Život v Dubaji-reálie (2.časť)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Kde začať?

Hmm, asi tým, čo bolo pre mňa odlišné ako u nás doma. Uff, bolo toho naozaj veľa....

V prvom rade, v Dubaji a aj celkovo na Strednom východe sa jedáva v inom čase ako na Slovensku. Najmä pozvania na večeru o jedenástej večer sa mi na začiatku zdali šialené. "Ako môže niekto jesť tak neskoro", vravela som si v duchu...

Po pár týždňoch mi však bolo jasné prečo. Dôvodom je úplne iný denný režim, ale aj klimatické podmienky. (letné horúčavy vám nedodajú na apetíte na pravé poludnie, práve naopak..., preto je hlavným jedlom dňa neskorá večera)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do práce sa chodí väčšinou medzi 9- 10 am. Mnohé firmy majú tzv. "split shifts", čiže rozdelená pracovná doba, čo v praxi znamená: Obedná prestávka od 1 do 4 pm, a potom návrat do officu a práca do 8pm. (Ja som tak robila prvé dva roky). Z toho je jasné, že ak prídete domov z práce okolo 9pm, tak kým sa osprchujete, prezlečetie, tak je 10pm a vyrážate vonku. O polnoci sú cesty v Dubaji rovanko busy ako počas rannej špičky...

Kaviarne sa otvárajú najskôr o 10am (okrem napríklad môjho obľúbeného amerického reťazca, ktorý je otvorený od 7.30am pre závislákov ako ja).

V reštauráciách sú posledné objednávky okolo polnoci, v mnohých i neskôr...

SkryťVypnúť reklamu

Všetky diskotéky sa zatvárajú o tretej ráno. (počas Ramadánu sú zatvorené)

Tradičné jedlá:

Nie je prekvapením, že v súčasnosti už nemožno hovoriť o jednom typickom dubajskom jedle...Variácie vyplývajú z demografického zloženia obyvateľstva.

Moslimovia nejedia bravčové mäso, hinduisti nejedia hovädzinu, veľa Indov je vegetariánov...

Na margo bravčového mäsa, by som rada poznamenala, že je voľne dostupné vo vybraných obchodoch. Takže kúpite na čo len máte chuť: maďarskú salámu, belgickú šunku,viedenské párky, či klobásu do vianočnej kapustnice. Cenovo je to drahšie v porovnaní s kuracími, či hovädzími výrobkami podobného charakteru.

SkryťVypnúť reklamu

Na jedálnom lístku, sú jedlá obsahujúce "pork", ale aj alkohol označené, aby bol zákazník informovaný a nevedomky nejedol, čo nechce.

Emirátske jedlá pozostávajú z rýb, darov mora, ryže, datlí...Je sa vždy, len a len PRAVOU RUKOU. Pár krát som zažila stolovanie na zemi, keď všetci jedli zo spoločnej veľkej misy, samozrejme bez príboru-naturálne pravou rukou a bez topánok-NABOSO. Má to krásnu atmosféru...a veľmi rada prijímam pozvanie na takéto "akcie" od mojich známych nielen z Dubaja, ale najmä z východného pobrežia, emirátu Fujeirah.(tzv. únik pred hlukom veľkomesta).

Po dobrom jedle, rovnako ako mnoho iných ľudí, aj ja, neodolám vôňam vodnej fajky - shisha. Príchute tabaku sú nespočetné, osobne odporúčam príchuť grape with mint, t.j. hroznovo-mätová. Shisha a mierne sladký marocký čaj v kruhu priateľov, je ideálnou bodkou večera.

SkryťVypnúť reklamu

Nápoje:

Hlavným nápojom, je VODA. Najmä v lete je jej prísun nutný. Zaujímavosťou je, že H2O je drahšia ako bezín, hehe. (liter vody stojí 2AED, liter benzínu cca 1.5AED). Samozrejme na dennom poriadku nesmie chýbať čaj s mätovými lístkami, turecká káva, či "tea with milk and sugar", ktorý je špecialitou všetkých office boys z Indie (pomocnící v každej firme, ktorí vám donesú nápoje, pošlú fax, urobia kópie atď.). Mojou obľúbenou zastávkou sú "caffeterias", kde majú v ponuke čerstvé džúsy od výmyslu sveta...granátové jablko, avokádo, lichi, mango, mrkva, melón, kokteil...všetko super čerstvé...4 dcl pohár stojí cca 15AED, ešte vám to donesú do auta, takže okrem zatrúbenia a otvorenia okna na aute, sa moc nenamáhate:)

Alkohol, sa voľne nepredáva, dostať ho len v hoteloch, baroch a ešte v jednom špeciálnom obchode, ktorý sa volá MMI. Ak chcete nakupovať v MMI, musíte legitimovať licenciou, že ste non-muslim. Vybavenie takejto licencie je formalita, stačí vám kópia pasu a potvrdenie od zamestnávateľa o výške príjmu, podľa ktorého potom vyplýva výška sumy, ktorú tam možete za mesiac minúť. Veľa ľudí si prináša zásoby alkoholu z letišného duty free (4 fľaše per person sú povolené).

Kvalita,ceny a úroveň služieb:

Kvalita? ...Tip top. Čerstvé kvalitné ingrediencie, hygiena...Vďaka svojej strategickej polohe , nie sú v Dubaji žiadne sezónne potraviny, všetko zoženiete po celý rok.(import z celého sveta, zabezpečuje Dubai International Airport a najväčší prístav Port Rashid)

Služby? ...Tip top. Zákazník je na prvom mieste, úsmev, ochota...Úžasné. V mnohých reštauráciách ma poznajú podľa mena, vedia ktorý stôl mám najradšej, aký drink pijem...V kaviarni kde som 2 roky chodila na kávu, mi pri mojom odchode, celý kolektív dali darček..podpísanú šálku s venovaniami a prosbou, aby som sa vrátila...

Ceny? Závisí od vašich preferencií, chuti a rozpočtu. Dá sa stravovať veľmi lacno, v maých cafeteriach, prípadne si variť doma. Tu chcem spomenúť, že potraviny sú oveľa lacnejšie ako u nás...Každý malý obchod má free home delivery - zavoláte do potravín, ktoré sú blízko vášho domu, objednáte si vajcia, mlieko, chlieb...čiže celý nákup a asi za 30 min, to budete mať pred prahom dverí. A ak vám náhodou chýba pár dirhamov na zaplatenie, tak to nevadí doplatíte nabudúce...

Kvalitná večera v 5 hviezdičkovom hoteli pre dve osoby s fľašou dobrého vína stojí cca 500 AED. Pre najnáročnejších si na večeru v Burj al Arab (Arabská veža) pripravte pre dve osoby min 2000AED. (o Burji detailnejšie nabudúce)

Rada dám turistom, ktorí sa chystajú navštíviť Dubaj, tipy na reštaurácie, ktoré sa oplatí vyskúšať na základe toho, na akú kuchyňu máte chuť.

Dubaju vďačím, za gurmánske zážitky, za školu o svetových kuchyniach a chutiach...

Zároveň mi to tieto bohaté skúsenosti a vysoké očakávania sťažujú pobyt na Slovensku...Je smutné, že okrem svetových cien, nedosahujú ani najvychytenejšie slovenské reštaurácie svetový štandard...

Je na zamyslenie, prečo je to tak...

...možno nenároční zákazníci...

....možno majitelia reštaurácií, čo chcú zbohatnúť zo dňa na deň...

Verím, že sa v tomto smere začne ozývať viacej hlasov, aby sme spoločnými silami pomohli, aspoň kúsok, zlepšiť zlepšiteľné...

Teším sa na to:-)

Sahtén=dobrú chuť

Ivana Sendecka

Ivana Sendecka

Bloger 
  • Počet článkov:  58
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Konzultantka nielen na digitálne stratégie. S vášňou pre celoživotné vzdelávanie.Tweetuje ako @IvanaSendecka. Zakladateľka NGLS. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu