reklama

Pápež a islam

Ostré slová vraj použil pápež Benedikt XVI. na adresu islamu, keď kritizoval ospravedlňovanie násilia zo strany islamských teroristov bojom za vieru. On, ktorý už niekoľkokrát od začiatku svojho pontifikátu dokázal, že jeho cieľom je v prvom rade medzináboženský dialóg a zmierenie ľudí rôznych vierovyznaní, sa opovážil napadnúť scestnú argumentáciu tých niekoľkých moslimských duchovných, ktorí fanatizmom spôsobujú falošnú hrdosť svojich zmanipulovaných veriacich a smrť a utrpenie obetí teroristických činov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (90)

Pápež nepovedal nič iné než, že násilie jezlé. Povedal, že aj násilie v mene Boha je zlé a rozhodne týmnemyslel len islam. Dokonca v parafráze spochybnil prínos centrálnejosobnosti islamu – proroka Mohameda, keď s odstupom 1400 rokov kritizovaljeho spôsob šírenia viery akoukoľvek cestou, hoci aj násilím. Tým sa dotkolpočetnej moslimskej komunity na najcitlivejšom mieste. To, že sa zdvihla vlnarozhorčenia, je len logické. U moslima je predsa Prorok nedotknuteľný.

Pred časom sa tí z nás, ktorí tonevedeli, dozvedeli, že jeho podoba, tak ako akékoľvek iné zobrazenie človeka,je nezobraziteľná, no dnes sa zdá, že už nebude vysloviteľné ani jeho meno.Obzvlášť ak ho vyslovuje „pohanský pes“. A ak ho vysloví ešte bezpatričnej úcty, visí nad ním hrozba rozsudku smrti. Násilie a smrť – to jetotiž prakticky jediná odpoveď moslima na čokoľvek, čo nekonvenujes moslimským názorom. Neverná žena? Ukameňovať! Zlodej? Ruky odťať! Žid?Kresťan? Američan? Roztrhať na kusy! Potiaľto siaha myslenie moslima, ktorýobmedzil svoju vôľu a zodpovednosť a bezvýhradne sa podriadil vôlisvojho duchovného vodcu. Súc oboznámení o názoroch niektorých moslimskýchduchovných, nie je potrebné robiť si ilúzie o ich vplyve na náboženskésmerovanie svojich ovečiek.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dlhý čas bol konflikt Západu a islamuv rovine územných vojen a výpadov jedných na územie druhých.V súčasnej vojne civilizácií však ide o viac než len o pôdu. Ideo identitu a ide aj o život. Civilizácia prevážne Blízkehovýchodu bojuje o svoje sebaurčenie. Problémom je len to, že jej tosebaurčenie nikto neberie. Globalizácia však navodila v moslimoch dojem,že, obrazne povedané, kde začína Coca-Cola, tam končí islam a jeho kultúraa preto je nutné v záujme zachovania identity proti globalizáciibojovať. Západná civilizácia je teraz pod takpovediac odvetným tlakommnožiacich sa zamýšľaných i dokonaných teroristických činov nútená bojovaťo svoj život. A nemusela by byť. Tak dlho však zatvárala a naďalejzatvára oči pred hrozbou islamského terorizmu, že svoj boj začala pomalyprehrávať. Teraz ju bude stáť príliš veľa úsilia, kým znovu nadobudne autoritu,ktorú stratila.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pomenovanie vecí pravým menom ústami SvätéhoOtca je významným krokom v boji za prežitie západnej civilizácie, pričomvšak nijako neodsudzuje právo moslimov na vlastné náboženstvo, kultúrua celkovo identitu. Naopak, je nesmierne tolerantné a implicitnouvýzvou na ukončenie násilných akcií dáva priestor na dialóg. Na druhej stranevšak z neho cítiť aj povzbudenie na obranu hodnôt, ktoré Európa stáročia vyznávalaa ktoré boli následne fundamentom pokroku prakticky celého sveta. Terazvšak hrozí, že pokrok v Európe dospel až tak „ďaleko“, že sami (historickykresťanskí) Európania odsúdia slová pápeža ako netolerantné a homofóbne.Je totiž už zažitým zvykom pozorne a niekedy až s prehnanýmpochopením načúvať cudzincovi a zároveň zo strachu pred púhou hrozbou, žesa dotkne citlivého miesta cudzinca, zapchávať ústa vlastnému krajanovi hoci ajza cenu poškodenia vlastných záujmov. Dajú sa preto očakávať narážky nakrižiacke výpravy, španielsku conquistu, či inkvizíciu na jednej stranea výzvy na pochopenie a toleranciu k špecifikám a odlišnejmentalite cudzincov na strane druhej.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Svätý Otec Benedikt XVI. poukázal na zlo,ktoré páchajú prívrženci islamu. Odpoveďou mu boli výzvy, aby vzal svoje slováspäť a aby sa ospravedlnil. Treba len pripomenúť, že to pred ním urobil užJán Pavol Veľký. Ospravedlnil sa za viny, ktoré spáchal Západ na moslimoch.Toto nepochybne vysoko humánne gesto a prejav záujmu o zmierenie všakostalo bez akejkoľvek odozvy. Kto sa však ospravedlní za stáročnú genocíduv krajinách v tieni polmesiaca, či za zbytočne vyhasnuté životyv New Yorku, Londýne, Madride, či za ..? Možno je chybou, že taká výzvasmerom k moslimom nikdy nezaznela.

Branislav Sepeši

Branislav Sepeši

Bloger 
  • Počet článkov:  46
  •  | 
  • Páči sa:  0x

predseda Fóra nezávislých názorov; radiačný onkológ Proton Therapy Center Czech s.r.o. Zoznam autorových rubrík:  EtikaMedicínaRôzneSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu