia. Podozrenie na možnú pomstu bolo znásobené neobjasnenými okolnosťami z čias pred jeho uväznením.

Vykoná svoju pomstu, alebo je to len väzenským prostredím a stratou slobody vyprovokovaný adrenalínový excess ? Polícia by si nemala dovoliť nereagovať na podobné signály ani v prípade ak sa ukáže, že prepustením na slobodu bývalý väzeň zabudne na predsavzatia a snaží sa žiť usporiadaným životom. Zbrane v pozadí nikdy nič dobré neveštia. Políciou podcenené vyhrážky už v minulosti mali aj smrteľné následky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo zvíťazí v mysli tohoto človeka ? Za každú cenu dokonať akt pomsty, uspokojiť svoje ego, alebo zdravý rozum a nový život ? Ako sa ukázalo, jeho inteligencia vysoko porazila všetky predpoklady, pretože zanechané stopy vo väzení vypovedali o hrubej sile bez rozumu. Využije svoju skrytú inteligenciu na dômyselnú pomstu ? Tento príbeh sa mi javí jednoduchší, možno by zniesol trošku dramatičnosti.

Súbežne prebieha každodenná pracovná diskusia medzi vyšetrovateľmi a ich nadriadenými. Zo strany nadriadených, až po najvyššie miesta, je silný záujem niektoré osoby - našich ľudí - neriešiť. Na záchranu spod "krvilačných pazúrov" vyšetrovateľov sú ochotní narovnať aj paragrafy, poprípade urobiť akúkoľvek špinavosť - láskavosť pre bossov. Zostavia "cenník služieb" pre našich ľudí a biznis prekvitá. Bonusom sú poľovačky v súkromnom revíre a návštevy luxusného "bordelu", založeného v Rakúsku práve pre takúto klientelu. Aby neboli pred očami chrapače slovenskej. Točili sa tam tí najvyšší štátni úradníci včítane "šéfa", ktorý si odtiaľ odniesol aj trofej...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Samostatnou kapitolou je opis organizovanej diskreditácie poctivých vyšetrovateľov a snaha o ich odstránenie - odstránenie "Spolku Judášov", zradcov, nepriateľov počestných štátnych úradníkov na najvyšších podlažiach hierarchie a ešte počestnejších kamarátov - podnikateľov, preukazujúcich si navzájom úctu tlstými obálkami podľa "cenníka služieb", pozvánkami na poľovačku do súkromných revírov a relax v Rakúskom bordeli s dievčatami vo veku ich dcér a vnučiek.

Knihu odporúčam každému, kto je nohami pevne na zemi, riadi sa vlastným úsudkom a nepodlieha demagógii o politických procesoch.

Ján Šeďo

Ján Šeďo

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  327
  •  | 
  • Páči sa:  22 370x

Mám bližšie k seniorskému veku ako k mladosti. Život ma vyškolil v každom smere a za svoje názory sa nehanbím. Racionalita a zdravý sedliacky rozum za každých okolností, sú mojimi preferovanými pravidlami. Nestotožňujem sa s vypočítavými prospechármi a sebcami. Tieto atribúty budú sprevádzať aj moje články. Nevyhýbam sa žiadnej pozemskej téme, včítane politiky. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťPolitika

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu