reklama

30+4=30

Matematika je síce kráľovnou všetkých vied, miluje presnosť a pravdu, ale ani taká jednoduchá operácia, akou je sčítanie, nemusí byť striktne danou. Je relatívne. Niekedy skutočne platí 30+4=30.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (33)
Tak to sú tie, furt nenažraté, prasce...
Tak to sú tie, furt nenažraté, prasce... (zdroj: www.trnava-live.sk)

Nie som politológ, ani sociológ. Priznávam bez mučenia, že k matematike mám bližší vzťah. A budúcnosť našej krajiny bude závisieť od matematiky. Takej troška zvláštnej matematiky...

Najskôr, aby bolo jasné, v týchto voľbách fandím opozícii. Koaličné zoskupenie Robo, Vlado, Jano vyciciava Slovensko ako sa dá. Dokonca aj keď sa zdá, že sa nedá, oni nájdu spôsob, ako to predsa len pôjde. Súdruh priemer (mimochodom, tu sú zhudobnené jeho sny :)) má talent a ťaží, jemne povedané, zo slepoty tohto národa, z necitlivosti k pravde, z neúcty k slobode. Vlado verí, že jeho prestárnutá, stále sa zmenšujúca, verná armáda voličov, príde opäť k volebným urnám, podporiť svojho niekdajšieho vodcu. A Jano? Ten verí, že na voliča zaberie znova hrubý a vulgárny nacionalizmus, že znova vzbudí v ľuďoch nenávisť voči inakosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ja úprimne verím, že toto trio dostane od voličov ráznu stopku a už nebude gniaviť ekonomiku, slušnosť a morálku národa.

Koho budem voliť? Potreboval by som tri hlasy, no mám len jeden. Ani jedna zo strán nie je dokonalá. Odmietam ale tvrdenie, že všetci sú rovnakí. Oženil som sa. Vybral som si jedinú. Nie je dokonalá. Má svoje chyby. Pre mňa je však tá najlepšia. Keby som hľadal dokonalosť, ostal by som do smrti sám, možno sklamaný, nešťastný. Nechcem tvrdiť, že to je to isté, ale nejaká podobnosť v tom je. Musím si vybrať jednu stranu. Iba jedinú. A mne v tomto rozhodovaní prišla na pomoc matematika.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Časopis .týždeň vyšiel s iniciatívou a škrtá Fica. Osobnosti i bežní ľudia škrtajú. I ja som škrtol. Ale ja by som túto iniciatívu ešte doplnil o veľmi podstatnú vec. A tou je matematika...

Vo vláde sa najviac ľúbia Robo s Vladom. Nech získa ten prvý vo voľbách povedzme 30 % hlasov a ten druhý 6 %. Spoločne budu mať 36 %. Možno budú mať aj o nejaké to percento viac, vezmú k sebe ešte niekoho (napríklad osvedčeného zbojníka Jana) a možno ani to nebude treba a budú mať možnosť prerozdeľovať naše peniaze svojim sponzorom i sebe, počas ďalšej štvorročnice. Ak ale Robov kamarát Vlado nazbiera len 4%nú úrodu, skutočne bude platiť rovnosť 30+4=30. A Robčo bude mať problém vôbec vládu vytvoriť. Škrtanie Fica je OK. Ale následný prechod voličstva k Vladovi alebo Janovi by bol skôr na škodu. Ja preto škrtám všetky tri prasiatka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na druhej strane platí tiež podobná rovnica. Keď sa Bélovci neprešvihnú cez 5 %, tak môže Slovensko zas nadlho prešvihnúť možnosť na zmenu.

Je pravdou, že je ťažké vybrať si jedinú stranu. Fandím KDH aj SDKÚ. Ale to sú strany s väčšou voličskou základňou a nemám obavy, že by sa do parlamentu nedostali. Každý, kto chce voliť tieto strany, volí aj proti politike Smeru, a to je mi sympatické. Sám som v minulosti volil aj jednu aj druhú stranu. Fandím aj Mostu. A práve jemu som sa, kvôli tej zvláštnej matematike, rozhodol dať hlas. Uvedomil som si, že aj môj hlas môže byť päťpercentným prínosom pre súčasnú opozíciu. x+6 je až o 6 väčšie ako x+4. Je to zvláštne, ale je to tak.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trom prasiatkam prajem, nech sa utopia v tej zvláštnej matematike... A naopak, tej lepšej alternatíve pre Slovensko, nech jej pomôže vlna pravej matematiky s takou operáciou sčítania, ako ju všetci poznáme zo školy.

Marek Šefčík

Marek Šefčík

Bloger 
  • Počet článkov:  135
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Stredoškolský učiteľ, otec troch detí a manžel jednej manželky :)Marek Šefčík nový blog Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu